D�nyada her y�l 10 milyondan fazla insan� etkileyen kanser, d�nyada en �ok g�r�len hastal�klar�n ba��nda geliyor. Pek �ok insan�n sa�l���n� ciddi boyutta tehdit eden kanser hastal���ndan korunmak i�in ise yap�lacaklar�n ilk s�ras�nda sa�l�kl� ve dengeli beslenme yer al�yor.
Diyetisyen Semra Pehlivan, kanser hastal���ndan korunmak i�in t�ketilmesi gereken 7 besini a��klad�. Diyetisyen Semra Pehlivan'�n verdi�i bilgiye g�re, t�ketilecek bu besinlerle kansere kar�� m�cadele etmek�daha kolay olacak. ��te o besinler:
Sebze ve meyve: T�m�rl� h�cre olu�umunu ve b�y�mesini engellemede yard�mc� olan antioksidanlar, sebze ve meyvelerde bol miktarda bulunuyor. Bu sebeple g�nl�k diyetteki yerleri b�y�k �nem ta��yor. G�nde 5 porsiyon sebze ve meyve t�ketilmesi �neriliyor. Hep daha koyusu, hep daha k�rm�z�s�-moru tercih edilmesi gerekiyor. Paz�, �spanak, karalahana gibi koyu ye�il, pancar, domates, nar gibi koyu k�rm�z�; kay�s�, havu�, balkaba�� gibi koyu sar� ve turuncu; patl�can gibi mor; sar�msak, so�an gibi beyaz besinler kanserden korunmaya yard�mc� oluyor.
Yaban mersini: �yi birer antioksidan kayna�� olan resveratrol, k�rm�z� ve mor meyvelerde bulunuyor. En �ok k�rm�z�-mor �z�m kabu�unda, �ekirde�inde, yaban mersininde ve dutta bulunuyor. Oksidatif stresin toksik etkilerini tersine �evirmek i�in bir serbest radikal temizleyicisi olarak kullan�l�yor. Yaban mersini, kansere kar�� sava�an elajik asit i�eri�i ile v�cudu koruyan enzimleri �al��t�rd��� ve kanser riskini d���rd��� biliniyor. ��eri�inde A,B,C vitaminleri, antosiyanin, selenyum, magnezyum, fosfor, bak�r, �inko gibi �nemli besin ��eleri bar�nd�r�yor.
Greyfurt: Greyfurt, naringin ve naringenin flavonoidlerini i�eren, kansere kar�� koruyucu bir ba�ka besin kayna��. A��z kanseri olu�umunu engellemede b�y�k etkisi olan flavonoidler, v�cutta baz� enzimlerin etkisini azalt�yor. Bu sebeple ila� kullan�m� s�ras�nda greyfurt t�ketimine dikkat edilmesi gerekiyor.
Brokoli: ��erisinde bulunan glukosinolatlar sayesinde v�cutta olu�an ve d��ar�dan al�nan kansere yol a�an toksinlerin v�cuttan d��ar�ya at�m�n� sa�l�yor. Akci�er ve kolorektal kanserleri �zerinde iyile�tirici etkisi bulunuyor. Kendisine has keskin tat ve kokusu olan brokoliyi pi�mi� t�ketemeyenlerin, �i� olarak denemesi �neriliyor.
Zerde�al: Son y�llarda bir�ok �al��maya konu olan zerda�al�n, kansere kar�� koruyucu ve tedavi edici etkisi giderek �nem kazan�yor. Zerda�al�n yap�s�nda bulunan kurkuminoitler, �zellikle pankreas kanser riskini azaltmada etkili oluyor. Erik: Zengin diyet lifinden dolay� sindirim sistemini d�zenleyici etkisi olan eri�in hem kuru hem de taze olarak t�ketilmesi �neriliyor. ��eri�inde y�ksek oranda bulunan polifenol, antosiyanin ve flavonoidler sebebiyle antioksidan etkisi �zerine bir�ok �al��ma yap�lan eri�in, �zellikle kolon kanserine yakalanma riskini azaltt��� y�n�nde pek �ok ara�t�rma sonucu bulunuyor.
Ye�il �ay: Ye�il �ay�n zengin polifenolik i�eri�inden kaynaklanan �ok y�nl� etkinli�i biliniyor. Kanser ile olan ili�kisi hakk�nda y�r�t�len �al��malar �����nda ye�il �ay�n; kolon, mide, o�zefagus ve akcig�er kanserleri bas�ta olmak u�zere bir�ok kanser t�r�nde tedaviye olumlu y�nde destek oldu�u biliniyor. Ancak ye�il �ay�n g�nde iki fincandan fazla t�ketilmemesi gerekiyor. Hipertansiyonu olan ki�ilerin ise ye�il �ay t�ketmesi �nerilmiyor.
4.4.2016 1 - 20525
|