"Koklayarak kilo verin" Diyetisyen Cansu Arslan, baz� kokular�n koklanmas� halinde daha h�zl� kilo verildi�i ve az besin t�ketildi�inin g�zlendi�ini a��klad� Diyetisyen Cansu Arslan, baz� kokular�n koklanmas� halinde daha h�zl� kilo verildi�i ve az besin t�ketildi�inin g�zlendi�ini a��klad�.
|
|
|
|
|
|
"Koklayarak kilo verin" Diyetisyen Cansu Arslan, baz� kokular�n koklanmas� halinde daha h�zl� kilo verildi�i ve az besin t�ketildi�inin g�zlendi�ini a��klad� S�VAS - Diyetisyen Cansu Arslan, baz� kokular�n koklanmas� halinde daha h�zl� kilo verildi�i ve az besin t�ketildi�inin g�zlendi�ini a��klad�. Medicana Sivas Hastanesi Diyetisyeni Cansu Arslan koklayarak tok kalman�n ve daha rahat kilo vermenin form�l�n� a��klad�. Yeme i�me iste�ini artt�ran i�tah�n �evresel etkiler ile tetiklenebilece�ini ifade eden Arslan, "Beslenme, her bireyin temel ihtiya�lar�ndan biri. Sa�l�kl� bir birey olabilmek i�in g�nl�k almam�z gereken enerji miktar�n� ge�meden her besin grubundan t�ketmeliyiz. Biz bu �nerilerde bulunurken her bireyin beynindeki i�tah mekanizmas� farkl� �al��abilir. Etraf�n�zda da g�zlemlersiniz baz� bireylerin bir iki lokma yemesi h�zl� doyum sa�larken baz� bireylerin ise yedik�e yeme iste�i artar. ��tahtaki bu farkl�l���n pek �ok genetik ve �evresel sebebi bulunur ve i�tah mekanizmam�z� etkileyen kokular da bu �evresel fakt�rlerden biridir." dedi. Bu kokular tok tutuyor Medicana Sivas Hastanesi Diyetisyeni Cansu Arslan baz� kokular�n az besin t�ketimine neden oldu�unun g�zlendi�ini belirterek, "Son d�nemde yap�lan �al��malar i�tah� bask�layarak ���n ba��na daha az besin t�ketimi sa�layan kokular oldu�unu g�stermi�tir. ��tah bask�layan bu kokular ye�il elma, nane, muz ve zerde�al kokular�d�r. Yemek aralar�nda, g�n i�inde 20-30 kez bu kokulardan herhangi birini koklayan bireylerin daha iyi kilo verdi�i, daha az besin t�ketti�i g�zlemlenmi�tir. Ye�il elma, nane, muz ve zerde�al� direkt besinlerden koklayabilece�imiz gibi aromatik ya�lar�n� bu�udanl�klarda kullanmak, bu besinleri yemeklere eklemek de bu etkisini destekleyecektir. Ye�il elma ve muz ara ���nlerde tercih edilirken kokular� fark edilerek 'fark�ndal�kla' t�ketilmelidir. Nane yapraklar�n� suya eklemek, salatalara eklemek ya da �i� haliyle �i�nemek bu etkisini art�racakt�r. Zerde�al ise �orbalara, yo�urtlara eklenebilir. Besinlerin renkleri, kokular� bize �ok �ey anlat�r. Bu bakarak i�tah bask�layan bu �zelliklerini de kullanabiliriz." �eklinde konu�tu.
17.4.2022 - 60787
|
|