Diyetisyen �a�lanur Korkmaz, Ramazan ay�nda s�k kar��la��lan sorunlardan birinin kan �ekeri dengesizli�i oldu�una dikkat �ekti.
Ramazan ay�nda baz� insanlarda kilo verme alg�s� olu�uyor. Ancak uzmanlar 17 saat s�ren a�l���n metabolizmay� yava�latmas� sebebiyle v�cudun kilo vermekle yorulmamas� gerekti�i konusunda birle�iyor. Ayr�ca uzun s�reli a�l�k sonras�nda v�cudun gerekli besin ��elerini sa�layamamas� durumunda sa�l�k problemlerine de yol a�abiliyor. Avc�lar Anadolu Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Uzman� Dyt. �a�lanur Korkmaz, Ramazan'da sa�l�kl� beslenerek v�cudun dengesini korumak ad�na beslenme �nerilerinde bulundu.
"KAN �EKER�N�N HIZLI D��MES� TATLI KR�Z�NE YOL A�IYOR "
Oru�luyken uzun s�re a� kal�nd��� i�in kan �ekerinin d��t���n� ve iftarda insanlar�n daha �ok tatl�ya y�neldi�ini belirten Dyt. �a�lanur Korkmaz, "�ftarda h�zl� ve y�kl� miktarda bir besin t�ketimi ger�ekle�ti�i zaman kan �ekeri aniden y�kseliyor, h�zl� y�kselen kan �ekeri de ayn� h�zda d��t��� i�in bu durum da yemekten sonra tatl� krizine yol a��yor " dedi.
Kan �ekeri dengesizli�inin ramazan ay�nda en s�k kar��la��lan sorunlardan biri olarak �ne ��kt���na dikkat �eken Dyt. �a�lanur Korkmaz, "Tar��n kan �ekerinin d�zenlenmesinde �nemli rol oynayan bir baharat. �ftar sofran�zda mutlaka tar��na yer verin. Uzun s�re a�l�k sonras�nda alaca��m�z besinlerle y�kselen kan �ekerimizi dengelemek i�in s�te, yo�urda, suya, �aya tar��n ilave edilebilir " diye konu�tu.
"10 DAK�KA KURALINA UYUN "
Uzun s�reli a�l�k sonras�nda mideye fazla y�klenmenin sindirimi zorla�t�rd���n� belirten beslenme ve diyet uzman�, 10 dakika bekleme kural�na uyulmas� gerekti�ini vurgulad�.
Korkmaz, "Beyne giden tokluk sinyallerinin devreye girece�i s�re ilk lokmadan 10 dakika sonrad�r. �ftar� a�t�ktan sonra en az 10 dakika beklemek, hem iftarda tokluk sinyalini erken alg�lamam�z� hem de fazla yemek yemekten ka��nmam�z� sa�layacakt�r " a��klamas�nda bulundu.
"PATATES� AZALTIN, P�LAVDA BULGURU SE��N "
Ramazan ay� boyunca glisemik indeksi (yani kan �ekerini y�kseltme h�z�) d���k olan karbonhidratlara yer verilmesi gerekti�ini s�yleyen diyetisyen �a�lanur Korkmaz, "�rne�in, beyaz pirin� yerine bulgur pilav�n�, beyaz ekmek yerine tam tah�ll�-�avdarl� ekmek t�ketmeliyiz. Ayr�ca patates t�ketimini de s�n�rland�rmal�y�z " dedi.
RAMAZAN'DA SOFRADA EKS�K ED�LMEMES� GEREKEN 5 BES�N
Uzman diyetisyen ramazan ay� boyunca sofralardan eksik edilmemesi gereken 5 besini, yumurta, ceviz, s�t-yo�urt, tam bu�day ekme�i ve tar��n olarak s�ralad�.
Korkmaz, "Yumurta, anne s�t�nden sonra gelen, v�cutta yararl�l��� en y�ksek kaliteli protein kayna��d�r. Y�ksek protein i�eri�i sayesinde tok tutma etkisi mevcuttur. Sahurda 1 adet ha�lanm�� yumurta, omlet veya menemen t�ketilmesi v�cut i�in gerekli olan proteinin b�y�k bir k�sm�n�n al�nmas�n� sa�lar ve tokluk hissini art�r�r. Ceviz ise i�eri�indeki Omega-3 ya� asitlerinden dolay� ramazanda a�l��a ba�l� dikkat azalmas� ve sa�l�kl� bir oru� s�resi i�in g�nde 2-3 adet ceviz t�ketilmesi gerekir. ��eri�indeki doymam�� ya� sayesinde kalp koruyucu besinler aras�nda yer almaktad�r " diye konu�tu.
S�t ve yo�urdun ise i�eri�indeki y�ksek kalsiyum i�eri�i nedeniyle kilo vermeye yard�mc� oldu�unu belirten Korkmaz, "Y�ksek protein i�eri�i ile tokluk s�resini uzatmaktad�r. Ramazan'da t�ketilmesi ile kilo al�m�n�n �n�ne ge�ilerek kilo kontrol� sa�lanabilir. Y�ksek lif i�eri�i nedeniyle de tam bu�day �r�nleri uzun s�reli tokluk sa�lamaktad�r. Sahurda t�ketilen tam bu�day ekme�i daha uzun s�re tok kalman�z� sa�layacakt�r.1-2 dilim tam bu�day ekme�i sahurda tercih edilebilir. Tar��n kan �ekerinin d�zenlenmesinde �nemli rol oynayan tar��n �nemli baharatlar aras�ndad�r. Uzun s�re a�l�k sonras�nda alaca��m�z besinlerle y�kselen kan �ekerimizi dengelemek i�in s�te, yo�urda, suya, �aya tar��n ilave edebiliriz " dedi.
MUTLAKA SAHURA KALKIN
Sa�l�kl� bir oru� tutmak i�in �nerilerde bulunan Dyt. �a�lanur Korkmaz, mutlaka sahura kalk�lmas� gerekti�ini vurgulad�.
Korkmaz, �u tavsiyelerde bulundu:
"Ramazan ay�n�n en b�y�k yanl��� sahura kalkmamak veya yatmadan �nce yemek yemektir. Yatmadan �nce yenilen yemek daha uzun s�re a� kalmam�z� sa�layaca�� i�in metabolizman�n yava�lamas�na neden olacakt�r. Ertesi g�n ya�anacak halsizli�i engellemek ad�na da mutlaka sahura kalk�lmal�d�r. Yaz aylar�nda olmam�z nedeniyle Ramazan'da su t�ketimi de �ok �nemlidir. Uzun a�l�k ve susuzluk sonras� v�cudun su –tuz dengesi bozulabilir, bu dengeyi de mutlaka korumak gerekmektedir. �ftardan sahura kadar olan s�re�te 2-2.5 lt su t�ketilmelidir. Bu s�re�te t�ketilen �ay ve kahve, su t�ketiminin yerini almamaktad�r. Ramazan'da yeterli ve dengeli beslenmek ana prensip olmal�d�r. Tabaklar�m�zda yeterli karbonhidrat, yeterli protein, yeterli vitamin ve minerale yer vermeliyiz. "
UZMANINDAN �RNEK RAMAZAN MEN�S�
Ki�ilerin kilosuna g�re yiyecek miktarlar�n�n de�i�ti�ini dile getiren Korkmaz'�n verdi�i �rnek men� ise ��yle:
Sahur:
1 adet ha�lanm�� yumurta, 1 dilim beyaz peynir, bol domates, salatal�k, ye�illik, 3-4 adet zeytin, 3-4 adet ceviz i�i, 1 dilim tam tah�l ekme�i
�ftar:
1 adet hurma, 1 kase �orba (10 dakika ara ), 1 dilim tam tah�l ekme�i, salata, 6-8 ka��k etli sebze yeme�i veya 4-5 k�fte kadar et, tavuk, bal�k, 2 ka��k yo�urt veya 1 bardak ayran veya 1 kase cac�k,
Ara:
1 bardak kefir + 1 orta boy meyve
20.5.2019 - 39527
|