Yeditepe �niversitesi Hastanesi’nden Uzman Diyetisyen Binnur Okan, g�n�m�zde cinsiyet ay�rt etmeksizin hemen hemen her sekt�rde uzun �al��ma saatleri, yo�un tempo, i� stresi gibi sebeplerle beslenme d�zeninin bir kenara at�ld���n� belirtiyor. �zellikle kahvalt�n�n atlan�lmamas� gerekti�ini belirten Dyt. Okan, ofiste s�v� t�ketiminin de olduk�a �nemli oldu�unu hat�rlat�yor.
B�y�k �o�unlu�un “Beslenmemi d�zenlemek i�in yo�unlu�un azalmas�n�, tatil d�nemini bekliyorum” diyerek do�ru beslenmeyi erteledi�ini, baz�lar�n�n ise “Bu d�zende nas�l kendime �zen g�sterebilirim?” �eklinde bu konuda iyice umutsuz oldu�unu belirten Yeditepe �niversitesi Hastanesi’nden Uzman Diyetisyen Binnur Okan, i� temposu ne olursa olursa beslenmenin asla g�zard� edilmemesi gerekti�ini vurguluyor.
Kahvalt�y� atlamay�n“�� hayat�nda erken mesai saatiyle beraber en �ok yap�lan hata kahvalt�n�n atlanmas�. Kahvalt�s�z ba�lanm�� bir g�nde ne yaparsan�z yap�n ‘sa�l�kl� beslendim’ diyemezsiniz. ‘Kahvalt�m� yap�yorum ama ofiste’ diyorsan�z da hata yap�yorsunuz” diyen Dyt. Okan, �ncelikli tercihin uyand�ktan sonra ilk yar�m saatte yap�lm�� bir kahvalt� oldu�unu s�yl�yor. Ancak ki�i bunu yapam�yorsa, ilk yar�m saatte kan �ekerini d�zenleyecek, metabolizmay� uyand�racak, zihnin �al��maya ba�lamas�na yard�mc� bir ara ���n yap�p evden �yle ��kmas�n� �neren Dyt. Okan, bunun i�in �u besinlerden birinin tercih edilebilece�ini belirtiyor:
- Bir kutu probiyotik yo�urt (i�ine yulaf ezmesi eklenebilir)
- Bir su barda�� s�t + bir porsiyon taze-kuru meyve
- Bir k���k kase m�s�r gevre�i/m�sli
Bu ���n al�nd�ktan sonra iki saat i�inde mutlaka kahvalt� yap�lmas� gerekti�inin alt�n� �izen Dyt. Okan, kahvalt� alternatiflerini ise ��yle s�ral�yor:
- Yar�m simit + beyaz peynir
- Ya�s�z kepekli tost
- Beyaz peynirli sandvi�
Dyt. Okan kahvalt�da bu besinlerin beraberinde s���� domates, salatal�k t�ketilmesinde b�y�k fayda oldu�unu da s�zlerine ekliyor.
- �antan�zda kuru meyve bulundurun
- Kahvalt�dan sonraki ara ���nde ise taze meyve t�ketmenin en uygun se�enek oldu�unu belirten Dyt. Okan, taze meyve imkan� olmad���nda ise ofiste, arabada veya �antada bulundurulmas� kolay alternatifler olan ��-d�rt adet kuru kay�s�, bir yemek ka���� kuru �z�m ya da kuru dut veya bir-iki adet kuru incir t�ketilmesinin faydal� olaca��n� dile getiriyor. “En k�t� ihtimalle, ��le yeme�ine kadar a� beklemektense bol s�t (s�ttozu de�il) ile yap�lm�� a��k �ay veya kafeinsiz kahve t�ketmek de bir ��z�md�r” diyen Dyt. Okan ��le yeme�i i�inse �u �nerilerde bulunuyor:
- Bir porsiyon �zgara/ha�lama/f�r�n et/tavuk/bal�k + salata + �orba veya ekmek (esmer)
- Kepekli tavuklu/peynirli/ton bal�kl� sandvi� + ayran
- Izgara tavuklu/ton bal�kl�/akdeniz salata + ekmek
Karbonhidrat al�m�ndan korkmay�n
��le yeme�inde dikkat edilmesi gereken en �nemli noktan�n �o�unlu�un yapt��� hatay� tekrarlamamak; ekmek ve �orba t�ketmekten, karbonhidrat al�m�ndan korkmamak gerekti�ini belirten Dyt. Okan, “Kontroll� miktarda t�ketilen karbobhidrat hem ��leden sonraki enerjimizi y�netir hem de ikindi, ak�am ve gece tekrarlayan tatl� ataklar�n�n �n�ne ge�er” diyor.
�kindi ara ���n se�iminin ise ak�am yeme�i ve gece at��t�rmalar�n� y�netmemizi sa�lad���n� vurgulayan Dyt. Okan, ikindi alternatiflerini ��yle s�ral�yor:
• Beyaz peynirli kepekli sandvi�
• Ya�s�z kepekli tost
• Meyve + yo�urt
• Grissini + peynir
• Kepekli ya�s�z bisk�vi +ayran
• Bir k���k kase m�s�r gevre�i/m�sli + s�t
Ak�am yeme�i 19.00–19.30 aras�nda yenmeli
Ak�am yemekleri uzayan mesai saatlerinden dolay� ge� saatlere kal�yorsa, ak�am yeme�ini yemek i�in eve gitmeyi beklememek gerekti�ini s�yleyen Dyt. Okan, “19.00-19.30 saatleri aras�nda ofiste de olsa ak�am yeme�i yenmeli. Eve ge� saatlerde gidiliyorsa ailece sofraya oturup ana yemek de�il ara ���n t�ketilmelidir. Ya da ak�am yeme�inde al�nmas� gereken besinler ikiye b�l�n�p, yar�s� ofiste, geriye kalan� eve gidince t�ketilebilir. B�ylece sofraya �ok a� oturmayarak, planlanandan daha fazlas� yenmemi�, yemek sonras� tatl�lara yada abur cuburlara kar�� kontrol sa�lanm�� olur” diyor.
Dyt. Okan, ‘Ak�am yemekten sonra veya �u saatten sonra yemek yemek yasak’ tavr�n�n bir s�re sonra kontrol�n� tamamen kaybetmemize, anlams�z at��t�rmalara veya tatl� krizlerine sebep olabilece�inin de alt�n� �iziyor ve yemekten iki saat kadar sonra e�er hemen yat�lmayacaksa �u besinlerin t�ketilebilece�ini belirtiyor:
• Meyve + s�t
• Meyve + peynir
• Meyveli yo�urt
• M�s�r gevre�i/m�sli + s�t
• Grissini + peynir
Dyt. Okan son olarak, beslenme d�zeniyle beraber g�nl�k s�v� al�m�n�n da ihmal edilmemesi gerekti�ine dikkat �ekerek, “S�t, ayran, �ekersiz i�ecekler, bitki �aylar� t�ketilmeli ancak sadece bir �eyler i�erek s�v� ihtiyac�n�n kar��land��� d���n�lmemeli, mutlaka su i�ilmelidir” diyor.
12.8.2010 - 1873
|