Yak�n Do�u �niversitesi sa�l�k Bilimleri Fak�ltesi Kurucu Dekan� Prof. Dr. Sevin� Y�cecan, kahvalt�da yumurta t�ketilirken �ay i�ilmesini �nermediklerini belirterek, "�aydaki tanen maddesi, kan yap�c� �zelli�i bulunan yumurtadaki demiri ba�l�yor, emilmeden at�lmas�na yol a��yor" dedi. YUMURTA V�TAM�N DEPOSU Fak�ltenin Beslenme ve Diyetetik B�l�m� Kurucu Ba�kan� da olan Y�cecan, yapt��� a��klamada, yumurtan�n ba�ta demir olmak �zere vitamin ve mineraller y�n�nden zenginli�ine i�aret etti. D�ZENL� T�KET�LMES� LAZIM �zellikle �ocuklar i�in protein ve demir kayna�� bu �r�n�n sa�l�kl� beslenme �er�evesinde d�zenli t�ketilmesini �neren Y�cecan, yumurtan�n pi�irilmesi ve t�ketimi s�ras�nda baz� noktalara dikkat edilmesini istedi. UZUN S�RE P���R�LMEMEL� Yumurtan�n �ocuklar�n damak tad�na uygunlu�u i�in uzun s�re pi�irilmemesi gerekti�ini anlatan Y�cecan, "Fazla miktarda ha�larsan�z sar�s�n�n etraf�nda ye�il halka olu�ur. Bu durum lezzetini etkiler ya da bayatl���n�n g�stergesi olabilir. Yumurtan�n damak tad�na uygunlu�u i�in ha�lanmas�na dikkat etmeli" diye konu�tu. Kahvalt�larda yumurtan�n yan�nda �ay i�ilmesini �nermediklerini ifade eden Prof. Dr. Y�cecan, �unlar� kaydetti: "YUMURTANIN YANINDA L�MONLU �AY ���LMEL�" "�lla i�ilecekse a��k limonlu �ay tercih edilmeli. �aydaki tanen maddesi, kan yap�c� �zelli�i bulunan yumurtadaki demiri ba�l�yor, emilmeden at�lmas�na yol a��yor. Demir i�erikli di�er g�da �r�nleriyle de �ay t�ketilmemeli. Bir saat sonra istenilen demde �ay i�ilebilir. �ocuk, ya�l� ve hamilelerin i�ecekleri �ay�n a��k ve limonlu olmas�, demir emilimi a��s�ndan �nemli." "DUDAK YARALARI ���N S�T ve �R�NLER�N� KULLANIN" Y�cecan, sa�l�kl� beslenme konusunda da baz� �nerilerde bulundu. Makarnan�n ha�lama suyunun d�k�lmesinin vitaminlerin kaybedilmesine yol a�aca��n� vurgulayan Y�cecan, "Kuru baklagiller de ha�lan�p suyu d�k�l�yor. Bu da yanl�� ��nk� vitamin ve mineral kayb� fazla oluyor. S�tteki riboflavin (B2 vitamini) �ok �nemli. Dudak kenarlar�nda yara sorunu bulunanlar, s�t ve �r�nlerini t�ketebilir. Genellikle bu yaralar riboflavin eksikli�inden kaynaklan�yor" dedi. G�NE� I�INLARINA D�KKAT ED�N Prof. Dr. Y�cecan, havu� salatas�n�n �zerine limon suyu d�k�ld�kten sonra bekletilmesi durumunda da A vitamini kayb�n�n y�zde 75'e ��kt��� bilgisini verdi. Ye�il kalmas� i�in sebze yemeklerine soda at�lmas�n�n B grubu vitaminlerinde kay�plara neden olaca��n� anlatan Y�cecan, "Tarhanan�n g�ne�te kurutulmamas� laz�m. G�ne� ���nlar� riboflavin kayb�na yol a��yor" ifadesini kulland�.
23.5.2015 - 17479
|