Kanser Hastalar�na �zel Beslenme T�yolar�

Ac�badem Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzman� Diyetisyen Esra Kula, kanser hastalar�na te�his sonras� tedavi s�recinde do�ru beslenme ipu�lar�n� verdi.

Kanser Hastalarýna Özel Beslenme Tüyolarý

Ac�badem Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzman� Diyetisyen Esra Kula, kanser hastalar�na te�his sonras� tedavi s�recinde do�ru beslenme ipu�lar�n� verdi.

Hastal�k s�resince dengeli beslenmenin �nemine dikkat �eken Diyetisyen Esra Kula, "Kanser tedavisine ba�larken hastan�n beslenme durumu ve antropometrik �l��mlerin saptanmas� hastan�n besin ihtiya�lar�n� ortaya ��kar�yor. Gerekli olan enerjinin 4 temel besin grubunu i�erecek �ekilde uygun ���nlere b�l�nerek sa�lanmas� gerekiyor." dedi.

S�T, ET, TAHIL, MEYVE VE SEBZE�

D�rt temel grubu, s�t, et, tah�l, meyve ve sebze grubu olarak a��klayan Diyetisyen Esra Kula, kanser hastalar�n�n da sa�l�kl� bireylerde oldu�u gibi ya�l�, k�zart�lm��, a��r� �eker ve tuz i�eren yiyecek ve i�eceklerden ka��nmas� gerekti�ini vurgulad�.

Diyetisyen Esra Kula, kemoterapi alan hastalara �u uyar�larda bulundu:

"Hastalarda kemoterapinin yan etkilerine ba�l� olarak beslenme tedavisi de�i�ebiliyor. Bulant� ve kusma durumunda grissini,galeta, tuzsuz etimek gibi kuru, ya�s�z ve kokusuz yiyecekler t�ketilebiliyor. K�zartma ve ya�l� yiyeceklerden uzak durulmas�, ���nlerin az ve s�k aral�klarla t�ketilmesi gerekiyor." Bunun yan� s�ra baz� hastalar�n �zofajit ve a��z kurulu�u ya�ad���n� s�yleyen Dyt. Kula, "Bu durumda ak��kan s�v�lar, besleyici �orbalar, asitsiz meyve sular� veya p�ret�ketilmesi �neriliyor. Unlu-yap��kan g�dalardan, asitli i�eceklerden ka��n�lmas�, yiyecek ve i�eceklerin a��r� s�cak ya da so�uk olmamas�na dikkat edilmesi gerekiyor."

Yutma g��l���ne kar�� yumu�ak g�da

Kemoterapi alan hastalar�n lezzet duygusunun zaman zaman kaybolaca��n� da kaydeden Diyetisyen Esra Kula, bu t�r durumlarda a��r�ya ka�madan baharat kullan�m�n�n art�r�labilece�ini dile getirdi. Bunun yan� s�ra, yutma g��l��� olu�an hastalara kuru ve yal�n g�dalar yerine ak��kan s�v�lar, p�re veya sos ile haz�rlanm�� yemekler t�ketmesini �neren Diyetisyen Esra Kula, "Yutma g��l���n�n derecesine g�re yo�urt, puding, tanesiz �orba, yumu�ak peynirler, meyve p�releri gibi yo�unla�t�r�lm�� veya a��k s�v� g�dalar�n tercih edilmesi �neriliyor.Kanserin �nlenmesinde veya tedavisinde, kullan�m�n�n etkili oldu�u bilimsel olarak kan�tlanm�� herhangi bir vitamin, mineral veya antioksidan ila� takviyesi bulunmuyor. Ancak bu vitaminleri, mineralleri ve antioksidanlar� i�eren yiyeceklerin yeterli ve dengeli olarak t�ketilmesi hem tedavinin ba�ar�s�na hem de hastal�ktan korunmaya katk� sa�l�yor." ifadelerini kulland�. - KAYSER�

5.4.2016 0 - 20538



Konuyla �lgili Sorular
�lgili Forum Konular�

SA�LIK HABERLER� T�m Haberler Saðlýk Haberleri Rss

FOTO GALER� T�m Foto Galeriler
Diþ Fýrçanýzý Karanlýk Yerde Tutuyorsanýz Dikkat! Tehlike Saçýyor
Di� F�r�an�z� Karanl�k Yerde Tutuyorsan�z Dikkat! Tehlike Sa��yor
Yumurtayý Piþirmeden Önce Yýkamak Ne Kadar Doðru?
Yumurtay� Pi�irmeden �nce Y�kamak Ne Kadar Do�ru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarýný Göðsünüze Sarýn, Faydasý Ýnanýlmaz
Lahana Yapraklar�n� G��s�n�ze Sar�n, Faydas� �nan�lmaz

SA�LIK V�DEOLARI T�m Videolar
Saðlýk Video Grip Nasýl Tedavi Edilir?
Grip Nas�l Tedavi Edilir?
Saðlýk Video Diþ Beyazlatma Ne sýklýkla Yapýlmalýdýr?
Di� Beyazlatma Ne s�kl�kla Yap�lmal�d�r?
Saðlýk Video Bilek Burkulmalarý Nasýl Tedavi Edilir?
Bilek Burkulmalar� Nas�l Tedavi Edilir?
Saðlýk Video Topuk Dikeni Nasýl Oluþur?
Topuk Dikeni Nas�l Olu�ur?

 

[Hata Bildir]