Uzun �m�rl�, 10 metre boylar�ndaki bu maki t�r� sa�l�k iksiri sert, koyu ve ye�il yaprakl� bir yap�ya sahip. A��k ye�il tonlar�nda ve k�rm�z� �i�ekler verir. Meyveleri ise �nceleri ye�il, olgunla�t�k�a da bilindi�i gibi kahverengidir. Orta tabakas� tazeyken yumu�ak ve tatl�d�r.
�LK 15 YIL MEYVE VERM�YOR
Her ke�iboynuzunun i�inde yakla��k 15 adet sert kabuklu ve yass� tohumlar bulunur. En �ok Akdeniz k�y�lar�nda, K�br�s, Libya ve ABD'nin Kaliforniya b�lgesinde yeti�en bu muzur a�a�, ne mutlu ki T�rkiye'de Antalya'n�n Manavgat, Gazipa�a il�eleri, Anamur, Bozyaz�, Ayd�nc�k, G�lnar, Silifke il�eleri ve Mu�la'n�n Marmaris ve biricik Dat�a's�nda k���k veya b�y�k gruplar halinde yeti�iyor. Yeti�kin a�a� yakla��k 1000 kg meyve verirken, ilk 15 y�l meyve vermiyor.
Eski �a�larda elmaslar ke�iboynuzu tohumlar�yla tart�larak sat�l�rm��. �ekirde�i, do�ada a��rl��� de�i�meyen tek tohum oldu�undan, Araplar, Sel�uklular ve Osmanl�lar d�neminde a��rl�k �l��s� olarak bile kullan�lm��.
Hesaba g�re d�rt tanesi bir dirhem eden sat�c�, al�c�s�na l�tfedip fazladan bir �ekirdek daha koyarsa, bu mal� alan�n itibar�n�, y�ksek tabakadan oldu�unu g�sterirmi�.
Dilimizde kullan�lan, pek sevdi�im "iki dirhem bir �ekirdek " deyimini de bu kahverengi harikaya bor�luyuz. Yakla��k 5000 y�ld�r bilinen bu meyve, Yahya Peygamber'in ��lde ekmek yerine t�ketti�i besin olarak da biliniyor.

KE��BOYNUZUNUN FAYDALARI
Kolestrol i�ermez. S�te oranla yakla��k 3 kat daha �ok kalsiyum i�erir.
V�cuda yiyeceklerle birlikte giren radyasyonu d��ar� atar.
Ast�m hastal��� ve nefes darl���n� tedavi edici �zelli�i vard�r. Beklenmeyen h�zda sonu� al�nabilir. ��indeki etken madde hemen hemen hi�bir besinde bulunmamaktad�r.
Ciddi afrodizyak etkisi mevcuttur.
Ke�iboynuzuna ba�lad�ktan bir iki g�n sonra balgam s�kt�r�c� etkisi ortaya ��kar.
Akci�er kanserini �nleyen mucizevi bir meyvedir. Fosfor ve kalsiyum bak�m�ndan zengin oldu�undan, osteoporoz rahats�zl��� olanlara, kalsiyum ihtiya�lar�n�n kar��lanmas�nda �ok iyi bir destekleyicidir.
Ke�iboynuzu pekmezini sabah a� karn�na, ak�am ise yatarken ilk 3 g�n iki�er yemek ka����, sonraki g�nlerde de birer yemek ka���� t�ketin. Bunu bir ya�am tarz� haline getirip aksatmay�n.
Sa�l���n�zdaki olumlu de�i�imleri fark etmeniz uzun s�rmeyece�e benziyor. Beyaz �eker t�ketiminin ba�lamas�yla hamur ve tatl� yap�m�nda y�zy�llar �nce sadece ke�iboynuzu tozu kullan�ld��� unutuldu. Keklere, tatl�lara �eker yerine ayn� miktarda ke�iboynuzu tozu ilave edin.
Tat bak�m�ndan �ekerden hi�bir fark� olmad���n� g�receksiniz.

Kaynak: PembeNar
6.9.2016 1 - 22906
|