Kemik suyu, her ya� grubunun t�ketimine uygun i�erdi�i vitamin ve minerallerle v�cut direncini art�rd���n� s�yleyen Diyetisyen Gizem Gen�y�rek, "Kemik suyunun az� yarar, �o�u zarar. Hayvansal ya� kayna�� olan kemik suyu y�ksek oranda kolesterol i�ermesi sebebiyle kalp-damar ve kan kolesterol d�zeyleri y�ksek olan hastalarla fazla kilolu bireyler i�in uygun olmayabilir" dedi. ��orbalar�n vazge�ilmezi kemik suyunun kullan�m�na dikkat edilmesi gerekti�ini belirten Pendik Medipol �niversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet B�l�m�nden Diyetisyen Gizem Gen�y�rek, "Kemik suyu, her ya� grubunun t�ketimine uygun i�erdi�i vitamin ve minerallerle v�cut direncinin artmas�n� sa�layan bir besindir. V�cudu enfeksiyonlara kar�� koruyarak hastal�klara kar�� savunma sistemimizi g��lendirir. Do�al olarak kolajen i�eren kemik suyu, h�crelerin yenilenmesini sa�lar, kas ve kemik sistemini g��lendirir, h�creleri ya�lanmaya kar�� korur" diye konu�tu. "KALP VE KOLESTEROL HASTALARI D�KKATL� T�KETMEL�" Bir�ok faydas� bulunan kemik suyunun baz� ki�iler i�in tehlikeli olabilece�ini belirten�Gen�y�rek, s�zlerine ��yle devam etti: "Kemik suyunun i�erisinde bulunan arginin aminoasidi g��l� bir anti-inflamatuard�r ve v�cuttaki iltihaplanmalar�n azalmas�n� sa�layarak v�cut direncini art�r�r. Ba��rsak floras�n�n da d�zenlenmesinde kemik suyunun etkisi b�y�kt�r. Sindirimi kolay bir besin olmas� da avantajd�r. Sa�l�k �zerine ba����kl�k g��lendirici etkisi ba�ta olmak �zere bir�ok olumlu katk�s� varken t�ketilme a�amas�nda dikkatli olmakta fayda var. Kemik suyu hayvansal ya� kayna�� olmas� ve y�ksek oranda kolesterol i�ermesi sebebiyle, kalp-damar rahats�zl��� olan ki�iler, kan kolesterol d�zeyleri y�ksek olan ki�iler ile ideal a��rl���n�n �zerinde olan ki�iler i�in pek de uygun bir besin olmayabilir. Yine kilo verme veya kilo kontrol� sa�lama d�nemindeki ki�ilerin kemik suyunu ve kemik suyu eklenmi� �orbalar� dikkatli t�ketmesi gerekmektedir." "EN �DEAL� �L�KL� KEM��� 4-5 SAAT KAYNATMAK" Diyetisyen Gen�y�rek, kemik suyunun haz�r olan�n�n de�il, evde yap�lan�n�n yararl� oldu�unu ifade ederek, �u bilgileri verdi: "Her �eyin evde yap�lan� makbuld�r. Bu nedenle kemik suyu t�ketecek ki�ilerin m�mk�nse evde yapmas�n�, haz�r almamas�n� tavsiye ederim. Evde yapmaya vakti olmayanlar ise g�vendikleri yerlerden i�eriklerini kontrol ederek temin edebilirler. Kaliteli bir kemik suyu elde etmek i�in �ncelikle yapmam�z gereken, g�vendi�imiz ve bildi�imiz bir market veya kasaptan ilikli kemik istemektir. Pi�irme esnas�ndaki �nemli nokta, ilikli kemi�in uzun s�re kaynat�lmas�d�r. Kaynatma a�amas�nda i�erisine eklenen karabiber, so�an, sar�msak, taze sebze ve sebze saplar� ile de kemik ili�i suyunun besleyici de�eri art�r�lmal�d�r. �likli kemi�i 4-5 saat kaynatmam�z en do�rusudur, ilave edece�imiz baharat ve sebzeleri ise kaynatma a�amas�n�n son 1 saatinde ekleyebiliriz."
14.12.2020 - 49826
|