Memorial Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet B�l�m�'nden Diyetisyen Merve Sarpta� B�y�kince, karbonhidrat al�m�n�n artt��� k�� aylar�nda, dikkatli bir beslenme ile formda kal�nabilece�ini s�yledi. K�� mevsiminde g�nlerin k�sa, gecelerin de uzun olmas� nedeniyle kapal� alanlarda daha �ok vakit ge�irilmesi hareketsizli�i beraberinde getirdi�ini, bunun da kilo al�m�n� art�rd���n� belirten Diyetisyen Merve Sarpta� B�y�kince, baz� k���k de�i�ikliklerle kilo al�m�n�n �n�ne ge�ilebilece�ini ifade etti. "���me endi�esi ile daha �ok yemek yemeyin" ���memek i�in daha �ok g�da al�nmas� gerekti�i �eklinde yanl�� bir alg�n�n oldu�unu kaydeden Diyetisyen Merve Sarpta� B�y�kince, "�nsan v�cudunun s�cak kalabilmesi i�in �retti�i ya� h�creleri, kilo al�m�n� art�rmaktad�r. K���n metabolizma h�z�n�n azalmas� ve harcanandan daha fazla enerji t�ketimi kilo al�m�na yol a�maktad�r. ���yen insan�n enerjiye ve besine olan ihtiyac� artar. �zellikle k�� aylar�nda karbonhidrattan ve ya�dan zengin g�dalar yani y�ksek enerjili g�dalar t�ketilir. �nsan v�cudu, so�uk havan�n etkisiyle al�nan besinleri stoklay�p ya� h�cresine �evirir. Kilo al�m�na neden olan bu durumdan kurtulmak i�in yeterli ve dengeli beslenme �nemlidir." diye konu�tu. K���n 6 ���n beslenmek daha sa�l�kl� G�nde 3 ana ve 3 ara ���n olmak �zere 6 ���n olarak beslenilmesi gerekti�ine dikkat �eken Diyetisyen Merve Sarpta� B�y�kince, ���n �nerileri ile ilgili �unlar� s�yledi: "K�� aylar�nda peynir, yumurta, zeytin, esmer ekmek ve mevsim sebzelerinden olu�an sa�l�kl� bir kahvalt�, �zgara et-tavuk-bal�k, salata, 1 dilim esmer ekmekten olu�an bir ��le yeme�i sa�l�kl�d�r. Ak�amlar� zeytinya�l� sebze yeme�i, yo�urt, salata gibi hafif besinler t�ketilmelidir. Ara ���nlerde taze veya kuru meyve, s�t-ayran-yo�urt, badem-ceviz t�ketilerek gerekli enerji sa�l�kl� besinlerle ve uygun zamanda al�nmal�d�r. Bu beslenme tarz� sayesinde gecelerin uzun oldu�u k�� g�nlerinde ak�am yeme�inden sonra t�ketilen sa�l�ks�z at��t�rmal�klar da al�nmam�� olur." Suyunuzu tar��n ve limon ile tatland�rabilirsiniz K�� aylar�nda so�uk su t�ketimi nedeniyle su al�m�n�n azald���n� belirten Diyetisyen Merve Sarpta� B�y�kince, "V�cudun su ihtiyac� ne kadar azalsa da kilo kontrol�n� sa�lamak amac�yla g�nde 2-2,5 litre su t�ketilmelidir. Su t�ketiminde zorluk ya�ayanlar, g�nl�k olarak i�ecekleri suyu tar��n, karanfil veya limon ile aromal� hale getirerek t�ketim kolayl��� sa�layabilir." dedi. Diyetisyen Merve Sarpta� B�y�kince, son olarak uygun diyet programlar�n�n, v�cudu g��s�z b�rakmayaca��n�, aksine ba����kl�k sistemini g��lendirece�ini s�zlerine ekledi. - KAYSER�
18.1.2017 - 25276
|