Ge�ti�imiz haftalarda Sa�l�k Bakanl���‘n�n obeziteyle m�cadele program� kapsam�nda 500’den fazla �al��an� olan �irketlerde spor salonu olmas� ve m�n�lerin diyetisyen kontrol�nde planlanmas� projesi g�ndeme geldi. Bu habere �ok sevindim, en k�sa s�rede hayata ge�irilmesinin hem i�veren hem de �al��anlara uzun vadede katk�lar sa�layaca��na eminim. Yedi y�ld�r kurumsal beslenme dan��manl��� kapsam�nda �al��malar�m devam ediyor. 2003 y�l�nda bu eksi�i fark etme sebebim, Amerika’da ald���m e�itimler sayesinde olmu�tu.
��nk� yapt���m g�zlemlerle ve farkl� �lkelerde �al��an meslekta�lar�m�z�n bu konuda yapt��� �al��malarla toplum sa�l���na ve �lke ekonomisine ne b�y�k faydalar sa�lanaca��n�n fark�na varm��t�m.
Bu projenin gazetelerde yay�nlanmas�n�n ard�ndan baz� i�verenler bunun kendilerine a��r y�k getirece�inden bahsetti. Oysa ben uzun vadede tam tersinin olaca��n� d���n�yorum. ��nk� sa�l�k harcamalar�na ayr�lan pay, �zel sa�l�k sigortas� poli�elerindeki hasar oran�, ila� oranlar� ve hastal�k sebebiyle i�e gelinemeyen g�nleri d���n�rsek bu maliyetlerin toplam� diyetisyen ve egzersiz uzman� maliyetinin �zerine ��k�yor.
�stelik sadece maliyet olarak de�il, toplum sa�l��� olarak bu projeye bakarsak en k�sa zamanda resmile�mesinin h�zla ilerleyen obezite salg�n�na �ok faydal� olaca��n� d���n�yorum.
�irket y�neticilerinin bu t�r programlara destek vermesi g�d�leyici g�� oluyor. Sadece insan kaynaklar� ve e�itim departmanlar�n�n �abas�yla s�n�rl� olmadan �st d�zeyin de deste�i varsa t�m grup bu i�e d�rt elle sar�l�yor. Ancak en b�y�k eksiklik, devaml�l�k ve s�rd�r�lebilir al��kanl�klar. Bu sebeple s�rekli beslenme ve diyet uzman� dan��manl���yla spor imkan�n�n devam� bence �ok faydal� olacak.
Sadece teknoloji ve ekipmana yat�r�m yapmakla olmaz, insana de�er vermek yat�r�m yapmak da �ok �nemli. Ara�t�rmalara g�re, �al��anlar�n yapt��� sa�l�k harcamalar�n�n en az 1/4’�, sa�l�ks�z beslenme, hareketsizlik, sigara kullan�m� sonucu olu�an, ancak d�zeltilmesi m�mk�n sa�l�k risklerini kaps�yor. Bu d���nceyle hareket ederek sa�l�kl� beslenme ve egzersizi te�vik eden �irketlerin sa�l�k harcamalar�n� �nemli oranda d���rd�kleri g�zleniyor.
T�m bunlara ek olarak programa kat�lan ki�iler, kendileri bir �eyler yapt�klar� i�in mutlu hissediyorlar. Bu nedenle program�n devaml�l���n� sa�lamak b�y�k �nem ta��yor. Bu �ekilde wellness program� fark etmeden ki�ilerin ya�am bi�imi halini al�yor.
�irketlere yapt���m�z kurumsal beslenme dan��manl�klar�nda en dikkat �ekici nokta grup motivasyonu oluyor. Kendini iyi beslenme, diyet ve egzersiz konular�nda yetersiz hisseden bireyler, bu tip �al��malara ba�lama g��l��� i�inde olanlar etraflar�ndan etkilenip �ok daha kolay adapte ve ba�ar�l� oluyorlar.
�zellikle �al��ma saatleri uzun olan ve masa ba��nda di�er bireylere oranla daha �ok vakit ge�iren ofis �al��anlar�nda, kilo art��� riskli bir durum. Hareketsizlik bu konuda �nemli etken oluyor.
Obezite, enerji al�m� ve harcamas� aras�ndaki dengenin bozulmas�yla ortaya ��kar. Terazinin iki kefesi de dengede olmal�d�r. Durumu �zetlemek gerekirse; ald���n�z kaloriyi yani miktarlar� k���lt�n veya yakt���n�z kaloriyi yani hareketi art�r�n. Maalesef �u anda hem hareket az hem de porsiyonlar b�y�k. Gittik�e a��lan bu araya bir�ok hastal�k yerle�iyor ve bu da insan �mr� ile kaliteli ya�am s�resini, k�salt�yor. Hastal�k olu�madan �nlem alman�n maliyeti �ok daha d���kt�r. Dengeli beslenme ve kilo kayb� bir�ok hastal�k i�in koruyucudur.
A��k ofislerde grup i�i etkile�imler �ok fazla. Grup i�indeki lider �zellikli ki�iler t�m grubun beslenmesini etkiliyebiliyor. “Haydi pasta yiyelim”, “Dondurma sipari� edelim” �nerileriyle grubu y�nlendirmek gibi. Tam tersi s�rekli su i�en bir ki�i de �zendirici olabiliyor. Sat�� toplant�lar� ve �zellikle m��teriyle �ehird��� veya uluslararars� seyahatlerde yemek, i� toplant�s�nda �nemli bir yer tutuyor. Misafire g�sterilen �nemin bir par�as� olarak ona i�kiyle e�lik etmek ve �ok �e�itli yemek sipari� etmek ihtiyac�n �zerinde kalori al�m�na sebep oluyor.
Borsada seans takip edenler genelde ak�am yeme�i �ncesi i�ki al�yorlar, bu sebeple saat 18.00-19.00 aras�nda tehlikeli bir dilimde oluyorlar. ��nk� ara�t�rmalar, alkol t�ketiminin yiyecek al�m�n� art�rd���n� g�steriyor. Buna kar��n bu meslek grubunda bu saatleri egzersizle de�erlendirerek sadece borsaya yat�r�m de�il kendine yat�r�m yapanlar da var. Y�neticiler ��le yeme�inde �ok yo�un olunca ���n atlama e�ilimi g�steriyorlar. Bu sebeple de uzun ak�am yemeklerinde ihtiya�tan �ok daha fazlas�n� t�ketiyorlar..
Lifli besin ve su t�ketimi art�r�lmal�, m�mk�nse hareketli bir ya�am �ekli tercih edilmelidir. Diyetin lif oran�n� art�rmak i�in �zellikle rafine edilmemi�, tam bu�day, tam �avdar ve kepekli �r�nlerle sebze, kabu�uyla yenebilen meyve ve kuru baklagillere yer verilmelidir.
Dilara Ko�ak
8.12.2010 - 3292
|