Yeterli ve dengeli miktarda besin almak sa�l�kl� bir v�cudun olmazsa olmazlar� aras�nda yer al�yor. Beslenmenin �nemi giderek daha iyi anla��l�rken, konuyla alakal� bir�ok �al��ma da yap�l�yor. Besin ve ila� etkile�imi ile ilgili a��klamalarda bulunan Beslenme ve Diyetetik B�l�m� Dr. ��r. �yesi Ay�e Huri �zkarabulut, ila�lar�n �ok say�da etkile�ime maruz kalmas�n�n b�y�k riskler olu�turdu�unu belirterek, baz�lar�n�n kullan�m�nda ise t�ketilmemesi gereken besinlere dikkati �ekti. �o�u zaman, kullan�lan ila�lar ile t�ketilen besinlerin risk olu�turabilece�i tahmin edilemiyor. Besin ve ila� etkile�imine s�kl�kla rastlan�yor olup; bu durum hastalar�n tedavi sonu�lar�n� da olumsuz y�nde etkileyebiliyor. �zellikle �ok say�da ila� kullanan hastalarda, belirgin ila� etkile�iminin g�r�lme olas�l���n�n daha y�ksek oldu�una dikkat �eken �stanbul Geli�im �niversitesi (�G�) Sa�l�k Bilimleri Fak�ltesi (SBF) Beslenme ve Diyetetik B�l�m� Dr. ��r. �yesi Ay�e Huri �zkarabulut; hastalar�n bilgilendirilmesinde eczac�n�n rol�n�n b�y�k oldu�unu belirterek, doktor ve diyetisyenlerin de mutlaka komplikasyonlar konusunda hastalar� uyarmas� gerekti�ini ifade etti. "B�R�OK �LACIN ETK�NL���, K���N�N O ANDA A� VEYA TOK OLMASIYLA DE���EB�L�R" "Besin ve ila� etkile�imleri �ok y�nl� olarak ele al�n�yor. Bu etkile�imler; fiziksel, kimyasal, fizyolojik ve fizyopatolojik boyutlarda olabiliyor" diyen Dr. ��r. �yesi Ay�e Huri �zkarabulut, "Besinin i�inde bulunan baz� besin ��eleri, baz� ila�larla ayn� anda a��zdan al�n�rsa ilac�n emilimi ve tedavi etkinli�i de�i�ebilir. Besin ��eleri ila�la etkile�ime girip beklenmeyen ya da istenmeyen yan etkilere neden olabilir. Bir�ok ilac�n etkinli�i, ki�inin o anda a� veya tok olmas�yla de�i�ebilir. �la�lar�n kullan�m�nda muhakkak a� veya tok kullan�laca�� belirtilmelidir. Baz� ila�lar, ki�inin beslenme durumunu ve besin ��elerinin v�cutta kullan�m�n� engelleyerek; v�cuttan at�lmas�n� de�i�tirebilir, beslenme yetersizli�ine neden olabilir" diye konu�tu.� "KANIN PIHTILA�MASINI �NLEYEN �LA�LAR BU BES�NLERLE T�KET�LMEMEL�" Antibiyotiklerin; asitli besinler, meyve sular�, kafein ve domates ile al�nd���nda mide asidini art�rd���n� ve emilimi etkiledi�ini belirten Dr. �zkarabulut, s�zlerini ��yle tamamlad�: "Baz� antibiyotiklerin s�t �r�nleri ile ayn� ���nde t�ketilmemesi gerekir. Kan�n p�ht�la�mas�n� �nleyen ila�lar a� veya tok karna al�nabilir. Onda da K vitaminine dikkat edilmesi gerekiyor. �lac� daha az etkin hale getirir. K vitamininden zengin; patates, muz, kay�s�, brokoli, lahana, karalahana, �spanak, k�v�rc�k ve turp gibi yiyecekleri t�ketirken dikkatli olunmal�. Yaban mersini t�ketilmemeli. Antidepresanlar da a� veya tok karna al�nabilir. �la� b�t�n yutulmal�, �i�nenmemelidir. Thiaminden zengin besinlerle etkile�ime girer. Eski peynir, sosis, sucuk, incir, bakla, lahana tur�usu, dana ci�eri ile t�ketilmemeli. Thiamin, kan bas�nc�n� �l�mc�l seviyeye ��karabilir. Ba� a�r�s�, kusma ve �l�me neden olabilir. Bu bilgilerin daha yayg�n olarak duyurulmas� b�y�k �nem te�kil ediyor."
21.3.2023 - 64690
|