K�rm�z� Et T�ketiminde A��r�ya Ka�may�n

Diyetisyen B��ra Y�cel, ba�ta kalp-damar hastal���, diyabet, hipertansiyon gibi sa�l�k sorunlar� olanlar i�in tavsiyelerde bulundu.

Kýrmýzý Et Tüketiminde Aþýrýya Kaçmayýn

Ni�anta�� Hastanesi'nde bulunan Ni�anta�� Obezite Enstit�s�'nden Diyetisyen B��ra Y�cel, bayramda ya�s�z ve az ya�l� etlerin tercih edilmesi gerekti�ine dikkat �ekerek, "Ya�l� etlerin doymu� ya� ve kolesterol i�eri�i daha y�ksek oldu�u i�in kalp-damar hastal���, diyabet, hipertansiyonu olan bireyler Kurban Bayram�'nda, ya�s�z veya az ya�l� etleri tercih etmeli, eti k�s�tl� miktarlarda t�ketmeli, a��r�ya ka�mamal�d�r " dedi.

K���k ama etkili beslenme �nlemleriyle hem sa�l���n� koruyabilece�ini  hem de bayram ikramlar�n�n keyfini ��karabilece�ini belirten Y�cel, "Kavurman�n i�ine ilave ya� koymamak, kesme tahtalar�nda �i� sebze do�ramamak, et yeme�inin yan�na pilav, tatl�, b�rek yerine salata eklemek bu �nlemlerden baz�lar� " diye konu�tu.

"ET, EN AZ 24 SAAT BEKLETMEDEN T�KET�LMEMEL� "



  "K�rm�z� etler proteince zengin ve �nemli kaynakt�r " diyen Y�cel, "Bununla birlikte demir, �inko, selenyum gibi baz� mineralleri ve B1, B6, B12 ve D vitaminleri de i�ermektedir.  Ayr�ca k�rm�z� et ya��, insan diyetindeki doymu� ya� asitlerinin �nemli bir kayna��d�r. ��nk� k�rm�z� et ya�lar�ndaki doymu� ya� asitlerinin doymam�� ya� asitlerine nispi oran� y�ksektir. Doymu� ya� asitleri kalp-damar hastal�klar�n�n geli�mesinde bir risk etkenidir. Etlerde g�r�n�r ya�lar budanarak ya� miktar� azalt�labilir. Etler sindirimi a��r olan besinlerdir, yeni kesilmi� hayvanlar�n etlerindeki sertlik hem pi�irmede hem de sindirimde zorluk yarat�r. Midede �i�kinlik, haz�ms�zl�k gibi s�k�nt�lara neden olur. �zellikle mide rahats�zl�klar� �eken bireyler, eti en az 24 saat bekletmeden t�ketmemelidir " ifadelerini kulland�.

"HA�LAMA, FIRINLAMA VE IZGARA G�B� Y�NTEMLER TERC�H ED�LMEL�D�R "



Pi�irme y�ntemlerine de de�inen Y�cel, "Yemek pi�irme y�ntemi olarak k�zartmalar yerine, ha�lama, f�r�nlama ve �zgara gibi y�ntemler tercih edilmelidir. Mangal yap�lmas� durumunda ise etlerin k�m�rle�memesine, d��� pi�en, i�i �i� kalan etlere dikkat edilmeli. K�m�rle�en etler her zaman kanser riski ta��r ayr�ca etin ate�e yak�n olmas� B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kayb�na yol a�maktad�r. Etlerin sebzelerle birlikte pi�irilmesi veya sebzelerle birlikte t�ketilmesi besin �e�itlili�inin sa�lanmas�, sa�l�kl� beslenme i�in gereklidir. Ayr�ca sebzelerde bulunan C vitamininin etlerde bulunan demir, �inko ve magnezyumun emilimini, v�cutta kullan�lmas�n� artt�rmaktad�r " dedi.

"�LAVE YA� KOYMAYIN "



Etlere eklenen ilave ya�lar hakk�nda da uyar�larda bulunan B��ra Y�cel, "Kurban Bayram�n�n geleneksel yeme�i haline gelen kavurman�n i�ine ilave ya� eklemeden, kendi suyunda, k�s�k ate�te pi�irme yap�lmal�d�r ve ��le ���n�nde t�ketilmeli, ak�am ���n�nde ise sebze, kuru baklagil gibi posa i�eri�i y�ksek yemekler tercih edilmelidir. Etlerin yan�nda rafine edilmi� pilav, makarna, b�rek, tatl� yerine bulgur, esmer pirin�; asitli, �ekerli i�ecekler yerine ayran, yo�urt, cac�k ve bol miktarda mevsim salatalar� t�ketilmelidir " ifadelerini kulland�.

"��KOLATA VE �EKER T�KET�M�NE D�KKAT "



Ayn� zamanda �ikolata ve �eker t�ketimine de dikkat �eken Y�cel, �unlar� s�yledi:

"Bayramda bilin�sizce �ikolata ve tatl� t�ketilir. Fazla �ikolata ve tatl� t�ketimi, mide yanmas�, ba��rsak bozukluklar� gibi �ikayetlere neden olur. �ikolataya ve �ekere alternatif olarak vitamin ve mineralden zengin ve posa i�eri�i y�ksek olan kuru meyveler, ceviz, f�nd�k gibi kuruyemi�ler meyve sular� yerine a��k �ay, bitki �aylar� tercih edilebilir. Her zaman oldu�u gibi g�nl�k 2-2.5 litre su t�ketimine dikkat edilmelidir. G�n i�erisinde 30-40 dakikal�k k�sa y�r�y��ler yaparak harcad���n�z enerjiyi art�rmay�ihmal etmeyin. "

 

16.8.2018 - 34689



�lgili Di�er Yaz�lar
Þeker Bayramýna Özel Diyet
�eker Bayram�na �zel Diyet
Süt seçiminde bunlara dikkat; doðru tüketimi önemli
S�t se�iminde bunlara dikkat; do�ru t�ketimi �nemli
Kansere yol açýyor: Olestra içeren ürünlerden uzak durun
Kansere yol a��yor: Olestra i�eren �r�nlerden uzak durun
Ramazanda tüketimi artan hangi besin ne kadar faydalý?
Ramazanda t�ketimi artan hangi besin ne kadar faydal�?
Glutatyon tedavisi, yaþlanma karþýtý uygulamalarýn ön sýrasýnda
Glutatyon tedavisi, ya�lanma kar��t� uygulamalar�n �n s�ras�nda
Konuyla �lgili Sorular
�lgili Forum Konular�

SA�LIK HABERLER� T�m Haberler Saðlýk Haberleri Rss

FOTO GALER� T�m Foto Galeriler
Diþ Fýrçanýzý Karanlýk Yerde Tutuyorsanýz Dikkat! Tehlike Saçýyor
Di� F�r�an�z� Karanl�k Yerde Tutuyorsan�z Dikkat! Tehlike Sa��yor
Yumurtayý Piþirmeden Önce Yýkamak Ne Kadar Doðru?
Yumurtay� Pi�irmeden �nce Y�kamak Ne Kadar Do�ru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarýný Göðsünüze Sarýn, Faydasý Ýnanýlmaz
Lahana Yapraklar�n� G��s�n�ze Sar�n, Faydas� �nan�lmaz

SA�LIK V�DEOLARI T�m Videolar
Saðlýk Video Göziçi Ýðne Nedir? Neden Yapýlýr? Ýzmir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
G�zi�i ��ne Nedir? Neden Yap�l�r? �zmir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi
Saðlýk Video Yakýný Görememe ve Tedavisi Ýzmir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
Yak�n� G�rememe ve Tedavisi �zmir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi
Saðlýk Video Botoks Nedir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi
Saðlýk Video Katarakt Ameliyat Sonrasý Gözlük Ýzmir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonras� G�zl�k �zmir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi

 

[Hata Bildir]