��tah�n�z� Y�lba�� Ak�am�na Saklamay�n"

YILBA�I ak�am�nda men�ler ne kadar zengin ve kalorili yiyeceklerle planlanm�� olursa, kilo ve mide problemleri de o kadar ka��n�lmaz oluyor.

Ýþtahýnýzý Yýlbaþý Akþamýna Saklamayýn

YILBA�I ak�am�nda men�ler ne kadar zengin ve kalorili yiyeceklerle planlanm�� olursa, kilo ve mide problemleri de o kadar ka��n�lmaz oluyor. Y�lba��nda do�ru besinleri uygun �l��lerde tercih etmek seneye sa�l�kl� bir ba�lang�� yap�lmas�n� sa�l�yor. Memorial �i�li Hastanesi Beslenme ve Diyet B�l�m�'nden Uz. Dyt. Sena Nazl�, yeni y�l ak�am� i�in beslenme �nerilerinde bulundu.

Y�lba�� ak�am�, rahat yemek yiyebilmek i�in g�n i�inde hi�bir �ey yememek do�ru bir yakla��m de�ildir. Uzun s�re a� kalmak, kan �ekerinin g�n sonuna do�ru normalde oldu�undan daha d���k seyretmesine sebep olmaktad�r. Bu durum da ak�am yemek masas�na oturuldu�unda daha fazla yemek yeme iste�i ile sonu�lanmaktad�r.

YEN� YILDA BA�IRSAKLARINIZI DA MUTLU ED�N

Uzun s�re a� kalmak lif al�m�na engel olaca��ndan ba��rsaklar�n d�zg�n �al��mas�n� da �nlemektedir. Bu durum, b�t�n g�n rahats�zl�k vererek, ak�am yeme�inde de ki�inin kendini kontrol etmekte zorlanmas�na sebep olmaktad�r. Sabah a� karn�na 1 �ay barda�� �l�k su i�erisine biraz limon,1 �ay ka���� organik bal ve 1 tatl� ka���� taze d�v�lm�� (havan yard�m� ile) keten tohumu eklenerek i�ilmelidir.

Bu kar���m�n ard�ndan g�ne lif al�m�n� art�racak, kan �ekerini daha dengeli seyretmesini sa�layacak 'Ba��rsak dostu omlet' ile devam edilebilir.

BA�IRSAK DOSTU OMLET TAR�F�

Malzemeler: �2 adet yumurta, 2-3 adet mantar, 1 �ay ka���� kimyon, 1 adet ye�il biber, 2 yemek ka���� kefir, 1 tatl� ka���� zeytinya��,Tad�ml�k dil peyniri, 1 �ay ka���� ucu ile tuz, karabiber, pulbiber. Yap�l���: �Ayr� bir kapta kefir, yumurta, kimyon, karabiber, pulbiber ve tuzu iyice kar��t�r�n.

Mantarlar�, ye�il biberi incecik dilimleyin, zeytinya��nda soteleyin. Is�y� orta ate�e getirerek kefirli kar���m� tavaya d�k�n. Omlet olmaya ba�lad���nda dil peynirini �zerine at�n ve pi�irmeye b�rak�n. Omletin daha �i�kin olmas� i�in �zerini kapatarak pi�irin.

S�T VE S�T �R�NLER�N� TOKLUK VER�R

G�n i�inde aralarda �e�itli karbonhidratlar ile s�t ve s�t �r�nlerini tercih ederek k���k at��t�rmal�klar t�ketilmesi, ak�am saatlerinde daha dengeli bir kan �ekerine sahip olunmas�n� sa�lamaktad�r. Bu da sofradaki sa�l�ks�z g�dalara y�nelimin azalmas�na yard�mc� olmaktad�r. Ayr�ca s�t ve s�t �r�nlerinin i�indeki proteinler tokluk hormonu sal�n�m�n� art�rmaktad�r.

�rne�in; peynir ile 2-3 adet kepekli galeta, ayran ile kepek ekme�inde beyaz peynirli tost, s�tl� kahve ile 2-3 adet g�n kurusu, kefir ile 5-6 adet �i� badem/�i� f�nd�k ya da 2 adet t�m ceviz gibi alternatifler tercih edilmelidir.

YILBA�I YEME��NE KADAR 1.5 L�TRE SU T�KETM�� OLUN

V�cudu a� b�rakmak kadar, susuz b�rakmak da ak�am saatlerinde a��r� yeme davran���n�n geli�mesine neden olmaktad�r. Bu sebeple ak�am yeme�ine kadar su t�ketimine �nem verilerek, 1-1.5 litre suyun mutlaka i�ilmi� olmas� gerekmektedir.

Su i�me de g��l�k ya�ayan ki�iler, suyun tad�n� de�i�tirip, aroma vererek bu sorunu a�abilmektedirler.

YEN� YIL ���N RENKL� SU

Yar�m limon (dilimlenmi�), 2 adet taze nane yapra��,1 �orba ka���� taze rendelenmi� zencefili cam s�rahiye ilave edilip, �zerine su koyulur. Bu �ekilde farkl� bir aroma sa�lanan su ak�am yeme�ine kadar i�ilmelidir. Bazen denenen farkl� y�ntemler, motivasyon sa�lay�p, ki�inin olumlu bir davran�� kazanmas�na katk� sa�layabilmektedir.

�NCE G�Z�N�Z DOYMALI

Masaya oturuldu�u zaman yap�lmas� gereken ilk �ey g�z doygunlu�una ula�maya �al��mak olmal�d�r. G�z doygunlu�una ula��l�nca yemek yemek daha kontroll� ve yava� �ekilde olmaktad�r. Bu sebeple tabak �nce �o�unluklu olarak yo�urtlu mezeler, zeytinya�l� sebzeler ile doldurulmal�d�r. Bu durum hem lif al�m�n� art�rmakta, hem de s�t �r�nlerindeki proteinden yararlan�p tokluk hormonunun salg�lanmas�na yard�mc� olmaktad�r.

TUZSUZ KURUYEM�� �DEM� AZALTIR

Ya� yakan ya�lar da i�eren kuruyemi�lerin sa�l��a pek �ok faydas� olsa da asl�nda k���k hacimde y�ksek enerji i�eren g�dalard�r. Bu sebeple kontroll� t�ketmekte fayda vard�r. 5-6 adet �i� badem, 5-6 adet �i� f�nd�k veya 2 adet t�m ceviz, 1 tatl� ka���� zeytinya��na(45kcal) e� de�er kalori i�ermektedir. Porsiyon kontrol� kadar, t�ketilen kuruyemi�lerin tuz oranlar� da �nemlidir; bu sebeple kuruyemi�lerin tuzlular� yerine, �i� olanlar�n� tercih etmek ertesi g�n olu�acak olan �demin azalmas�na katk� sa�lamaktad�r.

KARBONH�DRAT M�KTARINA D�KKAT ED�N

Genelde y�lba�� sofralar�nda ana yemek olarak hindi eti yenilmektedir. Hindi etini yerken yan�nda pilav tercih edilirse, yenilen di�er yemeklerdeki karbonhidrat miktar�nda dikkatli olmak gerekmektedir. Bunlar, ekmek ve t�revleri, b�rek �e�itleri, �orba �eklinde s�ralanabilir.

YEN� YILIN �LK G�N� Z�NDE OLMAK ���N�

Sabah kalk�nca, mideyi rahatlamak ad�na zencefil �ay� tercih edilebilir. Mide rahats�zl��� hissedilen her an midenizi bast�rmak ad�na kuru g�dalar olan ekmek, galeta gibi karbonhidrat kaynaklar�na ba�vurulmas�, fark�nda olmadan gere�inden fazla kalori al�m�na neden olmaktad�r.

TAZE ZENCEF�L �AYI

15- 20 gram taze zencefili iyice y�kad�ktan sonra sert kabu�unu temizleyin. 1 fincan kaynam�� su i�erisine ince ince dilimlenmi� zencefili at�n; bekleyin. S�z�p, i�ebilirsiniz. Tatlanmas� i�in i�erisine 1 adet ince kesilmi� limon dilimi koyabilirsiniz.

Sindirim sistemini biraz daha rahatlatmak ad�na kahvalt� d���nda �i� sebze yenmemelidir. Kafein al�m�n� 2 g�n boyunca en az d�zeyde tutulup; su al�m�na �nem verilmelidir. G�nl�k su t�ketimini normal miktar�ndan 1 litre kadar daha art�r�lmal�d�r. ���nlerde s�v� al�m�na destek olmak ad�na, kalorisi az, unsuz mevsim sebzelerinden yap�lm�� �orbalar t�ketilmelidir.

UNSUZ SEBZE �ORBASI

Malzemeler: �1 adet k�rm�z� biber, 1 adet sivri biber,1 yemek ka���� zeytinya��,1 tatl� ka���� zerde�al, 6 su barda�� s�cak su, 2 yemek ka���� bulgur,1 demet semizotu,1 di� sar�msak,tuz, karabiber, pul biber. Yap�l���: Zerde�al-zeytinya��-biberleri ekleyin kaynar suyu d�k�n, kaynamaya b�rak�n. Kaynamaya ba�lad��� anda bulgurlar� ilave edin. Baharatlar� ekleyin. Ard�ndan semizotunu ekleyin. Semizotunun pi�mesine yak�n rendelenmi� sar�msa�� ekleyerek �orbay� kar��t�r�n.

NELERE D�KKAT ETMEK GEREK�R?

Ki�inin tansiyon problemi yok ise g�nde 2 fincan ye�il �ay ile de s�v� al�m�na destek sa�layabilmektedir. Ara ���nlerde mutlaka yo�urt, ayran gibi s�t �r�nleri ile C vitamininden zengin 1 porsiyona denk gelecek �ekilde portakal ya da mandalina gibi meyveler tercih edilmelidir. ��le ve ak�am yemeklerinin herhangi birinde sebze �orbas�n�n yan�nda f�r�nda pi�irilmi� mevsim sebzeleri ile harmanlanan et, k�fte, tavuk ya da bal�k yenilebilir. ��le ve ak�am yemeklerinin herhangi birinde sebze �orbas�n�n yan�nda, etsiz- az ya�l� mevsiminde bir sebze yeme�i ile yo�urt tercih edilmelidir.

25.12.2017 - 30717



Konuyla �lgili Sorular

SA�LIK HABERLER� T�m Haberler Saðlýk Haberleri Rss

FOTO GALER� T�m Foto Galeriler
Diþ Fýrçanýzý Karanlýk Yerde Tutuyorsanýz Dikkat! Tehlike Saçýyor
Di� F�r�an�z� Karanl�k Yerde Tutuyorsan�z Dikkat! Tehlike Sa��yor
Yumurtayý Piþirmeden Önce Yýkamak Ne Kadar Doðru?
Yumurtay� Pi�irmeden �nce Y�kamak Ne Kadar Do�ru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarýný Göðsünüze Sarýn, Faydasý Ýnanýlmaz
Lahana Yapraklar�n� G��s�n�ze Sar�n, Faydas� �nan�lmaz

SA�LIK V�DEOLARI T�m Videolar
Saðlýk Video Göziçi Ýðne Nedir? Neden Yapýlýr? Ýzmir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
G�zi�i ��ne Nedir? Neden Yap�l�r? �zmir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi
Saðlýk Video Yakýný Görememe ve Tedavisi Ýzmir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
Yak�n� G�rememe ve Tedavisi �zmir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi
Saðlýk Video Botoks Nedir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi
Saðlýk Video Katarakt Ameliyat Sonrasý Gözlük Ýzmir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonras� G�zl�k �zmir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi

 

[Hata Bildir]