Medical Park Fatih Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzman� Sevil Nas Can uzun k�� gecelerinde artan abur cubur t�ketimi konusunda uyard�:
Havalar�n so�umas�yla birlikte metabolizmam�z kendini koruma alt�na almak i�in enerji harcamak istemez ve ya� dokusunu korumay� tercih eder. Bu nedenle s�rekli yeme hissi, �zellikle de basit karbonhidrat i�eren tatl�, �ekerli, hamur i�i g�dalara y�nelim artar.
Gecelerin uzamas�, hareketin azalmas�, evde ge�irilen zaman�n artmas� da eklenince abur cubur t�ketimi iyice artar ve k�� aylar�nda belirgin kilo art��� g�zlenir. Genellikle k�� aylar�nda bir�ok ki�ide g�zlenen depresyon halinin artmas� da yeme e�ilimini art�r�r.
Abur cubur t�ketimini azaltmak i�in yeme s�kl��� ve saat d�zenine �ok dikkat edilmeli. Uzun s�ren a�l�kta, kan �ekeri d�zensizli�i olarak tatl� ve karbonhidratl� g�da t�ketimi artar. Kan �ekerini dengede tutarak �� saati ge�meyecek �ekilde ana ve ara ���nlerimizi ayarlarsak besin t�ketimimizi daha �l��l� seviyede tutabiliriz.
Basit karbonhidratl� g�dalar (tatl�, �eker, hamur i�i, gofret, biksk�vi vb) kan �ekerinde ani de�i�iklikler yaratarak daha fazla tatl� iste�ine sebep olabilir. Onlar�n yerine kompleks karbonhidratl� g�dalar� (tam tah�ll� �r�nler, yulaf ezmesi, kuru meyveler, kepekli bisk�vi, krakerler vb) tercih ederek, hem �eker-ins�lin seviyesini ayarlayabilir hem de daha az ya� ve kalori alm�� oluruz.
Cips, Kuruyemi� ve Pastane �r�nlerine Dikkat!
En tehlikeli abur cuburlar�n ba��nda cips, kuruyemi� ve pastane �r�nleri (ya� ve tuz y�n�nden zengin) gelmektedir. 100 gram cips; ortalama 30 gram ya�, 10 gram doymu� ya�, 3 gram trans ya�, 3 gram tuz ve yakla��k 500-550 kalori i�ermektedir. 100 gr kuru yemi�te ise ortalama 650-750 kalori vard�r ve yakla��k 50-60 gram ya� i�erir. 100 gr bisk�vi-kraker gibi g�dalar da ortalama 400-450 kalori ve 20-30 gram ya� i�erir.
Doymu� ya�, kolesterol, tuz ve kalori deposu olan bu g�dalar kilo art���n�n yan� s�ra y�ksek tansiyon, kalp hastal�klar�, fel� ve �eker hastal��� gibi bir�ok sa�l�k sorununa zemin haz�rlayabilir.
K�� Aylar�n�n En Favori ��ecekleri: Salep ve Boza
So�uk k�� g�nlerindeki favori i�ece�imiz salebin; barsak �al��t�rmada, �ks�r�k ve bron�itte, ba����kl�k sistemini g��lendirmede faydas� vard�r. Ancak i�erdi�i karbonhidrat ve �eker nedeniyla �l��l� t�ketilmesi gerekir. 100 ml salep (1 �ay barda��) ortalama 80-90 kaloridir. �eker i�eri�inden dolay� diyabet hastalar�n�n t�ketmesi uygun de�ildir.
K���n �nemli i�eceklerinden biri olan boza; dar�, su, ve �ekerden olu�ur. 100 ml’si 240 kalori, 57.5 gr karbonhidrat, 3.5 gr protein ve 0.5 gr ya� i�erir. B vitaminleri, kalsiyum fosfor ve �inko i�erir. Ortalama 1 bardak boza, 1-2 kase s�tl� tatl�ya e�de�er kalori almam�z� sa�lar. O y�zden t�ketim s�kl��� ve miktar�na dikkat edilmelidir. Haftada 2 g�n, 1 su barda��n� ge�meden t�ketilebilir.
Dondurma K���n da T�ketilebilir!
100 gr s�tl� dondurma ortalama 190 kalori i�erir, kalsiyum ve protein deposudur. Unlu �erbetli ve hatta s�tl� tatl�lardan dahi daha d���k kalorilidir. Sa�l�k a��s�ndan da daha besleyicidir. Protein, A, B, C, D, E vitamini, kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum, demir ve �inko i�erir.
Buzlu olmayan s�tl� dondurma �e�itlerinden, buzluktan ��kar�ld��� anda de�il de 5-10 dakika oda �s�s�nda bekletilerek t�ketilmelidir. Yalanarak, k���k lokmalar halinde t�ketilmesi daha uygun olur. Ortalama 3 top dondurma, �zelliklede sade veya meyveli olup, �ikolata sosu ilave edilmemi�se haftada 2-3 g�n t�ketilebilir. Dondurma; past�rize edilmi� s�tten, hijyenik ko�ullara uygun �retilmi� ve saklanm��sa solunum ve sindirim organlar�na zarar vermez.
Gazl� ��eceklere Dikkat!
Gazl� i�ecekler; �eker, renklendiriciler, asit ve kafein gibi bile�enlerden olu�ur. Kalori ve �eker i�eri�i hayli y�ksektir. 1 bardak normal kolada ortalama 110 kalori, diyet kolada ise ortalama 0.3 kalori vard�r. Fakat diyet kola da y�ksek oranda tatland�r�c� i�ermektedir. Tatland�r�c�n�n a��r� t�ketilmesi de sa�l�k a��s�ndan zararlar� olabilir.
Gazl� i�ecek t�ketme al��kanl��� olanlar e�er kilo veya �eker problemleri yok ise diyet kola veya gazoz, yoksa normal kola veya gazozu g�nde 1 barda�� ge�memek �zere t�ketebilirler. Hamile veya emziren anneler ve �ocuklar ise en fazla haftada 1-2 bardakla s�n�rland�rmalar� gerekir.
Her yedi�imiz yiyece�in kalori i�erdi�ini unutmamal�y�z. Her al�nan fazla kalori de v�cutta ya�a d�n��erek depolan�r ve kilo art���na sebep olur. Bizleri mutlu edecek g�dalar� t�ketirken sa�l���m�zdan olmamaya dikkat etmeliyiz.
Uzun K�� Geceleri ��in Sa�l�kl� Abur Cubur �nerileri
Tatl� grubundan ayva veya elma tatl�s� gibi az �ekerli olanlar� tercih edin
Haz�r g�da ve abur cuburlar yerine, ev yap�m� az ya�l� kekler, az ya�l� s�t ile meyve kar���mlar�, taze meyve ile yo�urt kar���mlar�, ya�s�z patlam�� m�s�r, kuru meyveli gevrekler, meyve tatl�lar�, 5-6 tane kestane ve taze meyve suyu gibi g�dalar� tercih etmeliyiz
Az ya�l� meyveli yo�urtlar, diyet s�t ile beraber kuru meyveli tah�ll� �r�nler, kuru meyveler, az �ekerli meyve tatl�lar�, ya�s�z s�t�n i�ine tar��n ve bal katarak haz�rlanm�� i�eceklerin tercih edilmesi; kilo almam�z� engelliyece�i gibi at��t�rma iste�imizi de yat��t�r�r.
Haftada 2 g�n 1 su barda�� boza ya da salep t�ketebilirsiniz
Asitli ve kolal� i�ecekler yerine taze s�k�lm�� meyve sular�, sade soda, meyve �aylar�, ayran, s�t ve su t�ketiminin art�r�lmas� kalsiyum ve vitamin almam�z� sa�larken, s�v� t�ketimine de art�rm�� olur.
15.2.2011 - 5204
|