Ya��, yapraklar�, �i�ekleri ve k�kleri de dahil olmak �zere gerek tedavi amac�yla gerekse besinleri renklendirmek ve �e�itlendirmek ad�na kullan�lan karanfilin v�cudunuza say�s�z faydalar� mevcut! Diyetisyen Oya Neva Demirkol, karanfilin sa�l��a faydalar�n� s�ralad�. Nefesinizi tazelemek i�in birka� tane karanfil yeter Karanfil, i�eri�indeki taninler, flavanoidler, triterpenoidler ve esansiyet ya�lar sebebiyle; antioksidan, antiseptik, lokal anestezik, anti-inflamatuar, yat��t�r�c�, ve �i�kinlik/gaz giderici etkilere sahip. Eujenol gibi esansiyel ya�lar� i�ermesi sebebiyle tatl�, aromatik bir kokuya ve tada sahip. Anestezik ve antiseptik �zelliklere sahip olmas� sebebiyle bu de�erli baharat a��z ve di� sa�l���nda s�kl�kla kullan�l�yor. E�er ferah bir nefese sahip olmak istiyorsan�z; a�z�n�za birka� adet karanfil atmay� deneyebilirsiniz. Sindirime yard�mc� oluyor! Karanfil sindirime de bir o kadar yard�mc�. Yiyeceklerle beraber veya yiyecek t�ketiminden sonra kullanaca��n�z karanfil, ba��rsak hareketlerini ve sindirim enzimlerinin sal�n�m� artt�rarak yiyecekleri hazmetmenize yard�mc� oluyor. E�er yemeklerden sonra ciddi bir haz�ms�zl�k problemi veya kronik olarak kab�zl�k problemi ya��yorsan�z karanfili d�zenli olarak t�ketmenin �ok faydas�n� g�rebilirsiniz. Ba����kl��� g��lendiriyor Potasyum, manganez, demir, selenyum ve magnezyum gibi minerallerin yan� s�ra, A vitamini ve beta-karoten de i�eren bu mucizevi baharat, i�erdi�i antioksidan ve flavanoidlerle ba����kl���n�z� g��lendirdi�i gibi, sizi akci�er ve a��z kanseri gibi �e�itli kanser t�rlerinden de korumaya yard�mc�. K vitamini, B6 vitamini, B1 vitamini, B3 vitamini ve C vitamininden zengin olan bu baharat; h�crelerinize zarar verecek serbest radikallerin temizlenmesine de destek veriyor.Kan �ekerini n dengelenmesine ve tatl� ihtiyac�n�n azalt�lmas�na da yard�mc� olan bu muhte�em baharata g�nl�k beslenmenizde yer vererek sa�l���n�z�n korunmas�na destek verebilirsiniz. Karanfil nas�l kullan�lmal�? Karanfili dilerseniz yemeklerinizde ve tatl�lar�n�zda kullanabilir, dilerseniz t�ketti�iniz �ay/kahve/su gibi i�eceklerin i�erisine ekleyebilirsiniz. �zellikle suyun tad� sebebiyle su i�mekte zorlananlar i�erisine 1-2 adet karanfil atarak su t�ketimini kolayla�t�rabilirler. Sabah 500 ml su i�erisine kaynar su, 3-4 adet karanfil ve 2-3 dilim limon veya portakal dilimleri ile haz�rlayaca��n�z kar���m�, oda s�cakl���na geldi�inde a� karn�na t�ketmek; g�n boyunca kan �ekeri dengenizin korunmas�na, sindirim s�k�nt�lar�n�z�n giderilmesine, v�cudunuzun toksinlerden ar�nmas�na ve tatl� ihtiyac�n�z�n giderilmesine yard�mc� olacak. T�ketim miktar� ne olmal�? Karanfilin t�ketim miktar� b�y�k �nem ta��yor. Yiyeceklerde �ok fazla miktarda karanfil t�ketimi gastrointestinal rahats�zl�klara ve merkezi sinir sisteminde bozukluklara sebebiyet verebilir. �zellikle mide �lseri, refl�, gastrit, �lseratif kolit ve divertik�lit gibi rahats�zl�klara sahip olanlar�n, hastal���n semptomlar�n� artt�rabilece�inden dolay� bu bahart� t�ketmemelerini �neririm. D���klere veya kanamalara yol a�abilece�inden hamilelerin karanfil baharat�n� kesinlikle �i�neyerek t�ketmemelerini tavsiye ediyorum. Yeti�kin bireyler g�nde 2-5 gramdan fazla karanfil t�ketmemeye �zen g�stermeliler.
11.6.2015 - 17653
|