G�nl�k ya�am beslenme tarz�n� da ortaya koyuyor. �al��ma saatleri, bo� vakitler, trafikte ge�irilen zaman, e�-dost bulu�malar�, seyahatler, evdeki d�zen veya d�zensizlik gibi durumlar�n yemek yeme al��kanl�klar�na �ekil verdi�ini s�yleyen Beslenme ve Diyet Uzman� Tuba �rnek, "En �nemlilerinden biri de hangi mevsimde oldu�umuzdur. Hareketlili�imizin azald��� k�� aylar�nda grip gibi olas� enfeksiyonlara kar�� ba����kl�k sistemimizi g��l� tutmal�y�z. Bunun i�in de d�zenli egzersiz yap�lmal� ve bolca sa�l�k dostu besinler t�ketilmeli" a��klamas�nda bulundu. Enfeksiyonlara kar�� A ve C vitamini i�eren besinler t�ketilmeli Hareketlili�in azald��� k�� aylar�nda grip gibi olas� enfeksiyonlara kar�� ba����kl�k sisteminin g��l� tutulmas�n�n �nemli oldu�unu belirten Beslenme ve Diyet Uzman� Tuba �rnek, "�ncelikle meyve, sebze ve lifli beslenmeye �zen g�sterilmeli. Bol lif i�eren meyve ve sebzelerin k�rm�z�, mor, turuncu, ye�il renkleri ne kadar iyi antioksidanlar i�erdiklerinin kan�t�d�r" dedi. Her g�n 2-3 fincan bitki �ay� ba����kl�k sistemini g��lendirir Meyve ve sebzelerin yan� s�ra ekme�in de tam bu�day, �avdar, kepekli t�ketildi�inde, yulaf ezmesi ve kuru baklagillerin beslenme plan�na eklendi�inde b�y�k oranda lifli beslenilebildi�ini s�yleyen Beslenme ve Diyet Uzman� Tuba �rnek, "Yo�urt, kefir gibi probiyotikler de v�cut direncimizi art�r�r. Enfeksiyonlara kar�� baz� bitki �aylar� t�ketmenin de faydas� var. Her g�n 2-3 fincan �hlamur, zencefil, ada�ay�, ku�burnu ya da ekinezya �ay� bakterilere kar�� ba����kl�k sistemini g��lendirir. Omega-3 ya� asidi de ba����kl�k sistemimizi kuvvetlendirir. Omega-3 en fazla bal�kta, semizotu ve cevizde bulunur" �eklinde konu�tu. K���n bol bol �orba t�ketilebilir K�� yeme�i deyince ilk akla gelen s�cak bir �orba oldu�unu s�yleyen Beslenme ve Diyet Uzman� Tuba �rnek, k�� mevsiminde bol bol �orba t�ketiminin �nemli oldu�unu s�yledi. �rnek, k�� aylar�nda su iste�inin azalabildi�ini belirterek, "V�cudun ortalama 10 bardak (2 litre) suya ihtiyac� vard�r. Su ihtiyac� idrar�n renginden de anla��labilir. Koyu sar� ise su ihtiyac� kar��lanmam�� demektir. Su t�ketimi, bir�ok faydas�yla birlikte metabolizmay� h�zland�rmaya da yard�mc� olur" dedi. Tansiyon hastalar� tur�u t�ketimine dikkat etmeli Tur�unun ba��rsaklardaki yararl� bakterileri art�rma gibi �ok faydal� bir �zelli�inin oldu�unu belirten Beslenme ve Diyet Uzman� Tuba �rnek, "C vitamini ba�ta olmak �zere �e�itli vitamin ve mineralleri tur�udan alabiliriz. Fakat tuz oran� y�ksek oldu�u i�in �zellikle tansiyon hastalar�n�n dikkatli olmas� gerekir" uyar�s�nda bulundu. K�� mevsiminin dost besinleri Beslenme ve Diyet Uzman� Tuba �rnek, ba����kl��� g��lendiren besinler ve bitkilerin ayn� zamanda hastal�k durumunda tedaviye �nemli destek oldu�unu belirtti. Probiyotikler ve lifli besinler: �la�lar�n at�klar�n�n ba��rsaklara verdi�i zarardan korur. Kab�zl�k ve ishal durumunda tedavi edicidir. Bitki �aylar�: So�uk alg�nl���, �st solunum yolu enfeksiyonlar�na iyi gelir. Bo�az kurulu�unu �nler. Ku�burnu �ay� ayn� zamanda C vitamini i�erir. Sebze, meyve, bal�kta bulunan antioksidanlar; et, s�t, yo�urt gibi proteinli besinler: Hastal�k s�ras�nda bakteri ve vir�slere kar�� v�cudun sava���lar�n� destekler. Su: Enfeksiyon s�ras�nda s�v� kayb�n�n yerine konmas�n� sa�lar. Bo�az kuruluklar�n� �nler.
2.1.2018 1 - 30874
|