Uzman Diyetisyen P�nar Kural En�, kalbe iyi gelen besinlerle ilgili bilgiler verdi. Uzman Diyetisyen P�nar Kural En�, �ikolata, ye�il �ay, somon ve ton bal���, ceviz gibi besinlerin kalp i�in alt�n besinler oldu�unu s�yledi. En�, kalp i�in alt�n belinleri ��yle s�ralad�; "�ikolata: G�nl�k t�ketece�iniz 3 k���k par�a bitter �ikolata kalp ve damar sisteminiz a��s�ndan olduk�a faydal�d�r. Bitter �ikolata tansiyonu ve LDL denilen k�t� kolesterol� d���r�r. Ayr�ca bitter �ikolatan�n yurtd���nda yap�lan ara�t�rmalar sonucu kalp krizi riskini de y�zde 50 d���rd��� g�r�lm��t�r. Ye�il �ay: Y�ksek oranda antioksidan, A, C ve E vitaminleri i�eriyor. Antioksidan �zelli�i nedeniyle kalp hastal�klar�n�n engellenmesinde etkili oluyor. Bu nedenle g�nde en az 1 fincan ye�il �ay i�melisiniz. Somon ve ton bal���: Kalp sa�l��� a��s�ndan �nemli ve gerekli olan Omega 3 ya� asidi somon ve ton bal���nda y�ksek oranda bulunmaktad�r.Haftada en az bir kere somon bal��� veya ton bal��� yemenizde fayda var. Ceviz: Ceviz, besin de�eri y�n�nden zengin bir besindir. ��eri�inde thiamin, folacin ve A, B1, B2, B 6, C, D, E ve P vitaminleri bulunmaktad�r. Ayr�ca cevizde demir, �inko, bak�r, magnezyum, fosfor ve potasyum da bol miktarda mevcuttur. Cevizde bulunan ya� asitleri kalp hastal�klar�na kar�� koruyucudur. Kalp ve tansiyon hastalar�nda kan bas�nc�n� ayarlar. Kan�n p�ht�la�ma durumunda ceviz t�ketildi�i zaman, kan p�ht�la�mas�n� �nler. G�nde birka� avu� ceviz yemek kalbe giden kan dola��m�n� d�zenler, damar sertle�mesini �nler ve kalp hastal��� riskini azalt�r. Yulaf ezmesi: ��erdi�i lifler sayesinde kalp sa�l���n� koruyor. B ve E vitamini i�eriklerinden dolay� da kalp hastal�klar�n� �nleyicidir. Ayr�ca protein, kalsiyum, demir, �inko, bak�r, magnezyum i�eriyor. Bu nedenlerle t�ketimi art�r�lmal�d�r. Ku�konmaz: Kalorisi olduk�a d���k olan bir besindir. ��eri�inde B6 vitamini, folik asit, C vitamini, keratin ve �e�itli lifler bulunmaktad�r.1 kase ha�lanm�� ku�konmaz v�cudun g�nl�k B vitamini ihtiyac�n�n b�y�k bir k�sm�n� kar��lar. V�cuttaki zararl� ya� h�crelerinin at�lmas�na ve kolesterolun d��mesine yard�mc� olarak kalbe de iyi geliyor. Kuru erik: Antioksidan oran� en y�ksek besinlerden biri olan kuru erik, lif i�eri�i sayesinde kalp hastal�klar� riskini azalt�r.16 adet kuru erik g�nl�k lif ihtiyac�n�n y�zde 20-25'ini kar��lar. Yer elmas�: Yer elmas�, A ve C vitaminleri ile kalsiyum, demir ve fosfor mineralleri a��s�ndan zengin bir besindir. Bir�ok antioksidan i�eren yer elmas�, serbest radikalleri v�cuttan atarak kalp sa�l���n� korur. ��erdi�i besin de�erleri ile de kans�zl��a faydal�d�r." - ERZURUM
26.7.2017 - 28189
|