Probiyotiklerin ba��rsaklarda ya�ayan dost bakteriler oldu�unu belirten Diyetisyen Eda Balc�, d�zensiz ba��rsak hareketleri ve kab�zl�k sorununa kar�� probiyotik i�eren �r�nler t�ketilmesi gerekti�ini s�yledi. Beykent �niversitesi Sa�l�k Bilimleri Y�ksekokulu Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dal� Ar�. G�r. Eda Balc�, k�t� ya�am tarz�, k�t� beslenme, ya�lanma ve antibiyotik kullan�m� gibi nedenlerle dengenin bozulmas� durumunda probiyotiklerin, dengeyi sa�lamada etkili oldu�unu s�yledi. Balc�, d�zensiz ba��rsak hareketleri ve kab�zl���n sebep oldu�u kar�n rahats�zl���n� azaltmaya yard�mc� olan probiyotiklerin, yiyeceklerin sindirimine ve v�cutta sentezlenen vitaminlerin �retimine yard�mc� olmak gibi faydalar� oldu�una dikkat �ekti. "DO�RU KULLANIM ���N HEK�M KONTROL�NDE ALINMALI" Probiyotiklerin, antibiyotik kullan�m�na ba�l� ishal g�r�lenlerde ishalin �nlenmesinde ve �rritabl ba��rrsak sendromu hastal��� olanlarda ortaya ��kan �i�kinlik ya da gaz sorununun giderilmesinde etkili oldu�unu ifade eden Balc� �u ifadeleri kulland�: "Baz� �al��malarda Lactobacillus Acidophilus i�eren probiyotiklerin Laktoz �ntolerans� hastalar�nda olumlu etkilerinin oldu�u bildirilmi�tir. Bunun gibi sindirim problemi ya�ayanlar ve ba����kl�k sistemini desteklemek isteyenler bir uzmana dan��arak probiyotik kullan�m�na ba�lamal�d�r. Ba��rsaklarda �ok fazla bakteri ya�ar ve durum da probiyotik �e�itlili�ini beraberinde getirmektedir. Ya�an�lan probleme g�re kullan�lmas� gereken probiyotik de �e�itlilik g�sterir. �rne�in ishalde, kab�zl�kta, mantarda, gaz durumunda ve antibiyotik kulland�ktan sonra kullan�lmas� gereken probiyotikler farkl�d�r. Baz� durumlarda tek bir probiyotikten yeterli etki al�namad���nda farkl� probiyotiklerin birlikte kullan�lmas� gerekebilmektedir. Bu y�zden do�ru kullan�m i�in hekim kontrol�nde al�nmal�d�r." Probiyotiklerin alerjik reaksiyonlar� tetikleyebilece�ini de ifade eden Balc�, "Probiyotik kullananlar�n baz�lar�nda birka� g�n boyunca ishal, gaz, �i�kinlik, mide bozulmas� gibi yan etkiler g�r�lebilir. Bu yan etkilerden herhangi biriyle kar��la��lmas� durumunda probiyotik kullan�m� durdurulmal�d�r" dedi. Balc� probiyotik i�eren g�dalar�, "Yo�urt, kefir, ayran, tur�u, peynir, fermente s�t, ke�i s�t�, tereya��, boza, �algam, fermente soya �r�nleri ve i�ecekleri" olarak s�ralad�.
12.7.2021 - 54895
|