Etin ekmekle t�ketilmesi �nerisinde bulunan Beslenme Uzman� Eftal Ge�gil Demir, "Ekmek yemedi�imiz zaman doygunluk hissi sa�lanm�yor ve et t�ketimi daha da art�yor. Bu, kalp hastal�klar� riskini de art�yor " dedi. Demir, ekmek tercihinin ise tam bu�daydan yana olmas� gerekti�ini vurgulad�.
Kurban Bayram�'na birka� g�n kala Beslenme Uzman� Eftal Ge�gil Demir, kurban etinin t�ketimi hakk�nda �nemli bilgiler verdi. Etin yan�nda ekmek t�ketiminin �nemli oldu�unu ifade eden Demir, "Kurban eti, salata ve zeytinya�l� ile t�ketirken yan�nda mutlaka ekmek de yer almal�. Ekmek �nemli bir karbonhidrat kayna��d�r. Ekmek yemedi�imiz zaman doygunluk hissi sa�lanm�yor ve et t�ketimi daha da art�yor.�nsanlar genel olarak ekmek t�ketmeyip, et t�ketimini art�rmay� d���n�yorlar ancak bunlar fazla protein kayna�� oldu�u i�in kalp damar hastal�klar� riskini art�r�yor. Eti azaltmak i�in ekme�i ���nlere eklemek gerekiyor. Tam bu�day ekme�i, bulgur pilav� ya da ince bir dilim tam bu�day lava� tercih edilebilir " diye konu�tu.
"KURBAN ET� SER�N B�R YERDE 1-2 SAAT D�NLEND�R�LMEL� "
Bayramda kesilen kurbanlar�n hemen t�ketilmesinin haz�ms�zl�k ve sindirim problemlerine yol a�t���n� ifade eden �stanbul Kent �niversitesi Beslenme ve Diyetetik B�l�m� ��retim �yesi Eftal Ge�gil Demir, "Kurban ilk kesildi�i anda �l�m kat�l��� dedi�imiz (rigormortis) bir durum olu�uyor. Et hen�z olgunla�mad��� i�in sindirimi zorla�t�r�yor. Serin bir yerde 1-2 saat bekletip, daha sonra dolapta 1 g�n bekletildikten sonra t�ketilmelidir. Bu s�re�te et yava� yava� olgunlu�unu kazan�yor. Dinlendirilmeden ilk g�n t�ketildi�i zaman sindirim problemlerine yol a��yor. Bizler bunu hemen fark edemeyebiliriz. Fakat uzun vadede besinler v�cudumuzda sindirilmedi�i zaman toksik maddelere d�n��ebiliyor. Bu ileriki s�re�lerde �ocuklar ve yeti�kinlerde alerji problemlerine yol a��yor. Ayr�ca kalp damar rahats�zl�klar�n� tetikleyebiliyor " ifadelerinde bulundu.
ZEYT�NYA�LILAR, SEBZE VE SU HAZMI KOLAYLA�TIRIYOR
Kurban Bayram�'nda k�rm�z� et t�ketiminin artmas� sebebiyle ya�anan sindirim problemlerini engellemek i�in probiyotik ve su t�ketimine dikkat �eken Demir, "Ba��rsak floras� i�in probiyotik t�ketimi ve lifli besinlerin t�ketimi �ok �nemli. Bunlar daha �ok sebzelerde yer al�yor. Sebzeleri pi�mi�, �i� ve zeytinya�l� olarak t�ketebilirsiniz. Zeytinya�l�lar ve sebzeler yedi�imiz �eylerdeki demirin emilimini de art�rarak kans�zl��a da engel oluyor. �zellikle su t�ketimine dikkat edilmeli. ��nk� su sindirimi kolayla�t�ran en �nemli besin ��elerinden biridir. O y�zden g�n i�erisinde mutlaka 2,5 litre su t�ketilmeli. Bunu 1-2 soda ile destekleyebilirsiniz " dedi.
Haz�ms�zl��a sebep olan bir di�er fakt�r�n hamur i�i ve �erbetli tatl�lar oldu�unu dile getiren Ge�gil Demir, s�tl� tatl� ve meyve t�ketiminin daha sa�l�kl� olaca��n� ifade etti.
"�OCUKLARIN GEL���M� ���N KIRMIZI ET T�KET�M� �OK �NEML� "
�ocuklarda k�rm�z� et t�ketiminin �nemli oldu�unu vurgulayan Ge�gil Demir s�zlerine ��yle devam etti:
"�ocuklarda k�rm�z� et t�ketimi �ok �nemli. K�rm�z� et �rnek bir protein grubu. ��erisinde �nemli aminoasitler yer al�yor. Bu aminoasitleri besinler d���nda d��ar�dan hi�bir �ekilde alam�yoruz. Bu y�zden mutlaka bunu k�rm�z� etle desteklememiz gerekiyor. Bu aminoasitler al�nmazsa �ocuklarda b�y�me geli�me gerili�i problemi ya�anabilir. Ayr�ca �inko mineralleri de k�rm�z� ette �ocuklar�n b�y�me ve geli�mesiyle yak�ndan ilgilidir. Bunlar yeterli b�y�me geli�meyi sa�layacakt�r. Okul �a��, gebelik, ergenlik �a�� gibi bir�ok d�nemde rastlanan demir eksikli�ini de k�rm�z� et t�ketimi �ok �nemli bir kaynak. Yan�nda domates, biber, koyu ye�il yaprakl� sebzeler ile t�ketildi�inde demir emilimini artt�rabilirsiniz. "
"G�NL�K 100-150 GRAM T�KETMEK YETERL� "
Demir ayr�ca g�nl�k et t�ketimi miktar� hakk�nda da bilgi verdi. Demir, "Yeti�kin bir insan�n almas� gereken ortalama hayvansal protein miktar� 25-30 gramd�r. K�rm�z� etten de 100-150 gram t�ketildi�ine bu ihtiya� kar��lanm�� olur. �ocuklar i�in de bu kilogram ba��na ortalama 2,5 gram oluyor. �ocuklar da ayn� �ekilde 100 gram et t�keterek bunu kar��layabilirler " dedi.
Ancak Kurban Bayram�'nda �ocuklar�n et t�ketimi hakk�nda uyar�larda bulunan Ge�gil Demir, �ocuklar�n ba��rsak floras�n�n yeti�kinlere oranla daha hassas oldu�unu ve dinlenmemi� eti t�keten �ocuklarda alerji, kab�zl�k, kar�n a�r�s� gibi sorunlar�n ortaya ��kt���n� ifade etti. Ge�gil Demir, �ocuklar�n k�fte gibi k�ymal� yiyecekler t�ketmesi �nerisinde bulundu.
9.8.2019 1 - 40629
|