AK� T�p Fak�ltesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dal� Ba�kan� Prof. Dr. Dar��n, "Kalp hastalar� i�in pa�a ve kelle t�r� yiyecekler etten daha zararl�" dedi.
|
|
|
|
|
|
Afyon Kocatepe �niversitesi (AK�) T�p Fak�ltesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dal� Ba�kan� Prof. Dr. Osman Tansel Dar��n, kalp hastalar� i�in pa�a ve kelle t�r� yiyeceklerin etten daha zararl� oldu�unu s�yledi.
Prof. Dr. Dar��n, AA muhabirine yapt��� a��klamada, kalp krizi ge�irmi�, kalbinde stent olan ya da kalp ameliyat� olmu� ki�ilerin et t�ketiminin s�n�rl� olmas� gerekti�ini belirterek, Kurban Bayram�'nda s�z konusu ki�ilerin sakatat t�ketiminde dikkatli olmas� uyar�s�nda bulundu. Kurban�n kesilmesinin ard�ndan etin dinlendirildikten sonra t�ketilmesi gerekti�ini bildiren Prof. Dr. Dar��n, �unlar� s�yledi: "�zellikle kalp hastalar�n�n eti t�ketirken daha hassas davranmas� gerekir. Kalp hastas� veya ameliyat� ge�iren ki�iler daha dikkatli olmas� gerekir. Et, T�rk toplumunun hayat�nda ku�kusuz vazge�emeyece�i bir g�da. Toplum olarak eti �ok seviyoruz ve t�ketmek istiyoruz. Gen�lik y�llar�nda edindi�imiz g�da al��kanl�klar�m�z� ya�lan�nca kolayca de�i�tiremiyoruz. Bu, sa�l�k a��s�ndan do�ru de�il. Hastalara, eti Kurban Bayram�'nda hi� t�ketmeyin diyemem ancak dikkatli t�ketmelerini tavsiye ediyorum. Kalp hastalar�, az miktarda ve tadacak kadar yemeli. G�da m�hendisleri, etin ha�lama �eklinde t�ketilmesini tavsiye ediyorlar ancak eti ha�lama �eklinde yemek halk�m�z�n genellikle pek de sevmedi�i bir �ey. Bu durumda en az�ndan �zgara olarak t�ketilebilinir. Sakatatlardan biraz daha uzak durmak gerek. " "Pa�a, kelle, etten daha zararl� " Prof. Dr. Dar��n, kurban�n pa�a ve kelle k�sm�ndan yap�lan yemeklerden kalp hastalar�n�n uzak durmas� tavsiyesinde bulunarak, bu t�r yemeklerin, normal et yemeklerinden daha zararl� oldu�unu anlatt�. Kalp hastalar�n�n Kurban Bayram�'nda et t�ketimine dikkat etmesi gerekti�ini vurgulayan Prof. Dr. Dar��n, s�zlerini ��yle s�rd�rd�: "Kalp hastal��� bulunan ki�iler i�in ci�er, kelle, pa�a ve i�kembe t�r� �eyler etten daha da zararl�d�r. T�ketece�imiz et e�er dana eti olursa daha iyi olur. Koyun eti, kolesterol a��s�ndan daha zengin ve zararl�. Bu noktada koyun etinden �zellikle kalp hastalar�n�n uzak durmas�nda fayda var. Kalp hastalar�n�n daha ziyade az miktarda �zgara tarz�nda yap�lm�� dana etlerden tad�ml�k olarak yemelerini �neriyorum. "
30.9.2014 - 15456
|
|