Kanser, v�cudun herhangi bir yerinde baz� h�crelerin kontrols�z �o�alarak belirli i�levi olan h�creleri yok etmesiyle olu�an hastal�kt�r. Kaliteli ya�amda ve bir�ok hastal�ktan korunmada en �nemli gereksinimlerden birinin de sa�l�kl� beslenme oldu�una dikkat �eken Medicana Avc�lar Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzman� Havva K�l�n� kanserden korunmak i�in beslenme �nerilerinde bulunarak �nemli bilgiler verdi.
POSALI BES�NLER T�KET�LMEL�
Dyt. Havva K�l�n�, "Yap�lan ara�t�rmalarda posa i�eri�i d���k bir diyetle beslenenlerde kal�n ba��rsak kanserlerinin, y�ksek posal� beslenen topluluklardan daha s�k g�r�ld��� g�r�lm��t�r. Posa tah�l ve kurubaklagillerin d�� k�s�mlar�nda, sebzelerde ve meyvelerde bulunur. Posal� besinlerin t�ketimi artt�r�lmal�d�r. Yeti�kinlerde g�nl�k al�nmas� gerekenin minimum posa miktar� 25-30 gramd�r. �eker ve �ekerli tatl�lar, basit karbonhidratlar (beyaz ekmek, pirin� gibi), haz�r meyve sular� yerine posadan zengin tam tah�l grubu ekmek, bulgur, kurubaklagil ve meyve-sebzelere yer verilmeli. G�nde en 5 porsiyon meyve ve sebze t�ketilmesi gerekir. Nemli ve s�cak y�relerde iyi saklanmayan ya�l� tohumlar, tah�l �r�nleri, kurubaklagiller, meyve ve kurutmalar� k�flenir. K�flerin bir b�l�m� �e�itli toksinleri �retir. Bu toksinlerin bir b�l�m� �e�itli toksinleri �retirler" dedi.
A, E ve C V�TAM�NLER� YETERS�Z OLANLARDA DAHA SIK G�R�L�YOR
"Et �r�nlerine kat�lan nitrit ve nitratlar sindirim ayg�t�nda nitrosaminlere d�n��ebilir" uyar�s�nda bulunan K�l�n�, ��yle konu�tu: "Nitrosaminler kanser yap�c�d�rlar. Fazla al�nan tuzun da bu t�r molek�llerin olu�mas�nda katk�s� oldu�u bildirilmi�tir. Alkol, sigara, katk� maddesi i�eren yiyeceklerin kanserle ili�kisi saptand��� i�in bu besinler t�ketilmemeli veya minimuma indirilmelidir. A, E, C vitamini ve di�er antioksidanlar�n yetersizliklerinde kanserin daha s�k g�r�ld��� bildirilmektedir. A vitamini v�cudun koruyucu dokusu olan epitel dokunun yap�m� ve yenilenmesinde rol al�r. A vitamini yetersizli�inde bu dokular�n yap�lar� bozuldu�unda, yemek borusu, idrar yollar�, deri, mide ve akci�erlerde kanser olu�umunu artt��� ileri s�r�lm��t�r. C vitamini su ve besinlerle al�nan nitrit ve nitratlar�n kanser yap�c� nitsosaminlere d�n��mesini �nler ve dolay�s�yla kanser olu�um riskini azalt�r. C vitamini i�eren besinlere �rnek; k�rm�z�-ye�il biber, kivi, portakal, �ilek, karnabahar-brokoli, maydanoz, limon verilebilir. E vitamini antioksidan �zelli�inden dolay� kanser olu�um riskini azalt�r. �inko, kalsiyum, selenyum gibi minerallerinde kanserde koruyucu etkisi oldu�u bilinmektedir."
5.4.2021 1 - 52463
|