K�� Hastal�klar�ndan Korunmak ��in Ne Yemeli?

K�� aylar�nda g��l� ba����kl�k i�in C vitamini K�� aylar�nda, so�uktan etkilenmeye ba�l� olarak gribal enfeksiyonlar daha s�k ortaya ��kmaktad�r.

Kýþ Hastalýklarýndan Korunmak Ýçin Ne Yemeli?

K�� aylar�nda g��l� ba����kl�k i�in C vitamini

K�� aylar�nda, so�uktan etkilenmeye ba�l� olarak gribal enfeksiyonlar daha s�k ortaya ��kmaktad�r. Bu nedenle hastal�klara kar�� �nlem alabilmek i�in �zellikle k�� mevsiminde C vitamininden zengin besinler t�ketilmelidir. Portakal, mandalina, kivi ve greyfurt gibi meyvelerinin yan� s�ra; k�rm�z� biber, k�rm�z� pancar, turp, kereviz, �spanak, p�rasa, lahana ve paz� gibi C vitamini kayna�� olan sebzeler, sofralarda bulunmas� gereken besinler aras�ndad�r. Ba����kl�k sistemini g��lendiren bu sebze ve meyveler, hastal�klara kar�� v�cudun diren� kazanmas�na yard�mc� olur. Sa�l�kl� beslenmenin en �nemi iki ��esi olan sebze ve meyve, g�nde en az 5 porsiyon t�ketilmelidir.

Resim Alexandr Litovchenko

Peki nas�l beslenmeli?

1- Bal�k k���n sofralardan eksik edilmemesi gereken besinler aras�ndad�r. ��erdi�i omega 3 ya� asidinden dolay� ba����kl�k sisteminin kuvvetlenmesini sa�lar. Haftada en az 2 g�n bal�k t�ketilmelidir.

2- D vitamininin en iyi kayna�� g�ne�tir. K�� mevsiminde g�ne� ���nlar�ndan yeteri kadar faydalanmak m�mk�n olmad���ndan D vitamini yetersizli�i durumunda mutlaka D vitamini takviyesi kullan�lmal�d�r.

3- So�uk k�� g�nlerinde �ay ve kahve yerine, taze s�k�lm�� meyve sular�, bitki �aylar� ve C vitamini y�n�nden zengin olan ku�burnu �ay� tercih edilebilir.

4- K�� aylar�n�n uzun gecelerinde 'abur cubur' denilen �erez tarz� yiyeceklere ve tatl�lara daha fazla ihtiya� duyulur. Ya�l� kuru yemi�ler leblebi kar��t�r�larak fazla miktarda olmayacak �ekilde t�ketilebilir. Bu d�nemde kalorisi y�ksek olan hamur tatl�lar�ndan uzak durmak gerekir. Tatl� ihtiyac� haftada 2'yi ge�meyecek �ekilde s�tl� tatl�lar ile giderilebilir.

5- K�� aylar�nda genellikle �ocuklar�n sevmedi�i sebzeler �o�unluktad�r. �ocuklar�n, eri�kinlere g�re ba����kl�k sistemi daha zay�f oldu�undan gribal enfeksiyonlara yakalanma olas�l�klar� da fazlad�r. Bu nedenle k�� sebzeleri �ocuklar�n t�ketebilece�i �ekilde, sevdi�i yemeklerin i�erisinde kendilerine sunulmal�d�r.

Yazar: Memorial Dicle Hastanesi Beslenme ve Diyet B�l�m�'nden Dyt. Kader Lala

7.1.2020 1 - 42204



Konuyla �lgili Sorular
�lgili Forum Konular�

SA�LIK HABERLER� T�m Haberler Saðlýk Haberleri Rss

FOTO GALER� T�m Foto Galeriler
Diþ Fýrçanýzý Karanlýk Yerde Tutuyorsanýz Dikkat! Tehlike Saçýyor
Di� F�r�an�z� Karanl�k Yerde Tutuyorsan�z Dikkat! Tehlike Sa��yor
Yumurtayý Piþirmeden Önce Yýkamak Ne Kadar Doðru?
Yumurtay� Pi�irmeden �nce Y�kamak Ne Kadar Do�ru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarýný Göðsünüze Sarýn, Faydasý Ýnanýlmaz
Lahana Yapraklar�n� G��s�n�ze Sar�n, Faydas� �nan�lmaz

SA�LIK V�DEOLARI T�m Videolar
Saðlýk Video Göziçi Ýðne Nedir? Neden Yapýlýr? Ýzmir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
G�zi�i ��ne Nedir? Neden Yap�l�r? �zmir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi
Saðlýk Video Yakýný Görememe ve Tedavisi Ýzmir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
Yak�n� G�rememe ve Tedavisi �zmir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi
Saðlýk Video Botoks Nedir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi
Saðlýk Video Katarakt Ameliyat Sonrasý Gözlük Ýzmir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonras� G�zl�k �zmir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi

 

[Hata Bildir]