So�uk havalarda de�i�en metabolizma h�z�n� d�zenlemek ve kilo kontrol�n� sa�layabilmek i�in beslenme al��kanl�klar�n�n g�zden ge�irilmesinde fayda var. Zira kapal� havalar, kilo art��� riskini de beraberinde getiriyor.
Mevsim ge�i�lerinin kilo kontrol� a��s�ndan �nemli oldu�unu belirten Diyetisyen Ye�im �elik, bu d�nemde ideal kilonun korunmas� i�in dikkat edilmesi gereken noktalar� ��yle s�ral�yor;
1. Metabolizman�z� iyi �al���r duruma getirmek i�in mutlaka g�ne kahvalt� yaparak ba�laman�z gerekmektedir. �yi bir kahvalt� ile g�ne ba�lamak hem direncinizi koruyacak, hem kilo kontrol�nde siz yard�mc� olacak hem de metabolizma h�z�n�z�n yava�lamas�n� engelleyecektir.
2. Ara ���n atlamak hem ana ���nlerde daha fazla yemenize hem de i�tah�n�z�n s�rekli a��k kalmas�na neden olacakt�r.
3. Yaz�n s�caklar nedeniyle rahatl�kla i�ti�imiz suyu so�uk havalarda rahatl�kla t�ketemeyiz. Su v�cudumuzdaki b�t�n metabolik reaksiyonlar�n temel dire�idir. So�uk havada su kayb�m�z daha az oldu�u i�in susama hissimiz azal�r, ancak su ihtiyac�m�z� yine de kar��lamam�z gerekir. Metabolizman�z� �al��t�rmak i�in susamasan�z bile g�nde 2-2,5 (10-14 bardak) litre su t�ketilmesi gerekmektedir.
4. So�uk havalarda genellikle s�cak i�ecekler t�ketilir. S�cak i�ecek olarak de kafein-tein i�eri�i y�ksek olan �ay ve kahve tercih edilir. Ancak C vitamini i�erdi�i i�in ku�burnu �ay�, gaz sorunlar�na iyi geldi�i i�in rezene �ay� tercih edilirse daha iyi olur.
5. Hastal�klardan korunmak, savunma mekanizmam�z� g��lendirmek i�in de A ve C vitamininden yeterli beslenmek gerekir. Sonbahar ve k�� sebze-meyveleri de bu konuda bize yeterli oranda A ve C vitamini sa�layacakt�r. Narenciye (portakal, mandalina, greyfurt), havu�, kivi, lahanagiller (karnabahar, lahana, brokoli, Br�ksel lahanas�), ye�il yaprakl� sebzeler (maydanoz, tere, �spanak) A ve C vitamininden zengin besinlerdir.
6. Gerek g�nlerin k�salmas�, gerekse havalar�n so�umas� ile birlikte fiziksel aktiviteler azal�r. Lifli besinlerin t�ketiminin de azalmas� sonucu kab�zl�k sorunu kendini g�sterir. Bu nedenle kuru baklagillerin, kepekli tah�llar�n (esmer ekmek, bulgur, kepekli makarna/pirin�/eri�te/un) ve �zellikle C vitamininden zengin sebze ve meyvelerin t�ketimine a��rl�k verilmeli.
7. K�� yakla�t�k�a, v�cudumuz �s� de�i�ikli�ine uyum sa�layabilmek ad�na harcad��� enerjiyi d���r�r. Azalan fiziksel aktiviteye paralel olarak ya� ve �eker t�ketimi de k�s�tlanmal�.
8. Bu aylarda g�ne� y�z�n� daha az g�sterdi�inden, D vitamini gereksinmesini kar��lamakta s�k�nt�lar ya�an�r. Bu nedenle havan�n g�ne�li oldu�u g�nlerde 20-25 dakika kadar g�ne� �����ndan direkt olarak yararlanmaya (hafif tempolu y�r�y��ler olabilir) ve haftada 2-3 kez bal�k yiyerek kalp sa�l���n�z� korumaya �al���n.
9. Uzun s�reli a�l�klardan ka��n�lmal�d�r. Enerji ihtiyac�n�n kar��lanmas� i�in fast-food ya da ya�dan, �ekerden zengin g�dalara y�nelmek yanl��t�r. So�uk g�nlerde “Tatl� yersem �s�n�r�m” mant���ndan vazge�ilmeli, g�n i�erisinde yeterli ve dengeli beslenerek v�cudun �s� dengesinin korunmas� sa�lanmal�d�r.
10. Mevsim ge�i�lerinde kilo art��� ka��n�lmaz oluyorsa mutlaka uzman yard�m� al�nmal�d�r.
13.10.2011 - 10184
|