Kurban Bayram� �ncesi beslenme �nerilerinde bulunan Diyetisyen G�k�e B�nce, kavurman�n mutlaka salatayla t�ketilmesi tavsiyesinde bulundu.
|
|
|
|
|
|
Kurban Bayram� �ncesi beslenme �nerilerinde bulunan Diyetisyen G�k�e B�nce, kavurman�n mutlaka salatayla t�ketilmesi tavsiyesinde bulundu. B�nce, "Sa�l�kl� insan�n t�ketmesi gereken g�nl�k et miktar 150-200 gram aras�nda. Ancak bu et yeme�i pi�irilirken ekstra ya� eklenmemeli " dedi.
Kurban Bayram�'na say�l� g�nler kald�. Bayram�n olmazsa olmaz�n� kavurmadan, yahniye �e�itli et yemekleri olu�turuyor. Etin kesildikten sonra 1-2 g�n boyunca buzdolab�nda dinlendirilmesi gerekti�ini anlatan Emsey Hospital Beslenme ve Diyet Uzman� G�k�e B�nce, bayram �ncesi beslenme �nerilerinde bulundu.
"-18 DERECEDE 3 AY SAKLANAB�L�R "
Etin saklanma ko�ullar�na dikkat �eken Beslenme ve Diyet Uzman� G�k�e B�nce, "Et kesildikten sonra k���k porsiyonlar halinde -18 derecede 3 ay saklanabilir. �lk 1-2 g�n buzdolab�nda muhafaza edilirse etin yumu�amas� sa�lan�r. Bu sindirim problemlerine neden olmaz. Ancak, yanl�� saklama ko�ullar� ve ��z�nd�rmeler ette bakteri �remesine yol a�ar.
Etin kesinlikle uzun s�re oda s�cakl���nda muhafaza edilmemesi gerekir. Buzluktan ��kar�lan �r�nler kesinlikle oda s�cakl���nda ��z�nd�r�lmemelidir. Buzdolab� ortam�nda veya mikrodalgada ��zd�rme en sa�l�kl�s�d�r " diye konu�tu.
Etteki bozulman�n koku ve g�r�nt�den anla��labilece�ini ifade eden Beslenme ve Diyet Uzman� B�nce, "E�er et kahverengile�tiyse yava� yava� bozulmalar meydana gelmi� demektir. Bu durumdaki bir et kesinlikle t�ketilmemeli ve derhal imha edilmelidir " uyar�s�nda bulundu.
"ET� C V�TAM�N� �LE T�KET�N "
Sa�l�kl� et t�ketiminde pi�irme ko�ullar�n�n �neminin alt�n� �izen B�nce, �u tavsiyelerde bulundu:
"Ya�da k�zartma yerine f�r�n, ha�lama, �zgara gibi y�ntemler tercih edilmelidir. Kavurma mutlaka salatayla t�ketilmeli ama pi�irme s�ras�nda ekstra ya� eklenmemelidir. Ette C ve E vitaminleri olmad���ndan etin sebzelerle pi�irilmesi daha sa�l�kl�d�r. Yan�na C vitamini i�eren bol limonlu bir salata ile de etler t�ketilebilir. Mangal� kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Tercih edilecekse de etin ate�le direkt temas� olmamas� gerekir, etle mangal aras�nda en az 15 santim olmal�d�r. Sa�l�kl� bir insan�n t�ketmesi gereken ortalama et miktar� 150-200 gramd�r. Hastal��� olan ki�ilerde miktar d���r�lmelidir.
Kalp ve damar hastal��� olanlar, b�brek, karaci�er, hipertansiyonu olan ki�ilerde mutlaka porsiyon kontrol� yap�lmal�d�r. K�rm�z� et ya� ve kolesterol i�erikleri y�ksek olan bir protein grubu oldu�undan bu ki�ilerin 100 gram� ge�memesi gerekir. "
ET� FAZLA KA�IRANLARA DETOKS ��ECE��
Bayramda etin yan�na eklenecek tatl�n�n kilo al�m�na neden olaca��n� ifade eden Diyetisyen G�k�e B�nce, "Buna tatl�lar eklenirse kilo almak ka��n�lmaz olacakt�r. �ekerli hamurlu a��r tatl�lar yerine de s�tl� tatl�lar ya da meyve tercih edilmelidir. Bu daha sa�l�kl� se�im olacakt�r " dedi. B�nce bayramda �rnek bir beslenme d�zeni ve yeme�i fazla ka��ran ki�ilerin yapmas� gerekenleri ��yle s�ralad�:
"�ncelikle g�ne kahvalt�yla ba�lanmal�d�r. Etli yeme�in mutlaka ��len vaktinde t�ketilmesi gerekir. Ak�am ise daha �ok sebze a��rl�kl� bir ���n tercih edilmelidir. Mutlaka her ���nde salata olmal�d�r. Bir dilim ekme�e kar�� 3 yemek ka���� pilav ya da makarna tercih edilmemelidir. Yeme�i fazla ka��ranlar ise g�n� toparlamak ad�na salata ve sebzeye y�nelmelidir. Ara ���nde, bir adet salatal�k, yar�m elma, dereotu, maydanoz, limon kar���m�yla haz�rlanacak i�ecek �demin at�lmas�na yard�mc� olacakt�r. "
9.8.2019 1 - 40625
|
|