K�� �aylar� Her Derde Deva

BESLENME ve diyet uzman� Merve Sarpta� B�y�kince, so�uk havalarda k�� �aylar�n�n �nemine de�inerek, "�zellikle k�� aylar�nda v�cuda sa�l�k veren; ku�burnu, �hlamur ve zencefil �aylar� tercih edilmelidir" dedi.

Kýþ Çaylarý Her Derde Deva

BESLENME ve diyet uzman� Merve Sarpta� B�y�kince, so�uk havalarda k�� �aylar�n�n �nemine de�inerek, "�zellikle k�� aylar�nda v�cuda sa�l�k veren; ku�burnu, �hlamur ve zencefil �aylar� tercih edilmelidir" dedi.

Ba����kl�k i�in ku�burnu, �hlamur ve zencefil i�ilmesini �neren beslenme diyet uzman� Merve Sarpta� B�y�kince, so�uk havalarda daha s�k g�r�len �st solunum yolu enfeksiyonlar�, so�uk alg�nl���, nezle ve grip gibi hastal�klar, mutlaka bir uzman doktor kontrol�nde tedavi edilmesi gerekti�ini s�yledi. B�y�kince, ��yle dedi:

"Bunun yan�nda tamamlay�c� tedavilerle de v�cut direnci art�r�lmal�d�r. �ncelikle yeterli ve dengeli beslenme ba����kl�k sistemi i�in �ok �nemlidir. Tamamlay�c� tedaviler aras�nda yer alan ve do�al �ifa kayna�� olarak bilinen bitki �aylar�n�n t�ketimine de �zen g�sterilmelidir. �zellikle k�� aylar�nda v�cuda sa�l�k veren; ku�burnu, �hlamur ve zencefil �aylar� tercih edilmelidir. Bitki �aylar�n�n yararlar� yan�nda fazla t�ketilmesi halinde v�cut sa�l��� i�in zararl� olabilecek etkilerinin de bulundu�u unutulmamal�, bu nedenle g�nl�k bitki �ay� t�ketimi 2 fincan ile s�n�rland�r�lmal�d�r."

Enerji ve g��l� sinir sistemi i�in ku�burnunun i�ilebilece�ini belirten B�y�kince, en �ok C vitamini i�eren meyvelerden ku�burnunda y�ksek oranda C vitamini, B1, B2 ve K vitaminlerinin yan� s�ra; protein, mineral, potasyum, sodyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve meyve asitleri bulundu�unu hat�rlatt�. Beslenme ve Diyet Uzman� Merve Sarpta� B�y�kince, ��yle devam etti:

"Enfeksiyonlara ve so�uk alg�nl���na kar�� v�cudu g��lendirir. B vitamini a��s�ndan zengin olmas� nedeniyle enerji metabolizmas�nda, sinir sisteminde, b�y�me ve geli�mede etkilidir. Ayn� zamanda i�erdi�i meyve asitleri nedeniyle kab�zl��a da iyi gelmektedir. Ku�burnu �ay�, kaynat�larak de�il demlenerek haz�rlanmal�d�r. �ki �ay ka���� ���t�lm�� ku�burnu, b�y�k boy fincanda 15-20 dakika demlendikten sonra t�ketilebilir.�Ihlamur so�uk k�� gecelerinde �ok tercih edilen bitki �aylar� aras�ndad�r. Ihlamur a�ac�n�n yapraklar� g��l� antioksidanlardan flavonoid i�ermektedir. Bu nedenle so�uk alg�nl���, nezle ve gribal enfeksiyonlar�n tedavisinde etkilidir. Ihlamur �ay�n�n buhar� burun t�kan�kl���n� a�ar, s�cak �ay� ise bo�az a�r�s�na ve �ks�r��e iyi gelir. Limon ile t�ketildi�inde ba����kl�k sistemini g��lendirir. Stresi azalt�c� etkisi bulunan �hlamur �ay�, sinirleri yat��t�r�r ve uykuya ge�i�i kolayla�t�r�r. Ihlamur �ay�, idrar s�kt�r�c� olarak da kullan�lmaktad�r. Bir tatl� ka���� miktar�ndaki kurutulmu� �hlamur �i�e�i ve yaprak kar���m�n�n �zerine 1 bardak kaynar su d�k�lmeli ve 10 dakika s�reyle demlendikten sonra i�ilmelidir."

- Kayseri

15.11.2017 - 29943



Konuyla �lgili Sorular
�lgili Forum Konular�

SA�LIK HABERLER� T�m Haberler Saðlýk Haberleri Rss

FOTO GALER� T�m Foto Galeriler
Diþ Fýrçanýzý Karanlýk Yerde Tutuyorsanýz Dikkat! Tehlike Saçýyor
Di� F�r�an�z� Karanl�k Yerde Tutuyorsan�z Dikkat! Tehlike Sa��yor
Yumurtayý Piþirmeden Önce Yýkamak Ne Kadar Doðru?
Yumurtay� Pi�irmeden �nce Y�kamak Ne Kadar Do�ru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarýný Göðsünüze Sarýn, Faydasý Ýnanýlmaz
Lahana Yapraklar�n� G��s�n�ze Sar�n, Faydas� �nan�lmaz

 

[Hata Bildir]