Uzman Diyetisyen P�nar Kural En�, k�� aylar�nda kilo alma korkusunun bir�ok ki�inin derdi oldu�unu belirterek, bunu �nlemenin m�mk�n oldu�unu s�yledi.
Diyetisyen P�nar Kural En� k��� kilo almadan ge�irmeyi sa�layacak �u �nerilerde bulundu;
METABOL�ZMANIZI HIZLANDIRIN
K�� aylar�nda v�cut ve metabolizma kendini koruma alt�na alm��t�r ve daha yava� �al��maya ba�lar. K���n yeme ihtiyac� artan ki�i �ok fazla karbonhidratl� yiyecekler yeme ihtiyac� duyar. Terleme de �ok az oldu�undan dolay� metabolizma h�z� minimumdur. Bu y�zden bu d�nemde dikkat edilmezse kilo art��� ka��n�lmaz hale gelir.
So�uk havalara kar�� ba����kl�k sistemi, hastal�klara (grip, so�uk alg�nl���, bron�it gibi) kar�� kendini korumak i�in ya� y�k�m�n� engeller. Bu durumda k�� mevsimini sa�l�kl� ge�irmek i�in ba����kl�k sistemini biraz daha g��lendirmek gerekmektedir. G��l� bir savunma mekanizmas�n�n temelinde ise yeterli ve dengeli beslenme yer almaktad�r. K�� aylar�nda metabolizman�n yava�lamas�na ek olarak fiziksel aktivitenin azalmas� da kilo art���na neden olmaktad�r. Hormonal de�i�imlere ba�l� olarak sindirim sisteminde kab�zl�k gibi problemler olu�abilir.
G�NE SIKI B�R KAHVALTI �LE "MERHABA " DEY�N
Metabolizman�z� iyi �al���r duruma getirmek i�in mutlaka g�ne kahvalt� yaparak ba�laman�z gerekmektedir. �yi bir kahvalt� ile g�ne ba�lamak sizin hem direncinizi koruyacak hem kilo kontrol�nde siz yard�mc� olacak hem de metabolizma h�z�n�z�n yava�lamas�n� engelleyecektir.
SUSAMADAN SU ���N
Yaz�n s�caklar nedeniyle rahatl�kla i�ti�imiz suyu k���n rahatl�kla t�ketemeyiz. Su v�cudumuzdaki b�t�n metabolik reaksiyonlar�n temel dire�idir. K���n su kayb�m�z daha az oldu�u i�in susama hissimiz azal�r, ancak su ihtiyac�m�z� yine de kar��lamam�z gerekmektedir. K���n metabolizman�z� �al��t�rmak i�in susamasan�z bile g�nde 2-2,5 ( 10-14 bardak) litre su t�ketilmesi gerekmektedir.
Siyah �ay ve kahve yerine bitki �ay� i�inizi �s�tmak i�in daha iyi bir se�enek So�uk hava nedeniyle k���n favori i�ecekleri genellikle s�cak i�eceklerdir. S�cak i�ecek olarak genellikle kafein- tein i�eri�i y�ksek olan �ay- kahve tercih edilmektedir. Bu konuda bizim �nerimiz bitki �aylar�n� tercih edilmesidir. Ku�burnu �ay� C vitamini i�erdi�i i�in, rezene �ay� gaz sorunlar�na iyi geldi�i i�in tercih edilebilir.
GREYFURT, LAHANA VE MAYDANOZ S�Z� KI� HASTALIKLARINDAN KORUR
K�� hastal�klar�ndan korunmak, savunma mekanizmam�z� g��lendirmek i�in de A ve C vitamininden yeterli beslenmek gerekir. K�� sebzeleri ve meyveleri de bu konuda bize yeterli oranda A ve C vitamini sa�layacakt�r. Narenciye ( portakal, mandalina, greyfurt ) , havu�, kivi, lahanagiller ( karnabahar, lahana, brokoli, Br�ksel lahanas� ) , ye�il yaprakl� sebzeler (maydanoz, tere, �spanak ) A ve C vitamininden zengin besinlerdir.
Gerek g�nlerin k�salmas� gerekse havalar�n so�umas� ile birlikte fiziksel aktiviteler azalmaktad�r. Lifli besinlerin t�ketiminin de azalmas� sonucu kab�zl�k sorunu kendini g�stermektedir. Bu nedenle k�� mevsiminin vazge�ilmez yiyeceklerinden kuru baklagillerin, kepekli tah�llar�n (esmer ekmek, bulgur, kepekli makarna / pirin� / eri�te / un) ve �zellikle C vitamininden zengin sebze ve meyvelerin t�ketimine a��rl�k verilmelidir.
YA�I, �EKER� AZALTIN!
K�� yakla�t�k�a, v�cudumuz �s� de�i�ikli�ine uyum sa�layabilmek ad�na harcad��� enerjiyi d���r�r. Azalan fiziksel aktiviteye paralel olarak ya� ve �eker t�ketimi de k�s�tlanmal�d�r.
HAFTADA 2-3 KEZ BALIK Y�Y�N KALP VE KEM�K SA�LI�INIZI GARANT�YE ALIN!
K�� mevsiminde g�ne� y�z�n� daha az g�sterdi�inden, D vitamini gereksinmesini kar��lamakta s�k�nt�lar ya�anmaktad�r. Bu nedenle havan�n g�ne�li oldu�u g�nlerde 20-25 dakika kadar g�ne� �����ndan direkt olarak yararlanmaya (hafif tempolu y�r�y��ler olabilir) ve haftada 2 - 3 kez bal�k yiyerek kalp sa�l���n�z� korumaya ve kemiklerimizin de g�ne�in eksikli�ini ( D vitamini yetersizli�i ) daha az hissetmesini sa�layabilirsiniz. "
11.11.2014 - 15699
|