Bug�n�n �zelinde, Kalp Damar Cerrahi Uzman� Prof. Dr. Melih Us, polifenol�n kalp sa�l���na etkileri hakk�nda bilgi verdi. Kalp sa�l���n�n korunmas� kaliteli ve uzun bir ya�am i�in kritik bir �nem ta��yor. T�m d�nyada ya�am� tehdit eden sa�l�k sorunlar� aras�nda ilk s�rada yer alan kalp hastal�klar�, her ya� grubundaki bireyleri tehlike alt�na al�yor. Sa�l�ks�z yeme al��kanl�klar�, stres, egzersizden uzak hareketsiz ya�am, t�t�n kullan�m� ile ba�lant�l� olarak s�kl�kla ortaya ��kabiliyor. Genetik ge�i�, kalp ve damar hastal�klar� a��s�ndan �nemli bir neden olsa da bu fakt�r tek ba��na kalp hastal���na neden olmad��� �ne s�r�l�yor. Bu y�zden, bu tarz rahats�zl�klardan korunmak b�y�k oranda ki�inin ya�am tarz�na ba�l� olarak geli�tirildi�i d���n�l�yor. Sosyal ekonomik fakt�rler ve �ehirle�me gibi k�resel de�i�iklikler de kalp hastal�klar� konusunda belirleyici nedenler aras�nda yer al�yor. Kalp sa�l���n� korumak ve kalp hastal�klar�na korunmada sa�l�kl� beslenme, d�zenli fiziksel aktivite, d�zenli uyku, stresle ba� etme, tansiyon ve �eker kontrol� ve kolestrol dengesi olduk�a �nemli. V�cudun fonksiyonlar�n� sa�l�kl� bir �ekilde s�rd�r�lebilmesi i�in do�ru beslenme en �nemli par�alardan biridir. Sa�l�kl� bir kalp i�in dengeli beslenmenin ve her besinden gerekti�i kadar alman�n do�ru oldu�u �n plana ��k�yor. Do�ru ve dengeli beslenmenin yan� s�ra y�ksek polifenoll� zeytin ekstresinin kalp sa�l���na iyi geldi�i biliniyor. Kaliforniya �niversitesi Davis Zeytin Merkezi taraf�ndan yay�mlanan rapora g�re g�nl�k iki yemek ka���� y�ksek polifenoll� zeytin ekstresi, kalp hastal��� riskini azaltabilecek kan lipit profilini iyile�tirdi�i �ne s�r�l�yor. Kalp Damar Cerrahi Uzman� Prof.Dr. Melih Us, polifenol�n y�ksek antioksidan i�eri�iyle kalp damar sa�l���n� koruyucu bir etkisi oldu�unu vurgulad�. Zeytin ektresinde bulunan polifenollerin kalp sa�l���na etkisi nedir? Polifenolce zengin beslenmenin kalp sa�l���na genel etkileri pek �ok �al��ma taraf�ndan g�sterilmi�tir. Zeytinya�� t�ketimini art�rman�n damar i� duvar�n�n endotel dokusunu korundu�u, kan bas�nc�n� d�zenlendi�i, kan kolesterol ve lipit d�zeylerini olumlu etkiledi�i bilinmektedir. Polifenollerin k�t� kolesterol� d���r�p iyi kolesterol� art�rd��� do�ru mudur? Avrupa G�da Guvenlik Ajans� (EFSA), 2011 y�l�nda yay�nlad��� bildirgede, yap�lan bilimsel �al��malar �����nda, belirli bir d�zeyin �st�nde polifenol i�eren zeytin ekstresinin k�t� kolesterol�n oksidasyonunu engelledi�ini bildirmi�tir. K�t� kolesteroller damar i�inde okside oldu�unda, damar i� duvar�na yap��arak plak olu�umuna, damar t�kan�kl���na ve kalp krizine neden olmaktad�r. Polifenol t�ketimi bu zararl� durumun �n�ne ge�meye yard�mc�d�r. EFSA'nin bildirgesine g�re polifenollerin faydal� etkisinin sa�lanabilmesi i�in zeytin ekstresinin kilosunda 250 mg kadar polifenol t�revi bulunmas� gereklidir. En iyi etkiyi sa�lamak i�in zeytinya�� nas�l t�ketmeliyiz? S�zma zeytinya�� kg'da 100-200 mg oran�nda polifenol i�erir. Standart Akdeniz diyetinde g�nl�k zeytinya�� t�ketimi 20-50 gram aral���nda olmaktad�r. Zeytinya�� �ok y�ksek kaloriye sahiptir ve bu miktardan fazla t�ketilmesi kilo al�m�na neden olaca��ndan kesinlikle �nerilmemektedir. Zeytin ektresi ise 700-1400 mg/kg kadar polifenol i�erir, yani s�zma zeytinya��n�n yakla��k 10 kat� polifenol i�eri�ine sahiptir. Bu nedenle �ok daha az miktarda t�keterek �ok daha y�ksek fayda sa�layan bir ya� t�rl�d�r. Y�ksek antioksidan i�eri�i nedeniyle kalp damar sa�l���n� koruyucu etkisi standart zeytinya��ndan daha fazlad�r. Zeytin ekstresinin ne kadar t�ketilmesi gerekti�i ki�inin sa�l�k durumuna g�re uzmanlarca belirlenmelidir.
29.9.2020 - 48282
|