Kanser hastalar�n�n tedavi s�recinde do�ru beslenme plan� uygulamas�, kendilerini daha iyi hissetmelerini ve yan etkilere kar�� daha dayan�kl� olmalar�n� sa�lar: Kemoterapi sonras�nda a��zda olu�abilecek k�t� tada kar�� a��z yemekten �nce karbonatl� kar���mla �alkalanabilir. A��zdaki ac� ve metalik tat; �ekersiz, limonlu ve naneli sak�zlar �i�nenerek giderilebilir. Metal �atal-b��ak yerine plastik olanlar�n� kullanmak bulant�y� hafifletebilir.
Sa�l�kl� beslenmek; hastal�klardan korunman�n yan� s�ra iyile�me d�neminde de v�cudun savunma mekanizmalar�n� g��lendiriyor. Tedavisinde yan etkilerle kar��la��lan kanserle de do�ru beslenme deste�i sayesinde daha kolay m�cadele edilebiliyor.
Kanser tedavisi s�recinde yeterli ve dengeli bir beslenme plan� uygulamak, hastan�n kendini daha iyi hissetmesine ve tedaviye ba�l� olu�abilecek yan etkilere kar�� daha dayan�kl� olmas�na yard�mc� olur.
Ancak kanserde uygulanan tedavi �ekilleri her ki�ide ayr� yan etkilere neden olabilir. Hastalarda, ald�klar� tedaviye ba�l� olarak farkl� yan etkiler ortaya ��kabilir. �rne�in, verilen baz� kemoterapi ila�lar� i�tahs�zl�k, baz�lar� ise bulant� ve kusmaya yol a�abilir. Bu nedenle gerek kemoterapi tedavisi s�ras�nda gerekse sonras�nda uygulanacak beslenme tedavisinin ki�iye �zel olmas� gerekir.
K���YE �ZEL BESLENME
Tedavi g�ren ki�inin besin al�m�n�n yak�ndan takip edilmesi, besin al�m�nda istenilen d�zeylere ula��lamad��� durumlarda, doktorunun da bilgisi do�rultusunda �zel beslenme destek �r�nleri kullan�lmas� �nem ta��r.
MUC�ZE BES�N YOK
Zaman zaman medyada baz� besinlerle ilgili 'kansere ��z�m' gibi abart�l� haberler yap�lsa da kanser tedavisinde tek bir besinin bu tip mucizevi bir etkisi olamaz. Bilgi kirlili�inin bu kadar �ok oldu�u bir ortamda, kanser tedavisi s�ras�nda ve sonras�nda beslenme konusunda en do�ru bilgi doktor ve diyetisyenlerden al�nabilir.
�zellikle kemoterapi s�ras�nda al�nan ila� tedavisini olumsuz y�nde etkileyebilece�i i�in doktor/diyetisyen kontrol� d���nda hi�bir ila� ya da bitkisel destek �r�n� kullan�lmamas� b�y�k �nem ta��r.
A�IZDAK� K�T� TADA VE BULANTIYA KAR�I TAVS�YELER
KARBONATLI KARI�IM: Kemoterapi sonras�nda a��zda olu�abilecek k�t� tad� uzakla�t�rmak i�in a��z yemekten �nce bir tatl� ka���� karbonat, 3/4 tatl� ka���� tuz ve bir bardak �l�k sudan olu�an kar���mla �alkalanmal�.
�EKERS�Z NANEL� SAKIZ: Bulant�y� hafifletmek ve a��zda olu�acak ac� ve metalik tad� azaltmak i�in; �ekersiz, limonlu, naneli �eker ve sak�zlar t�ketilebilir.
META KA�IK YER�NE PLAST�K: Bulant�y� hafifletmek i�in metal �atal - b��ak yerine plastik malzemeler kullan�labilir.
SIVI KAYBINA KAR�I KOMPOSTO: �ok miktarda kusma varsa dehidratasyon (v�cuttan elektrolit ve s�v� kaybetme) �nemli bir sorun haline gelebilir. Bu s�rede zor da olsa bol s�v� almaya �al���lmal�. Kustuktan sonra a��z su ile �alkalanmal�. Bir s�re bekledikten sonra elma suyu, �l�k tavuk suyu �orba, komposto gibi i�ecekler tercih edilebilir. E�er yeterli miktarda s�v� al�nam�yorsa mutlaka doktora dan���lmal�.
SICAK GIDA BULANTIYI ARTIRIR: A��r� tatl�, ya�l�, baharatl� g�dalar bulant�lar� artt�rabilir. Bu nedenle baharatl�, ac�l� ve s�cak yemekler yerine yumu�ak, oda �s�s�nda veya �l�k yenebilen g�dalar tercih edilmeli. G�n boyu meyve sular� ve tuzsuz ayran i�ilebilir.
RENGARENK SOFRA HAZIRLAYIN YA�LI ET VE �EKERDEN UZAK DURUN
Kemoterapi s�ras�nda ve sonras�nda, yeterli ve dengeli beslenme plan� uygulamak ve besin �e�itlili�ine dikkat etmek �ok �nemlidir. G�nde en az be� porsiyon her renkten sebze ve meyvelerden t�ketilmeye �zen g�sterilmeli. �rne�in; turun�giller, koyu ye�il yaprakl� sebzeler ve sar� k�k sebzeleri gibi. Farkl� renklerdeki sebze ve meyveler fitokimyasallar olarak bilinen sa�l��� geli�tirici ��eler i�erir.
· �eker t�ketiminin kansere neden oldu�una dair net bir veri olmamakla birlikte; bunun istedi�imiz kadar �eker t�ketece�imiz anlam�na da gelmez. Fazla �eker al�m� obezite, diyabet gibi hastal�lara zemin haz�rlar. Bu hastal�klarla kanser aras�nda da do�ru orant�l� bir ili�ki bulunmaktad�r.
Tedavi s�resince ve sonras�nda ya� t�ketimi azalt�lmal� ve ya�l� etlerden m�mk�n oldu�unca uzak durmaya dikkat edilmeli. Bu nedenle baz� g�nlerinde et �r�nleri yerine nohut, mercimek, kuru fasulye gibi kuru baklagiller tercih edilebilir. Ancak baz� tedavilerde gaz, �i�kinlik g�r�lebilir veya tedavi �ncesinde ge�irilmi� operasyonlar nedeniyle hassasiyet olabilir. Bu durumda kuru baklagillerden ka��nmak gerekebilir.
KURU SARIMSAK VE SO�ANI ��� T�KET�N
Yeterli ve dengeli beslenmeli, ���nlerde d�rt besin grubundan yiyeceklerin yer ald��� dengeli men�ler haz�rlanmal�.
Rafine tah�llar ve saf �eker yerine tam taneli tah�llar tercih edilmeli.
Ya� al�m�n�n azalt�lmas� i�in yemekler az ya� ile pi�irilmeli, et yemekleri ya� eklenmeden kendi ya�lar� ile pi�irilmeli, k�zartma, kavurma gibi pi�irme y�ntemleri yerine ha�lama, �zgara, f�r�nda pi�irme y�ntemleri tercih edilmeli.
Haz�r ve i�lenmi� g�dalardan uzak durulmal�.
Karnabahar, brokoli, lahana, br�ksel lahanas� t�ketilmeli.
Sar�msak ve so�an �zellikle �i� olarak t�ketilmeli.
6.12.2016 - 24545
|