G�r�lme s�kl��� giderek artan kanser hastal���ndan korunmak i�in sa�l�kl� ve dengeli beslenmek b�y�k �nem ta��yor.
G�nl�k t�ketilen kimi besinler adeta kansere kalkan oluyor. Kokusu nedeniyle pek tercih edilmeyen sar�msak mide, g���s, ba��rsak, cilt ve prostat kanserlerinde t�m�rlerin olu�mas�n� ve ilerlemesini engellemekte. Mutfaklar�n vaz ge�ilmezi havu� ise prostat, a��z, yemek borusu ve mide kanserine kar�� koruyucu etkisi yap�yor.
Do�al besinlere sofralarda s�kl�kla yer vererek ba����kl�k sistemini g��lendirmek ve v�cudun kansere kar�� direncini artt�rmak m�mk�n olabiliyor.
Memorial Ata�ehir Hastanesi Beslenme ve Diyet B�l�m��nden Uz. Dyt. Sevil �rer Vefal�, �1-7 Nisan Kanser Haftas�� �ncesinde kanser riskini azaltan do�al besinler hakk�nda �nemli bilgiler verdi.
DO�AL BES�NLER�N G�C�NDEN YARARLANIN
1.Kara �z�m: �ekirde�i ve kabu�uyla beraber t�ketildi�inde i�eri�indeki �resveratrol� ile kanser yap�c� bile�ikleri bloke edici �zelli�e sahiptir. �nsan v�cudunda kanser dokular�n�n olu�umunu ve geli�imini engellemektedir.
2.Sar�msak: Selenyum i�eri�i y�ksek olan sar�msak mide, g���s, ba��rsak, cilt ve prostat kanserlerinde t�m�rlerin olu�mas�n� ve ilerlemesini engellemektedir. Zeytinya�� i�inde ezilerek veya �i� �ekilde t�ketilmesi daha faydal�d�r.
3.Zerde�al: Karaci�er, akci�er, kolon, mide, meme, yumurtal�k, beyin ve l�semi gibi pek �ok kanserde t�m�r h�crelerinin b�y�mesini engellemektedir. Kanser h�crelerinin ya�amas�n� sa�layan enzimin aktivitesini azalt�r. Safra artt�r�c� etkisi nedeniyle safra ta�� olan ki�ilerde kullan�lmamal�d�r.
4.Havu�: Betakarotenden zengin olan havu� prostat, a��z, yemek borusu ve mide kanserine kar�� koruyucu etkisi vard�r. Havu� suyu �eklinde de t�ketilebilir.
5.Domates: Domatesin i�inde bol miktarda bulunan likopen, DNA hasar�n� engelleyerek kanser riskini azaltmaktad�r. �zellikle akci�er, kolon ve meme kanserlerinde etkilidir.
6.Ye�il �ay: ��eri�indeki kate�inler antioksidan etkiye sahiptir. �zellikle kolon kanseri riskini azaltma konusunda etkilidir. G�nde 2 fincan �ekersiz ye�il �ay i�ilmesi k���k h�creli akci�er, pankreas, �zefagus ve a��z kanserlerinin olu�umunu �nlemeye yard�mc�d�r.
7.Ananas: Ananas�n i�indeki �bromelain� maddesi �zellikle akci�er, ba��rsak, yumurtal�k ve cilt kanserlerinde t�m�rl� h�crenin geli�imini engellemektedir.
8.Bal�k: A,D,K ve B grubu vitaminler a��s�ndan zengindir. �yot, selenyum, fosfor, magnezyum ve �inko bak�m�ndan da iyi bir kaynakt�r. �zellikle somon gibi omega-3 i�eri�i y�ksek olan bal�klar kansere kar�� koruyucudur. Haftada 2 kez t�ketilmesi �nerilmektedir.
9.��rek otu: Akci�er, ba�-boyun, kolon, karaci�er, l�semi, lenfoma, pankreas, prostat ve yumu�ak doku kanserlerine kar�� koruyucudur. V�cutta mikrop veya t�m�rle m�cadele eden h�crelerin say�s�n� artt�rmaktad�r.
10.Kuru baklagiller: Mercimek, nohut, kuru fasulye ve barbunya iyi lif kaynaklar�d�r. �zellikle ba��rsak kanseri i�in koruyucudur. V�cuda zarar veren maddelerle sava��rlar ve kan dola��m�na yard�mc� olurlar. Haftada 2 kez t�ketilebilir.
11.K�rm�z� biber: C vitaminini en �ok i�eren sebzelerden biridir. Antioksidan bir vitamin olan C vitamini kanser h�crelerinin b�y�mesini engeller ve ba����kl�k sistemini kuvvetlendirir.
12.So�an: Bol miktarda A, B ve C vitaminleri, fosfor, iyot ve k�k�rt i�erir. �zellikle kolon kanserine yakalanma riskini azalt�r. Do�al antibiyotik �zelli�iyle ba��rsak ve karaci�eri temizlemektedir.
13.F�nd�k: E vitamini a��s�ndan zengin bir besindir. T�m�r b�y�mesini engelleme ve kanserli h�crelerin kendilerini yok etmeleri; yani apoptosis s�recini ba�lat�r. Kolon, prostat ve g���s kanserleri �zerinde �nemli rol oynamaktad�r. Her g�n en fazla 1 avu� t�ketilebilir.
14.Yo�urt: Yo�urdun i�indeki probiyotik bakteriler v�cudun ba����kl�k sistemini kuvvetlendirmede �nemli bir role sahiptir. �zellikle kolon, mide, akci�er ve meme kanserlerine kar�� koruyucudur.
15.Brokoli: Lif, A ve C vitaminleri, folik asit ve kalsiyum gibi beslenme a��s�ndan de�eri olan bir�ok fayda sa�lamaktad�r. Ayr�ca brokoli, glukosinolat i�ermektedir ve v�cutta meydana gelen zararl� maddelerin etkisiz hale d�n��t�r�lerek b�breklerden at�lmas�n� sa�lamaktad�r. �drar yollar�, kolon, akci�er, g���s ve rahim kanserine kar�� koruyucudur. Yemeklerde, salatalarda �i� veya buharda pi�irilerek t�ketilebilir.
30.3.2016 - 20484
|