Diyetisyen Erzurumlu, k�� aylar�nda C vitamini i�eren g�dalar�n bolca t�ketilmesinin enfeksiyonlardan korunmak ve direnci art�rmak i�in gerekli oldu�unu ifade ederek, "Bu d�nem g�nde en az 5 porsiyon meyve ve sebze t�ketilmelidir.
Ayr�ca so�uk k�� g�nlerinde �ay, kahve i�mek yerine bitki �aylar� veya C vitamini y�n�nden zengin olan ku�burnu �ay� tercih edilmelidir " dedi.
Diyetisyen Erzurumlu, k�� aylar�nda beslenmeye ili�kin �u uyar� ve �nerilerde bulundu:
Enfeksiyon hastal�klar� d�nyan�n en �nemli sa�l�k sorunlar�ndand�r. Sonbahar ve k�� aylar�nda havalar so�udu�u i�in hastal�klar fazlala��r. Bunlar�n ba��nda da grip ve so�uk alg�nl��� gelir. V�cut direncinin azald���, enfeksiyon hastal�klar�n�n ya�and��� bu d�nemde yeterli ve dengeli beslenme daha �ok �nem kazan�r. Enfeksiyon ile ba����kl�k sistemi ili�kisi d���n�ld���nde artan metabolik h�za kar��l�k h�crelerin ihtiyac� olan enerji, yeterli ve dengeli bir beslenme ile sa�lanabilir.
�zellikle enfeksiyonlara kar�� daha hassas olan �ocuklar, gebeler, emzikli anneler ve ya�l�lar i�in beslenme daha da �nem kazanmaktad�r. Bedenimiz hava �s�s�n�n azalmas�na yenik d��memek i�in v�cut �s�s�n� ek enerji ile art�rmakta ve gerekli olan bu ek enerji ihtiyac�n� besinlerden kar��lamaktad�r. Biz ���d�k�e enerjiye olan ihtiyac�m�z artar ve daha fazla besin t�ketmeye ba�lar�z. Y�ksek enerjili besinler genellikle karbonhidrattan (�eker, un vb) ve ya�dan zengin g�dalard�r.
Bu t�r g�dalar�n fazla t�ketilmesiyle kilo almam�z ka��n�lmaz olur. Bu nedenle ka��n kilo almamak i�in yediklerimize dikkat etmemiz gerekir.
Yeterli ve dengeli beslenme, her besin grubundan g�n i�erisinde yeterli miktarda almakla sa�lan�r. B�ylece ihtiyac�m�z olan protein, karbonhidrat, ya�, vitamin ve mineralleri alm�� oluruz. A ve C vitaminleri ba����kl�k sistemimizi g��lendirerek hastal�klara kar�� diren� kazand�ran antioksidan vitaminlerdir. Turun�giller, brokoli, kabak, ye�il biber, Br�ksel lahanas�, mandalina, maydanoz, tere, roka gibi sebze ve meyveler C vitamini a��s�ndan zengin besinlerdir.
C vitamini �s� ve ���ktan kolayca etkilenir. Bu nedenle meyveler s�k�ld�ktan hemen sonra i�ilmelidir. C vitamini i�eren g�dalar�n bolca t�ketilmesi enfeksiyonlardan korunmak ve direnci art�rmak i�in gereklidir. G�nde en az 5 porsiyon meyve ve sebze t�ketilmelidir. Ayr�ca so�uk k�� g�nlerinde �ay, kahve i�mek yerine bitki �aylar� veya C vitamini y�n�nden zengin olan ku�burnu �ay� tercih edilmelidir. K�� aylar�nda susamasan�z da g�nl�k 2-2.5 litre su t�ketmelisiniz.
Hem b�ylece k�� aylar�nda �ok daha kolay yakaland���n�z bo�az enfeksiyonlar�n� da rahat atlat�rs�n�z. S�kl�kla i�ilen oda �s�s�ndaki su bo�az kurulu�unu da �nleyecektir. Yeterli ve dengeli beslenmenin bir di�er �art� da yeterli miktarda protein almakt�r. Enfeksiyon ge�irildi�i d�nemlerde, protein kaynaklar�n�n yeterli t�ketilmesi gerekir. S�t, yo�urt, peynir, yumurta, et ve bal�k gibi g�dalar proteinin en iyi kayna��d�r.
Diyetteki ya� t�r� ve miktar� da enfeksiyon hastal�klar�nda �nem ta��r. Bitkisel s�v� ya�lar (ay�i�e�i, m�s�r�z�) Omega-6 ya� asitleri, deniz �r�nleri Omega-3 ya� asitleri, zeytin ve f�nd�k ise Omega-9 ya� asitleri a��s�ndan zengin besinlerdir. Bu ya� asitlerinin ba����kl�k sistemi �zerinde olumlu etkileri oldu�u bilinmektedir. Omega-3 ya� asidinden zengin besinlerin haftada en az 2 kez t�ketilmesi �nerilmektedir. Sa�l�kl� ba����kl�k sistemine olan ihtiyac�m�z k�� aylar�nda di�er aylara oranla �ok daha fazlad�r. �yi bir ba����kl�k sistemine sahip olarak kendimizi iyi hissetmemizi, iyi g�r�nmemizi ve enerjimizi daha iyi kullanmam�z� sa�lar�z.
Yaz aylar�nda ya�anan hareketlili�i k���n kaybederiz. �o�umuz k�� aylar�nda vaktimizi evimizde ya da ev gezmelerinde ge�iririz. Dolay�s�yla metabolizma h�z�m�z azal�r. Harcanandan daha fazla enerji al�m� ise kilo almaya sebebiyet verir. K���n kapal� ortamlarda uzunca s�reler kalmamal�y�z. Temiz oksijen al�nmal�d�r. 20 dakikadan fazla hareketsiz kal�nmamal�d�r. Hareketsizli�in ve buna ba�l� olarak �i�manl���n art���na engel olunmal�d�r. "
16.12.2010 - 3695
|