Havu�
A vitamini veya di�er ad�yla retinol �zellikle ya�lanm�� dokular�n yenilenmesinde rol oynuyor.Retinol�, besinlere turuncu-k�rm�z� pigmentini veren beta karotenin bulundu�u kaynaklar sa�l�yor. Havu� zengin beta karoten i�eri�iyle �zellikle g�z, cilt ve sa� sa�l���n� g��lendiren besinlerden biri. G�nl�k beslenmenizde havucu salatalar�n�za �i� olarak do�rayabilir ya da sebze yemeklerinizin i�erisine ekleyebilirsiniz.
Yumurta
Yumurta kaliteli protein, demir, B12, D, ve A vitamini kayna��. Kaslar�n geli�mesini, sa�, t�rnak ve cildin onar�lmas�n� sa�l�yor. V�cutta meydana gelen hayati tepkimelerde ihtiya� duyulan bir�ok besin �gesinin �nemli bir kayna�� olan yumurtan�n �nemli bile�enlerinden B12 vitamininin, toplumda �ok fazla eksikli�i g�r�l�yor. Eksikli�inde; unutkanl�k, halsizlik, sa� d�k�lmesi, cilt kurulu�u ve kalp �arp�nt�s� gibi belirtiler veriyor. Her sabah yedi�iniz 1 adet yumurta ve 1 dilim beyaz peynir g�nl�k B12 vitamini ihtiyac�n�n yar�s�n� kar��l�yor.
Turp
K�� mevsiminin vazge�ilmezlerinden olan lahanagil ailesi; brokoli, karnabahar, lahana, br�ksel lahanas� ve turp gibi bir�ok faydal� besinden olu�uyor. Farkl� renk ve �ekle sahip olmalar� her birinin i�eri�inde farkl� vitamin, mineral oldu�unun g�stergesi. Bu ailenin bir �yesi olan turp, folik asit, K vitamini ve antioksidan y�n�nden olduk�a zengin. ��erdi�i g��l� vitaminler ve antioksidanlar sayesinde v�cuttaki inflamasyonu azalt�yor ve kanser olu�um riskini d���r�yor. H�cre yenilenmesinde rol oynuyor ve v�cutta olu�an serbest radikallerle sava�arak ba����kl�k sistemini g��lendiriyor.
P�rasa
P�rasa de�erli bir antioksidan olan karotenoid ailesinden 'lutein' i�eriyor. Lutein, g�z, cilt ve kardiyovask�ler rahats�zl�klarda belirli organlardaki serbest radikallerin say�s�n� azaltarak hastal�k s�resinin azalmas�na ve bu dokular�n h�zla onar�lmas�na yard�mc� oluyor. Bu antioksidan en yo�un paz�, p�rasa ve �spanak gibi koyu ye�il yaprakl� sebzelerde bulunuyor. Az kalori ve bol vitamin i�eren p�rasa, kilo vermeye yard�mc� oldu�u gibi kab�zl��a iyi geliyor, v�cudun direncini art�r�yor.
Nar
Beslenme ve Diyet Uzman� Roksi Menase "Nar, baz� inan�larda sonsuz ya�am�n sembol� olarak yer al�r. ��eri�inde y�ksek lif, C vitamini, K vitamini ve antioksidanlar bar�nd�r�r. Bir porsiyon nar, g�nl�k al�nmas� gereken K vitamininin neredeyse yar�s�n� i�erir. K vitamini; kan�n p�ht�la�mas�n� sa�layarak yaralar�n onar�lmas�nda yard�mc�d�r. Ayr�ca, K vitamininden zengin olan nar, kalsiyum vitamininin kemikler taraf�ndan daha iyi emilmesini sa�layarak kemikleri de g��lendirir" diyor.
Kefir
Besinlerden ald���m�z vitamin ve mineralleri ba��rsaklar�m�z�n sa�l�kl� bir �ekilde emebilmesi ve v�cut dola��m�m�za aktarabilmesi i�in ba��rsak floram�z�n sa�l��� �ok �nemli. �e�itli �evresel ve diyet fakt�rleri ba��rsak ge�irgenli�ini etkiliyor. Probiyotik �zelli�iyle kefir, ba��rsak floram�z�n b�t�nl���n�n korunmas� ve onar�m�nda b�y�k rol oynuyor. Bunun yan� s�ra, en g��l� kayna�� g�ne� olan D vitaminini kefirde bol miktarda bulabilirsiniz. Her g�n uykudan �nce 1 bardak kefir t�ketmeyi al��kanl�k haline getirebilirsiniz.
Ya�l� tohumlar
Ceviz, f�nd�k, badem ��l�s� ve keten tohumu gibi ya�l� tohumlar, i�erdikleri �oklu doymam�� ya� asidi olan Omega 3 sayesinde hem v�cudu hem beyni yenilemeye yard�mc� oluyor. K�t� huylu kolesterol�n azalmas�na fayda sa�layan bu besinler ayn� zamanda ba��rsak hareketlili�ini sa�layarak kab�zl�k sorununa da iyi gelebiliyor. Ancak y�ksek kaloriye sahip olduklar�ndan dolay� g�nde toplam bir avu� i�ini ge�memek gerekiyor.
Zerde�al
Zerde�al uzun y�llar Hindistan'da t�bbi ama�larda kullan�lm�� bir baharat. ��erisinde 'curcuminoid' ad� verilen g��l� antioksidan bile�enler bulunuyor. Anti inflamatuar etkisiyle v�cudun onar�m�na katk� sa�larken, v�cutta detoks etkisi de yaratarak cilt sa�l���n� koruyor. Ayr�ca zerde�al�n antikanserojen oldu�u y�n�nde bilimsel �al��malar var. Yemeklerinize g�nde bir �ay ka���� zerde�al ekleyebilirsiniz. Buna kar��n safra kesesi hastal��� olanlar�n ve kan suland�r�c� ila� kullananlar�n t�ketmemesi gerekiyor.
Hamsi
Beslenme ve Diyet Uzman� Roksi Menase "Hamsi omega 3 �oklu ya� asitleri y�n�nden en zengin bal�k �e�itlerinden biri. Mevsime uygun tercih edilebilecek bir bal�k �e�idi olup pi�irme y�ntemi olarak k�zartma yerine �zgara ya da bu�ulama tercih edilmelidir. ��erdi�i de�erli ya� asitleri beyin sa�l���n� olumlu etkileyerek konsantrasyonu ve haf�zay� g��lendirirken, damarlardaki endotel h�crelerin yap�s�n� koruyarak kalp rahats�zl�klar�n� �nlemeye yard�mc� oluyor" diyor.
Ispanak
��erdi�i y�ksek C vitamini sayesinde kolajen �retimini art�rarak cildi sa�l�kl� bir g�r�n�me kavu�turan �spanak, y�ksek lif, potasyum ve K vitamini i�ermesiyle hem h�cre yenilenmesine kat�l�yor, hem de kalp, damar ve ba��rsak sa�l���n� koruyor. Kaslar� g��lendiren, zihinsel ve bedensel yorgunlu�u �nleyen �spana�� �i� haliyle salata olarak t�ketebilir veya pi�irerek sebze yeme�i yapabilirsiniz.
5.2.2020 1 - 42540
|