Havalar�n so�umas� ile birlikte evde ge�irilen s�renin artmas�, uzayan yemek saatleri ve de�i�en beslenme al��kanl�klar� nedeniyle mide rahats�zl�klar� da art�� g�steriyor. �zellikle g���ste yanma, a�za ac� ve ek�i su gelmesi gibi belirtilerle kendini g�steren refl�ye dikkat edilmesi gerekiyor. Memorial �i�li Hastanesi Gastroenteroloji B�l�m�'nden Prof. Dr. Y�ld�ran Song�r, k�� aylar�nda artan mide rahats�zl�klar� ve al�nmas� gereken �nlemler hakk�nda bilgi verdi.
K�� mevsiminde ya�l� ve �ekerli g�dalara e�ilim artar
K�� mevsiminde hava daha erken kararmaktad�r. Ak�am sofralar� di�er mevsimlere g�re daha erken kurulmakta ve sofradan daha erken bir saatte kalk�lmaktad�r. B�ylece yemekten en az 2 saat sonra ara ���n yemek ve yatmadan 2-3 saat �nce yeme i�lemini sonland�rmak m�mk�n hale gelebilir. Ancak yemek ile uyku saati aras�ndaki s�renin artmas�, yatmadan �nce ac�kmaya sebep olmaktad�r. Bu vakitlerde abur cubur t�ketimi artmaktad�r. Ayr�ca enerjinin y�ksek tutulmas� i�in daha ya�l� ve �ekerli g�dalara e�ilim g�r�lmektedir. T�m bunlar da refl� �ikayetlerinin bu d�nemde artmas�na sebep olmaktad�r.
Karaci�er ya�lanmas� ka��n�lmaz son olmas�n
K���n daha �ok kapal� alanlarda olma iste�i, pek �ok insan� daha hareketsiz bir ya�ama itmektedir. Gere�inden fazla meyve ve at��t�rmal�k t�ketip daha hareketsiz kal�nmas�, kilo art���na neden olur. Metabolizma, k�� mevsiminde yaza g�re daha az �al��t���ndan kilo alma h�z� da artmaktad�r. Dolay�s�yla bel �evresi geni�ler ve karaci�er ya�lanmas�nda art�� g�r�lebilir. Refl� �ikayetleri de artan kilo ile birlikte kendini daha fazla hissettirmeye ba�lamaktad�r.
Hasta olmamak i�in portakal suyu i�erken dikkat!
K���n ba����kl��� art�rmak ve d��ardan gelecek enfeksiyonlara kar�� daha diren�li olabilmek i�in C vitamini t�ketiminde art�� ya�an�r. Genellikle bu mevsimde kolay ve fazla bulunan portakal ve portakal suyu t�ketilir. Oysaki ba����kl�k sistemini g��lendirmek i�in i�ilen portakal suyu, a��r� miktarlarda t�ketildi�inde refl� �ikayetlerinin ve mide sorunlar�n�n ya�anmas�na neden olabilmektedir.
K���n kab�zl�k �ikayetleri art�yor
K�� mevsiminde kab�zl�k sorunu ya�ayan hastalar�n say�s�nda art�� g�zlenmektedir. Kab�zl�k ya�anmamas� i�in ki�inin kendisine sormas� gereken 3 soru vard�r.
1. Yeteri kadar su i�iyor muyum?
2. G�n i�inde gerekti�i gibi hareket ediyor muyum?
3. Yeterince lifli g�da al�yor muyum?
Bu 3 madde i�in de ki�inin kendisine verece�i tatmin edici bir cevab� yok ise kab�zl�k ya�amas� ka��n�lmaz olabilir.
"Ne? " de�il "Ne Kadar? " ve "Ne zaman? "
Refl� tedavisinin �nemli bir b�l�m�, ya�am tarz�n� de�i�tirmekten ge�er. Ne yenildi�inden �ok, ne zaman ve ne kadar yendi�i �nemlidir. Mide sorunlar� ya�amamak i�in; Yemek ���nleri aksat�lmamal�d�r. Sabah erken saatte kahvalt� ile g�ne ba�lamak ve g�nde 4 ���n yemeye dikkat etmek, mide sa�l��� i�in �nemlidir. �zellikle ak�am yemeklerinde t�ka basa yenilmemelidir. Yemeklerden hemen sonra yat�lmamal�, en az 2-3 saat beklenmelidir. Sak�z �i�nemekten ve �eker yemekten ka��n�lmal�d�r. Bunlar hava yutulmas�na neden olup, refl�ye davetiye ��karmaktad�r. Sigara i�ilmemelidir. Nikotin, yutma borusunun alt ucunu gev�etip, mide asidini art�rmaktad�r. Ak�am yeme�inden sonra fazla ya�l� ve �ekerli at��t�rmal�klar t�ketilmemelidir. �ay kahve ve alkol t�ketimini s�n�rland�r�lmal�d�r. Alkol ile birlikte uzayan yemekler ve yenilen mezeler tehlikeli olabilir. Probiyotik yo�urt, iltihabi reaksiyonlara kar�� etkili oldu�u i�in t�ketimi art�r�labilir.
5.2.2013 1 - 11974
|