Ayd�n Devlet Hastanesi Kardiyoloji Klini�i Klinik Sorumlusu Uzm. Dr. �brahim Kocao�lu, yanl�� beslenme hatalar�n�n pek �ok sa�l�k problemine yol a�abilece�ini belirtti. Ayd�n Devlet Hastanesi Kardiyoloji Klini�i Klinik Sorumlusu Uzm. Dr. �brahim Kocao�lu, kalp hastalar�n�n hangi �artlarda oru� tutabilecekleri, oru� tutmas� riskli hasta gruplar� hakk�nda bilgi verdi. Kalp hastal��� riski olan ki�ilerin oru� tutmak istiyorlarsa mutlaka sa�l�k kontrol�nden ge�meleri gerekti�ini vurgulad�. Kocao�lu, "Ramazan ay�n�n yaz aylar�na gelmesi ve 16 saate kadar olan a�l�k s�resinden dolay� kalp hastal���n�n derecesine g�re kontrol alt�ndaki kalp hastalar� oru� tutabilirler. Ancak kalp hastas� olan ki�inin mutlaka bu konuda kendisini takip eden doktoruna dan��mas� gerekir. Son 1 y�l i�inde kalp krizi hikayeniz yoksa semptomlar� ila� tedavisiyle kontrol alt�nda olan kalp, damar ve y�ksek tansiyon hastas�ysan�z doktorunuza dan��arak oru� tutabilirsiniz" dedi. Uzm.Dr. �brahim Kocao�lu, koroner kalp hastal��� tedavi edilmemi� ki�iler i�in oru� tutman�n riskli oldu�unu belirterek �unlar� s�yledi; "�zellikle bol ya�l�, kalorili ve h�zl� yenilen iftar yemeklerinden sonra Koroner kalp hastal��� tedavi edilmemi� ki�iler i�in kalp krizi ge�irme riskleri y�ksektir. Kalp yetersizli�i olan ki�iler, v�cutlar�nda artan tuz ve suyu azaltmak i�in idrar s�kt�r�c� ila�lar kullan�r. �la�lar�n etkisiyle oru� zaman� a��r� tuz ve su kay�plar� olur. Bu durum, bay�lmalara hatta �oklara neden olabilir. �ftarda, v�cuda y�klenen a��r� su ve tuz, zaten s�n�rda pompalama g�c� olan kalbi a��r� �al��maya zorlar. Bunun yan�nda h�zl� ve bol yemek sonras�, sindirim mide ba��rsak sisteminin kan dola��m h�z� artar. Bu da kalbe y�zde 20 ek y�k getirir. A��r� y�k, kalp yetersizli�ine yol a�abilir" "SAHURDA �OK YEMEK UZUN S�RE TOK TUTAR �NANCINDAN VAZGE��LMEL�D�R" Koroner kalp hastal��� olanlar iftarda ve sahurda ya�l� yiyeceklerden uzak durmas� gerekti�ini s�yleyen Uzm.Dr. �brahim Kocao�lu, "Kalp diyeti, �ok zorlay�c� hayattan b�kt�r�c� bir diyet de�ildir. Kalp hastalar�na �nerilen beslenme tarz�, sa�l�kl� ki�ilere de kaliteli ya�am s�rmeleri i�in tavsiye edilen bir beslenme tarz�d�r ve Ramazan ay�nda daha da �nem kazanmaktad�r. Tereya��, sakatatlar�n ya�lar�, koyun etinin i�erdi�i ya�lar ve s���r etinin g�r�nen ya�lar�yla margarinlerden uzak durmak �ok �nemlidir. T�m bunlar�n yan�nda a��r� kalorili hamur i�leri ve tatl�lardan ka��n�lmas� da gereklidir. Kalp ve damar sa�l��� a��s�ndan olumsuz etkileri olan bu besin maddelerinden yaln�zca Ramazan ay�nda de�il, ki�inin t�m ya�ant�s� boyunca uzak durmas� sa�l�k a��s�ndan �ok �nemlidir. Sahurda kesinlikle h�zl� yemek yememelidir. �ncelikle �ay, ekmek ve peynirle ya da �orba ile hafif bir kahvalt� yaparak, m�mk�n oldu�unca bol sulu, k�zart�lmam��, ya�s�z g�dalar tercih edilmelidir. Makarna, komposto ve ho�af idealdir. Hamur i�lerinden vazge�ilemiyorsa; k�zart�lmam�� ve f�r�nda pi�irilmi�, bol sebzeli olmal� ve �l��l� yenmesine dikkat edilmelidir. Nohut, mercimek, fasulye de tavsiye edilmekle birlikte baklagillerin sindirimi zor oldu�undan az miktarda yenmelidir. Midenin asit salg�s�n� art�ran baharatlar ramazanda hi� t�ketilmemelidir. Sahurda �ok yemek uzun s�re tok tutar inanc�ndan vazge�ilmelidir. ��nk� ne kadar �ok ve h�zla kan �ekerini y�kselten tatl�lar yenirse, o kadar �ok ac�k�l�r. Sahur sofralar� kahvalt� gibi haz�rlanmal�d�r. Su ve mineral ihtiyac�n� kar��layacak g�dalar yan�nda �l��l� miktarda yumurta, s�t, yo�urt, peynir veya lifli g�dalar t�ketilmelidir. Bunlar, hem kan �ekerinin yava� y�kselmesini sa�lar, hem de a��r� mide salg�s�na neden olmad�klar� i�in ac�kmay� da geciktirir" ifadelerini kulland�. Kalp hastal��� riski olan ki�ilerin oru� tutmak istiyorlarsa mutlaka kontrolden ge�meleri gerekti�ini kaydeden Kocao�lu, "Ramazanda �zellikle iftardan sonra s�n�rda veya gizli olan koroner hastal���, bir kalp krizi ile ortaya ��kabilir. Bu da ki�i i�in �ok b�y�k riskleri beraberinde getirebilir" �eklinde konu�tu. - AYDIN
11.6.2016 - 21274
|