�stanbul Teknik �niversitesi G�da M�hendisli�i B�l�m�`nde yap�lan ara�t�rmaya g�re , besinler i�erisinde en kaliteli proteine sahip g�dan�n yumurta oldu�u tespit edildi. Yumurta proteini, d��ar�dan al�nmas� gerekli olan 'elzem amino asitleri' yeterli ve dengeli miktarda i�erir. Yumurta sa�l�kl� ya�am a��s�ndan gerekli A, D, E ve B grubu vitaminleri ba�ta olmak �zere bir�ok vitamini �nemli oranda i�erir. Protein, vitamin ve mineral a��s�ndan olduk�a zengin olan yumurta, �zellikle �ocuklar�n fiziksel ve zihinsel geli�imi a��s�ndan b�y�k �nem ta��r. Kolin i�eren yumurta, beynin geli�iminde �nemli rol oynamaktad�r. Yumurtan�n faydalar� saymakla bitmez. Yumurta konusunda d�nyan�n farkl� �lkelerindeki �niversitelerde �e�itli ara�t�rmalar yap�l�yor. ABD'de bir �niversitede yap�lan ara�t�rmada, kahvalt�da yumurta yemenin v�cut ya��n�n kaybedilmesinde etkili oldu�u belirlendi. Ya�s�z kas kitlesinin korunmas�na yard�mc� olan 'l�sin' amino asidinin zengin bir kayna�� olan yumurta, v�cut ya��n�n yak�lmas�nda �nemli rol oynuyor. �niversitede 10 hafta s�reli yap�lan ara�t�rmada, kahvalt�da yumurta, d���k ya�l� s�t �r�nleri ve ya�s�z et gibi 'l�sin' amino asidince zengin protein t�keten ki�ilerin, kahvalt�lar�nda karbonhidrat�a zengin bir diyetle beslenen ki�ilere k�yasla iki kat daha fazla ya� kaybettiklerinin belirlendi, b�ylece yumurtan�n farkl� bir faydas� daha tespit edildi. Yumurta m�kemmel bir g�da olup g�zel yiyecektir. Yumurta y�ksek de�erde protein ihtiva etti�i i�in yemeklerde kullan�labilir. Yumurtada 10 temel aminoasit mevcuttur. Yumurta, ayr�ca A, D, E vitaminleri, thiamin, niacin, riboflavin, demir ve fosfordan olu�an 11 temel g�day� temin eder. Yemeklerinize koyaca��n�z birka� yumurta (60-90 gr) bal�k veya beyaz et yerine ge�ebilir. Yumurta nas�l korunur ? Yumurta �abuk bozulan g�dalardan oldu�u i�in buzdolab�nda karton ambalaj�yla muhafaza edilmelidir. Yumurta; oda s�cakl���nda 7 g�n, buzdolab�nda 1 ay s�reyle sa�l�kl� olarak muhafaza edilebilir. Yumurta sar�s�ndaki renk farkl�l���n�n sebebi nedir? Yumurta sar�s�n�n koyulu�u tavu�un yemine g�re de�i�ebilir ve yumurtan�n besleyicili�i veya kalitesi �zerinde herhangi bir etkisi yoktur. Tavuk yeminde �nerilen miktar�ndan daha fazla bu�day bulunursa yumurta sar�s� a��k, m�s�r bulunursa koyu olabilmektedir. Kahverengi mi daha besleyici yoksa beyaz yumurta m�? Yumurtan�n kabuk rengi tavu�un cinsiyle alakal�d�r. Kahverengi ve beyaz yumurtalar besleyicilik y�n�nden ayn�d�r. Pi�mi� yumurta ne kadar saklanabilir? Kabu�un k�r�lmas�ndan sonra 7-9 g�n buzdolab�nda saklanabilir.
23.1.2015 - 16419
|