Kemik erimesini �nlemek i�in bal�k, yumurta ve mantar gibi g�dalar t�ketmelisiniz. Ayr�ca kalsiyum bak�m�ndan zengin s�t, turp ve ye�il yaprakl� sebzeleri de masan�zdan eksik etmeyin.
�zellikle son y�llarda kemik erimesinin g�r�lme oran�ndaki art��, ara�t�rmac�lar� istatistikler haz�rlamaya itti. T�rkiye'de 50 ya� �st� her sekiz ki�iden birinde osteoporoza ba�l� kemik k�r�lmas� ya�and��� tespit edildi. Ayr�ca T�rk kad�nlar�n�n y�zde 30'u kemik erimesi hastas� olduklar�n�n fark�nda de�iller!
G�NE�LENMEY� �HMAL ETMEY�N
D vitamini; b�brek ve ba��rsaklarda kalsiyum ve fosfor emilimini d�zenleyip kemiklerimizi g��l� hale getirmede en �nemli rol� �stlenir. Bu sebeple eksikli�i, osteoporoz geli�mesine sebep olur. D vitaminini art�rman�n en kolay ve zahmetsiz yolu, v�cudumuzda hali haz�rda bulunan ve aktif olmayan D vitaminini aktif hale getirmektir. Bunun yolu do�ru saat ve teknikte g�ne�lenmekten ge�er. G�ne�lenmek i�in en do�ru zaman, Mart ve Ekim aylar�d�r. G�ne� ���nlar�n�n dik geldi�i 11.00-15.00 saatleri aras� yakla��k 15 dakika ve koruma fakt�rl� kremler kullanmadan g�ne�lenmek, D vitamini aktivasyonu i�in son derece yeterlidir. Belirtilen bu saatler, ayn� zamanda cilt kanseri riskini art�rd���ndan kesinlikle g�ne�e ��k�lmamas� gereken zamanlar olarak da bilinir. V�cudumuz, ihtiya� duydu�u D vitamininin y�zde 20'sini besin yoluyla elde eder. G�ne� ���nlar�ndan mahrum kald���m�z k�� aylar�nda beslenme �eklimiz �ok daha �nemli bir hal al�r. K�� aylar�nda kolayca bulabilece�iniz somon, uskumru gibi ya�l� bal�klar, yumurta, bal�k ya�� ve mantar t�ketilmesi gereklidir. Yayg�n kemik a�r�lar� ya��yorsan�z ilk akl�n�za gelen D vitamini eksikli�i olmal�d�r. Gerekli takviye yap�lmazsa, kas kuvvetsizlikleri ve y�r�y�� bozukluklar� ya�anabilir. Kuvvetli kas ve kemik yap�n�z�n olmas� D vitamini y�n�nden zay�f beslenebilece�iniz anlam�na gelmez. Yeni ara�t�rmalar; D vitamini eksikli�inin; kalp hastal�klar�, diyabet, depresyon ve baz� kanser t�rlerinin geli�mesinde rol oynad���n� g�sterdi.
KALS�YUM �HT�YACI 1000 MG
Kalsiyum, kemik geli�imi ve g��lenmesi a��s�ndan son derece �nemli bir rol oynar. V�cudumuzun ihtiya� duydu�u kalsiyum oran�; ya�a, cinsiyete ve duruma g�re de�i�iklik g�sterir. �zellikle hamilelik, emzirme ve ergenlik d�nemlerinde normalden daha fazla kalsiyuma ihtiya� duyar�z. G�nl�k kalsiyum ihtiyac�, ergen ve yeti�kinlerde 1000-1500 mg., hamilelik ve emzirme d�nemindeki kad�nlarda en az 1500 mg. olarak belirtilebilir. S�t ve s�t �r�nleri en zengin kalsiyum kaynaklar� aras�nda yer al�r. Az ya�l� s�t, yo�urt, peynir, ye�il yaprakl� sebzeler, turp, kabuklu deniz mahsulleri, baklagiller, f�nd�k, badem ve pekmez zengin kalsiyum kaynaklar� aras�nda yer al�r. Bu besin maddelerini t�ketmek kalsiyum ihtiyac�n�z� kar��lamak i�in son derece �nemlidir. Ancak bunlar�n emilimini azaltan yiyecekleri e� zamanl� t�ketmemek gerekir. Kalsiyumdan zengin besin maddeleriyle birlikte siyah �ay, �ikolata, kakao, patates, biber, fasulye, havu�, maydanoz portakal, �ilek, kuru incir, pirin� ve biber gibi g�dalar al�rsan�z kalsiyum emilimi azal�r.
HER G�N 1 �AY KA�I�I TUZ YETERL�D�R
Tuz da kalsiyum eksikli�ine sebep olan g�dalar aras�nda yer al�r. G�n i�erisinde bir �ay ka����ndan fazla tuz t�ketilmemelidir. Gere�inden fazla protein, v�cudunuza a��r� fosfor y�kler. Bu da kalsiyumun faydalar�n� engeller. Bu sebeple g�nl�k t�ketti�iniz yo�urt ve s�tten gereken fayday� sa�layamazs�n�z. Osteoporoz hastalar�n�n kilolar�n� da kontrol alt�nda tutmalar� gerekir. Beden kitle indeksinizin 20-25 aras�nda olmas� gerekir. �i�manl�k hastal���n ilerlemesine ve al�nan �nlemlerin yetersiz kalmas�na sebep olur. Ayr�ca g�nl�k d�zenli egzersiz de osteoporozu �nlemek ve tedavi etmek i�in son derece �nemlidir.
14.11.2014 - 15733
|