�a��n hastal��� olan kanserden korunmak i�in bu besinler birebir.
|
|
|
|
|
|
Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, kanserle m�cadele eden besinler hakk�nda bilgiler verdi.
�a��m�z�n en �nemli hastal�klar�ndan birisi de ku�kusuz ki kanser. Her ge�en g�n yeni �al��malar yap�lsa da tam anlam� ile sonuca ula��lamam�� olmas� nedeni ile koruyucu tedaviler daha �n plana ��kmakta. Bir�ok hastal�kta oldu�u gibi kanserden korunmak i�inde sa�l�kl� beslenmek ve do�ru besinleri beslenme program�n�zda bulundurman�z �nemli.
��te kanser kar��t� besinler:
S�t:
Yap�lan bir�ok bilimsel �al��ma sonucunda s�t i�erisinde bulunan laktozun kansere yakalanma riskini azaltabildi�ini g�stermi�tir. Laktoz, yararl� bakterilerin say�s�n� artt�rarak kansere neden olan bile�iklerin v�cuttan at�lmas�n� sa�lamaktad�r. Yap�lan bir bilimsel �al��mada s�t t�ketimini ger�ekle�tiren bireylerde yumurtal�k kanseri riskinin %48 azald��� g�zlenmi�tir.
Sar�msak:
Anti-kanser olarak bilinen sar�msa��n en �nemli �zelli�i g��l� bir ba����kl�k sistemi destekleyici olmas�d�r. Haftada 2-3 adet �i� sar�msak t�ketimi kansere kar�� koruyucu �zelli�i bulunmaktad�r.
K�rm�z� meyveler:
Bir�ok insan�n severek t�ketti�i nar, kiraz, �ilek gibi k�rm�z� meyvelerin i�erisinde bulunan ellagik asit v�cutta kanser h�crelerinin �o�almas�n� engeller. �zellikle kirli hava ortamlar�nda ya�ayan veya sigara i�en bireylerin her g�n beslenme programlar�nda k�rm�z� meyve bulundurmas� �nemlidir. ��nk� �evre kirlili�i ve nikotinin v�cutta olu�turdu�u hasar� k�rm�z� meyve i�erisinde bulunan ellagik asit �nlemektedir.
Domates:
Yap�lan bir�ok bilimsel �al��ma domates i�erisinde bulunan laykopenin prostat kanserine kar�� �nleyici etkisi oldu�unu kan�tlam��t�r. Y�ksek antioksidan i�eri�i sayesinde bir�ok kanser �e�idine kar�� koruyucu olan domates ayn� zamanda ba����kl�k sistemi g��lendiricidir. �zellikle pi�mi� domatesteki laykopen kullan�labilirli�i �i� domatestekine g�re daha fazla oldu�u unutulmamal�d�r.
Brokoli:
��erisinde bulunan glutamin sayesinde baz� kanser t�rlerine kar�� �nleyici etkisi bulunmaktad�r. �zellikle mide kanserine kar�� koruyucu etkisi oldu�u yap�lan bilimsel �al��malar ile g�sterilmi�tir.
�ay:
Beyaz, ye�il ve siyah �ay i�erisinde bulunan polifenoller ile kansere d�n��me riski y�ksek olan h�cre aktivitesini engeller. Ayr�ca �ay b�nyesinde bulunan kate�inler sayesinde antioksidan etki g�sterir ve v�cudunuzu kansere kar�� korur.
Soya:
��erdi�i fito�strojen ve izaflavonlar ile menapoz sonras� d�nemde meme kanserine yakalanma riskini azalt�r. Soya, damarla�may� �nleyerek kansere kar�� koruma sa�lar.
Yer elmas�:
Beta-karoten ve C vitamini i�eri�i ile antioksidan kapasitesi y�ksek olan yer elmas� kanser riskini azalt�c� etki g�sterir. Haftada bir veya iki kere zeytinya�l� olarak sofralar�m�z� zenginle�tirebilir.
K�rm�z� biber:
Kapsaisin ad� verilen fitokimyasal�n sadece biber yerken s�cak hisini olu�turmakla kalmad��� ayn� zamanda kansere kar�� da koruma sa�lad��� bilimsel �al��malar ile kan�tlanm��t�r.
Zencefil:
Yap�lan baz� bilimsel �al��malar, zencefilin t�m�r b�y�mesini durdurabildi�ini g�stermektedir.
2.10.2014 - 15469
|
|