T�RK�YE'de koronavir�s vakalar�n�n g�r�lmesinin ard�ndan bitki �aylar�na talep artt�.
|
|
|
|
|
|
T�RK�YE'de koronavir�s�vakalar�n�n g�r�lmesinin ard�ndan bitki �aylar�na talep artt�. Bunlar i�inde en �ok tercih edilen�ise��hlamur oldu. Bariatrik Beslenme Uzman� Diyetisyen Nida Y�ld�z,��hlamurun, ba����kl�k sistemini�desteklemeye yard�mc� olaca��n� belirterek,�"So�uk alg�nl���n�n semptomlar�n� azaltmaya yard�mc� olmaktad�r. Ihlamurun i�indeki g��l� antioksidanlar enfeksiyonlara kar�� korumaktad�r" dedi.� Koronavir�s d�nyada�yay�lmaya devam ederken, hayat�n� kaybedenlerin say�s�nda da her ge�en g�n art�� ya�an�yor. Ba����kl�k sistemini g��l� tutmak isteyenler�ise aktarlara y�neliyor. Daha �ok k�� aylar�nda tercih edilen �hlamurun yapra�� bu d�nemde 150 liradan, �i�e�i ise 200 liradan�sat�l�yor. Bariatrik Beslenme Uzman� Diyetisyen Nida Y�ld�z, �hlamurun koronavir�se kar�� etkisinin olmad���n�; ancak ba����kl�k sistemini g��lendirip, so�uk alg�nl��� semptomlar�n� azaltt���n��belirtti.�Y�ld�z, t�ketimi�abartmamak gerekti�ini,�bo�az yollar�nda tahri�e neden�olmamas� i�in s�cak t�ketilmemesini �nererek, g�nde ortalama 3 bardak�tercih edilmesi gerekti�ini s�yledi. 'BA�I�IKLIK S�STEM�M�Z� DESTEKLEMEYE YARDIMCI OLUR'Sosyal medyada �hlamurun koronavir�se kar�� iyi geldi�inin yay�lmas� �zerine �hlamur ve herhangi bir besinin vir�s�n bula�mas�n� engellemedi�ini belirten Y�ld�z, ��yle konu�tu: "D�nya Sa�l�k �rg�t�'n�n pandemi olarak kabul etti�i 'Covid-19'un bula�mas�n� engelleyecek tek ba��na bir besin bulunmamaktad�r. Ancak sa�l�kl� beslenmenin ba����kl�k sisteminde olumlu etkileri oldu�unu biliyoruz. Ba����kl�k sisteminin normal bir �ekilde �al��mas� i�in t�m besin gruplar�ndan yeterli ve dengeli �ekilde t�ketmemiz gerekiyor. Sa�l�kl� beslenmeye ek olarak da baz� besinler ba����kl�k sistemimizi g��lendirmeye destek olabilirler. Bunlar�n aras�nda �hlamuru �rnek verebiliriz. Ihlamur geleneksel bitki �aylar�m�z aras�nda yer al�r ve uzun y�llard�r so�uk alg�nl���n�n tedavisinde kullan�lmaktad�r. ��nk� so�uk alg�nl���n�n semptomlar�n� azaltmaya yard�mc� olmaktad�r. Ihlamurun i�erisindeki g��l� antioksidanlar enfeksiyonlara kar�� korumaktad�r. Ba����kl�k sistemimizi desteklemeye yard�mc� olacakt�r. Ihlamurdan daha sa�l�kl� yararlanabilmek i�in haz�rlarken kaynatmamaya daha �ok demleyerek t�ketmeye �zen g�sterelim. �ok s�cak t�ketmeyelim ��nk� ciddi anlamda bo�az yollar�nda tahri�lere sebep olabilir. Bu sebeple haz�rland�ktan sonra 3 dakika bekletmekte fayda g�r�yoruz. Faydal� diye �hlamurun t�ketimini abartmamal�y�z. Ortalama olarak 3 bardak�kadar tercih edebilirsiniz."
15.4.2020 - 44574
|
|