Akdeniz �niversitesi M�hendislik Fak�ltesi G�da M�hendisli�i B�l�m Ba�kan� Prof. Dr. Ahmet K���k�etin, kefirin hazm�n�n s�te g�re daha kolay oldu�unu bildirdi. K���k�etin, yapt��� yaz�l� a��klamada, artan hava s�cakl��� ve terlemeyle birlikte v�cutta s�v� kayb�n�n artt��� yaz aylar�nda serinletici ve besleyici �zelli�i ile kefirin �ok fazla tercih edildi�ini kaydetti. Kefirin, �zellikle sindirim sistemi ve baz� ba��rsak hastal�klar�n� �nlemede ve tedavi etmede destek amac�yla kullan�ld���n� belirten K���k�etin, kefirin s�t t�ketemeyen i�in ayran gibi iyi bir alternatif oldu�unu bildirdi. K���k�etin, �u de�erlendirmelerde bulundu: "D�zenli i�ildi�inde kefir, i�indeki yararl� mikroorganizmalar�n olu�turduklar� antibiyotik ve antibakteriyel maddelerle hastal�k yapan mikroorganizmalar�n ba��rsaklara yerle�mesini ve hastal�k yapmalar�n� �nlemekte ya da ba��rsakta mevcut patojen mikroorganizmalar�n ortadan kalkmas�na yard�mc� olmaktad�r. B1, B12 ve K vitaminlerince zengin olan kefir, �e�itli mineral maddeler ve esansiyel amino asitleri i�ermektedir. Kefir t�ketimi ba����kl�k sistemini desteklemekte ve patojen bakterilerin �o�almas�n� engellemektedir. " S�tte bulunan laktoz nedeniyle gaz problemi ya�ayanlar�n s�t t�ketmekte zorland���n� belirten K���k�etin, "Bu ki�iler de rahatl�kla kefir t�ketebilirler. Kefir s�tten yap�ld��� i�in s�t�n t�m besleyici �zelliklerini i�ermektedir. Ayr�ca kefir �retiminde kullan�lan s�t�n sindirilebilmesi i�in sindirim organlar� taraf�ndan yap�lacak baz� i�lemler, kefirdeki mikroorganizmalar taraf�ndan yap�ld���ndan kefirin hazm� s�te g�re daha kolayd�r. 1 su barda�� s�t ile 1 su barda�� kefir e� de�erde kalsiyum i�ermektedir." diye konu�tu. Kefirin herhangi bir yan etkisinin olmad���n� ifade eden K���k�etin, �ocuklar�n, ya�l�lar�n ve hamilelerin rahatl�kla kefir t�ketebilece�ini kaydetti.
9.8.2017 1 - 28368
|