Kilo problemi olan insanlar mucize form�llerin pe�ine d���yor, maydanozu, lahanay� veya �e�itli ot kombinasyonlar�n� kaynatarak sular�n� i�iyor ve birden b�t�n ya�lar�n�n eriyece�ini d���n�yor.
Obezite ve metabolizma hastal�klar� uzman� Dr. Ay�a Kaya, ak�ll� g�dalar� bilip, ona g�re beslenmenin �i�manl�k hastal���n�n kal�c� ��z�m�nde �nemli rol oynad���n� s�yl�yor. �eker y�k� fazla yiyeceklere dikkat edilmesi gerekti�ini belirten Dr. Kaya, “�nsan v�cudu ana yak�t kayna�� olarak glikozu kullan�r.
Glikozun kayna�� ise yiyeceklerle ald���m�z karbonhidratlard�r. Karbonhidratlar� kabaca basit karbonhidratlar ve kompleks karbonhidratlar olarak ikiye ay�r�r�z. Basit karbonhidratlar, �eker y�k� fazla olan yiyeceklerdir. Kan �ekerimizi h�zl� y�kseltir ve bizi daha �ok ac�kt�r�r, daha �ok yememize neden olur” diyor.
�eker y�k� d���k yiyecekler uzun s�re tok tuttu�unu hat�rlatan Dr. Kaya, ‘ak�ll� besinler’ dedi�i g�dalar�n kal�c� kilo kontrol�nde nas�l t�ketilmesi gerekti�ini ise ��yle �zetliyor:
Kompleks karbonhidratlar�n i�indeki �eker kana daha yava� ge�er ve bizi daha uzun s�re tok tutar. Kompleks karbonhidratlar ve d���k glisemik indeksli yiyecekler, kal�c� kilo vermede en s�k ba�vuraca��m�z ak�ll� besinlerdir. Bunlar; elma, armut, kivi, greyfurt, kiraz, �ilek, kurubaklagiller, bulgur, esmer pirin� ve kepekli makarnad�r.
Ba�l�ca basit karbonhidrat ihtiva eden ve glisemik indeksi y�ksek olan yiyecekler ise �eker, bal, re�el, tatl�lar, muz, incir, �z�m, tatl� kavun, tatl� karpuz, patates, havu�, beyaz pirin�, beyaz un ve beyaz makarnad�r. Peki, bu yiyecekleri hi� t�ketmeyecek miyiz? Tabii ki yiyece�iz ama �eker oran�n� d���rerek yiyece�iz yani nas�l yiyece�imizi bilece�iz. �rne�in; muzu yo�urtla, patatesi etle ve yo�utla kar��t�rarak yemek v�cut i�in biyoyararlan�m� daha iyi k�lar ve bizi daha ge� ac�kt�r�r. Ayr�ca yeme�e limon katmak da glisemik indeksi d���r�r.
Y�ksek lif i�erikli besinleri bilmek ve bu t�r besinleri ���nlerimizde s�k kullanmak da kal�c� kilo kayb�nda en b�y�k yard�mc�m�z olur. Bu yiyecekler sindirim sistemimizde daha uzun s�re kal�r. �i�neme h�z�m�z bile bu t�r besinlerde daha yava�t�r. Bizi daha tok tutar. Lif oran� y�ksek besinlerin ayn� zamanda �eker oran� da d���kt�r.
�rne�in kabak, lahana, brokoli, �spanak, kurubaklagiller, kepekli unlar da �ok iyi se�imlerdir. Kab�zl�k sorunu olanlara da birebir �ok iyi ��z�md�r.
10.5.2011 - 7055
|