"Kanser, bir �ok t�r� bulunan, kontrols�z �o�alan h�crelerin normal h�creleri �ld�rmesi sonucu ortaya ��kan, v�cuttaki t�m doku ve organlarda geli�im g�sterebilen ve �lkemizde her y�l yakla��k 150 bin ki�inin yakaland��� tahmin edilen, sebebi bilinen �l�mler aras�nda kardiyovask�ler hastal�klardan sonra 2. s�rada yer alan �nemli bir halk sa�l��� sorunudur." Diyen Dyt. G�ls�m Uyan�k, gerek i� g�c�nde yol a�t��� a��r kay�plar, gerekse y�ksek tedavi maliyetleri nedeniyle kanser hastal���n�n her ge�en g�n hepimizin hayat�na daha fazla kar��t���n� belirtti. Kanser hastal���n�n kal�t�msal fakt�rler, alkol, sigara, �evre kirlili�i, radyoaktif bile�enler gibi bir�ok farkl� fakt�rden etkilendi�ini belirten Dyt. Uyan�k, ancak te�his konulan kanser vakalar� g�zlemlendi�inde kanserin nedeni olarak say�labilecek y�zlerce fakt�r aras�nda en �nemlisinin sa�l�ks�z beslenme ve hayat tarz� oldu�unu vurgulad�. "Besinler kanser �nleyici bile�en i�erebilmelerinin yan� s�ra kanser yap�c� �zellikte baz� maddeleri de bar�nd�rabilirler. �zellikle pi�irme ve saklama ko�ullar�, kansere yol a�abilecek zararl� madde olu�umuna neden olmas� bak�m�ndan son derece dikkat edilmesi gereken hususlard�r." Diyen Dyt. Uyan�k, kanserden korunmak i�in al�nabilecek beslenme �nlemleri ��yle s�ralad�: "�ncelikle besin �e�itlili�inin sa�lanmas� vitamin ve minerallerin yeteri kadar al�nmas�n� sa�layaca��ndan kansere kar�� korunmada al�nabilecek ilk �nlem farkl� renkte besinler t�ketmektir." � Yemeklerde k�zartma ve kavurma i�lemlerinden uzak durulmal�, yanm�� ya�lar t�ketilmemeli, sebzeler kavurma i�lemine tabi tutulmadan �i� olarak pi�irilmelidir. Et yemeklerine ya da etli pi�irilen sebze yemeklerine ayr�ca ya� kullan�lmamal�d�r. � Yemeklerde s�v� ya�lar tercih edilmeli, ya�lar ���k almayan, serin ve kuru bir ortamda a�z� kapal� bir �ekilde muhafaza edilmelidir. Kat� ya�lardan uzak durulmal�d�r. � K�zartma yap�lacaksa ya� 2 kereden fazla kullan�lmamal�, k�zartma i�leminden sonra s�z�lerek cam bir kavanozda a�z� kapal� vaziyette buzdolab�nda saklanmal�d�r. � K�m�rde ya da mangalda pi�irilen etler ate�e �ok yak�n bir mesafede tutulmamal�, ekmek k�zart�rken renkte kararma olmamas�na �zen g�sterilmelidir. � B�t�n meyve ve sebzeler mevsiminde t�ketilmeli, uygun ko�ullarda ve uygun kaplarda saklanmal�d�r. Kabu�u soyulan meyve ve sebzeler uzun s�re bekletilmemelidir. � Beyaz et t�ketimine a��rl�k verilmeli, �zellikle omega-3 kayna�� olarak bilinen bal�k en az haftada 2 kez tercih edilmelidir. � Kuru baklagiller ve kepekli tah�llar�n t�ketimine �zen g�sterilmelidir. � Plastik yo�urt kaplar�, et ya da tavuk gibi besinlerin sat��a sunuldu�u s�rada kullan�lan k�p�k kaplar ba�ka yiyeceklerin muhafazas� i�in kullan�lmamal�, ayr�ca et �r�nleri i�in kullan�lan do�rama tezgahlar� meyve-sebzeler i�in kullan�lmamal�d�r. � Tuz t�ketimi azalt�lmal�, salam, sosis, sucuk vb. gibi y�ksek miktarlarda tuz i�eren i�lenmi� �r�nlerin t�ketiminden ka��n�lmal�d�r. � ��eri�i bilinmeyen yiyecekler kesinlikle t�ketilmemelidir. � Fiziksel aktivite art�r�lmal�, her g�n mutlaka y�r�y�� veya egzersiz yap�lmal�d�r. � Sigara ve alkol kesinlikle t�ketilmemelidir.
10.4.2014 - 14218
|