Trakya �niversitesi Sa�l�k Bilimleri Fak�ltesi Beslenme ve Diyetetik B�l�m� ��retim G�revlisi Leyla Tevfiko�lu Pehlivan, kalp hastal�klar� ile beslenme aras�nda do�rudan bir ili�ki oldu�unu s�yledi. Pehlivan, gazetecilere yapt��� a��klamada, doymu� ya� oran� y�ksek ve tuzlu yiyeceklerin kalbe zarar verdi�ini belirtti. Kalp sa�l���n� korumak i�in stresten uzak, d���k ya�l� beslenme tarz�yla, fiziksel aktivitenin y�ksek oldu�u bir hayat tarz� benimsenmesi gerekti�ini ifade eden Pehlivan, "�zellikle �ok a��r� �eker t�ketmek, �ok ya�l� yemek yada kolesterolden y�ksek zengin yiyecekleri t�ketmek de v�cut a��rl���m�z�n art���na neden olabiliyor." dedi. Sa�l�kl� beslenerek ve hareketli bir ya�amla kalp hastal�klar�n�n aza indirgenebilece�ine dikkati �eken Pehlivan �unlar� kaydetti: "Toplam ya� t�ketimimizi ve bizim doymu� ya� asitlerinden zengin bir beslenme tarz�m�z� m�mk�nce d�zenleyerek, bu yiyecekleri daha az t�ketmemiz gerekiyor. Doymu� ya� asitleri �ok y�ksek oldu�u i�in kalbimize zarar verebiliyor. Ondan dolay� da �zellikle zeytin ya�dan zengin, doymam�� ya� asitlerinden zenginle�tirerek beslenmemizi d�zenleyebiliriz. Hem miktarca hem de doymu� ya� asitlerinden zengin bir beslenme tarz�yla kalbimizi koruyabiliyoruz. -Tuzu sofralar�n�zdan ��kar�n D��ar�da yemek al��kanl���m�z ve istedi�imizin artmas�yla buna ba�l� olarak da fastfood yiyeceklerini �ok tercih ediyoruz. Ne yaz�k ki tuzu, ya�� �ok y�ksek. T�rkiye'nin tuz t�ketim durumlar�na bakt���m�zda 15-16 gram kadar �ok y�ksek g�nl�k tuz t�ketimiz var. Ama bizim �nerdi�imiz �ok daha d���k olan g�nl�k 4-6 gram kadard�r. M�mk�nse sofralar�m�zdan tuzu ��kartmam�zda yarar var. Her g�n y�r�y�n Fiziksel aktivitenin g�nl�k hayat�m�zda yer almas�yla beraber stresimizi, g�nl�k hayat�m�z� kontrol edebiliyoruz. K�t� kolesterol�n d��mesine iyi kolesterol�n artmas�n� sa�l�yor. G�nde ortalama 30 dakika y�r�meliyiz. Kalbimizi sevelim kalbimizin en iyi dostu ve d��man� biziz ondan dolay� kalbimize iyi bakal�m."
26.4.2017 - 26868
|