Karnabahar k���n sizi hastal�klardan koruyacak zengin besinlerden biri.
|
|
|
|
|
|
Besinlerin sa�l�k i�in �nemi tart��mas�z b�y�kt�r. Uzman Diyetisyen P�nar Kural En� besinlerin ba� tac� olabilecek karnabahar�n faydalar� hakk�nda bilgiler verdi.
K�� sebzelerinden biri olan Karnabahar, pi�irilirken etrafa yay�lan kokusu nedeniyle baz� ki�ilerin uzak kald��� bir besindir. Karnabahar pi�irilirken kendine has olan bu kokunun sebebi i�eri�inde bulunan k�k�rtl� bile�iklerdir. Ancak herkesin bilmesi gereken �u ki bu sebze sa�l�k deposudur. Karnabahar, vitamin ve mineraller bak�m�ndan olduk�a zengin bir besindir. ��eri�inde C,B1,B2 ve A vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, fosfor, fosfat ve demir minerallerini bar�nd�r�r. Ayr�ca bak�r, demir, manganez ve �inko kayna��d�r. Karnabahar t�ketilirken �o�unlukla beyaz k�sm� (kar�n b�lgesi) kullan�lsa da asl�nda yapraklar� da olduk�a faydal�d�r. E vitamini de yapraklar�nda bolca bulunmaktad�r.
Karnabaharda C vitamini var
Karnabahar, yo�un C vitamini ve manganez i�eri�iyle g��l� bir antioksidand�r. Karnabahar, i�eri�indeki �zel bile�ikler sayesinde kanseri �nlemek ad�na olduk�a faydal� bir sebzedir. Bu bile�ikler kanserojen maddelerini devre d��� b�rakmada ve ortadan kald�rmada etkili olan enzimleri aktivite etmektedir. Yani kansere kar�� koruyucudur. Kalp hastal�klar� riskini azalt�c� etkisi vard�r. Besleyici olan bu sebze v�cuda g�� verir. ��eri�indeki vitamin ve mineraller sayesinde yorgunlu�a kar�� birebirdir. Sinir sistemine iyi gelir ve sinirleri kuvvetlendirir.
Enfeksiyonlara kar�� geliyor
Enfeksiyonlara kar�� etkin ve antibakteriyel �zellikteki bu besin idrar yollar� enfeksiyonlar�nda etkilidir. Karnabahar mide �lserine kar�� koruyucudur ve i�eri�inde bulunan glukoraphanin adl� madde , mide y�zeyini koruyucu etki g�stermektedir. Potasyumu sayesinde tansiyonu dengeler. Beynin �al��mas�n� destek verir. Kolestrol� d���r�r. Y�ksek orandaki lifleri sayesinde ba��rsaklar�n d�zenli �al��mas�n� sa�layarak v�cuttaki zararl� maddelerin uzakla�t�r�lmas�nda etkilidir. Kab�zl��� giderir ve idrar s�kt�r�r. Hem d���k kalorili hem bol lifli bir besin olmas�ndan dolay� zay�flamaya yard�mc� bir sebzedir. Karnabahar� az su ile �ok fazla ha�lamadan ve ya buharda pi�irmek besin ��elerinin kayb�n� koruyaca��ndan daha sa�l�kl� bir se�enektir.
18.11.2014 - 15780
|
|