Ramazan ay�nda uzun s�ren a�l�klar kan �ekerinde belirgin d�zeyde d��melere sebep olmaktad�r. Ki�iler iftar an�nda h�zl� yemek yerseler kan �ekeri h�zla y�kselece�inden a��rl�k ��kmesi hissi, yorgunluk ve uyku hali �ikayetlerinin ya�anabilinece�ini s�yleyen Diyetisyen Derya Fidan, "Bu durumun olu�mamas� ve g�nl�k enerjinin daha iyi olabilmesi i�in mutlaka sahura kalk�lmal� ve g�nl�k al�nmas� gereken besin ��elerinin �nemli k�sm� kar��lanmal�d�r. �ftar sofras�nda ise �orba ile ba�lang�� yap�lmal� devam�nda 10 dakika ara verilerek kan �ekeri dengesi sa�land�ktan sonra ana yeme�e ge�ilmelidir" dedi. SAHURDA TAM BU�DAY VEYA �AVDAR UNLU EKMEK TERC�H EDERSEN�Z DAHA UZUN TOK KALIRSINIZ "Sahur ���n�nde hafif yiyecekler tercih edilmeli, kahvalt�l�klar masada yerini almal�d�r. Protein kaynaklar�ndan s�t, yo�urt, ayran, yumurta, peynir �e�itlerinden zengin bir sofra olarak planlama yap�lmal�, ya�l� ve tuzlu yiyeceklerden, k�zartmalardan uzak durulmal�d�r. Sahurda zeytin ve zeytin ezmesi gibi tuzlu besinler yerine ya�l� tohum kaynaklar�ndan ceviz, badem, f�nd�k tercih edilmelidir. Ekmek, en �nemli karbonhidrat kayna��d�r ve ki�inin g�n i�inde ki sa�lanacak enerjisinin b�y�k k�sm�n� kar��lamaktad�r" diye a��klayan beslenme ve diyet uzman�, ertesi g�n daha uzun s�re tok kalmak ve daha din� bir g�n ge�irmek isteniliyorsa ekme�in beyaz undan yap�lm�� de�il, tam bu�day unu veya �avdar unundan yap�lm�� olmas�na dikkat edilmesi gerekti�ini s�yledi. P�DEY� �OK T�KETMEY�N Uzun s�ren a�l���n ard�ndan iftar sofras�nda h�zl� ba�lang��lar yapmak mide �ikayetlerinin yan� s�ra kan �ekeri dengesizli�ine sebep olaca��n� s�yleyen Fidan, "�ftar�n ilk k�sm�nda ba�lang�� olarak iftariyeliklerden hurma veya kay�s� tercih edilerek kan �ekeri dengesi sa�lanmal�d�r. �orba ile devam edilerek sonras�nda en az 15 dakika ara verilmeli ve mide rahats�zl�klar�n�n �n�ne ge�ilmelidir. Ana yemekte ya�l� ve k�zart�lm�� besinlerden uzak durulmal�d�r. Etin pi�irme y�ntemlerine dikkat edilerek proteini denat�re etmeden v�cut i�in gerekli miktarda al�nmal�, salata �e�itlerine �nem verilmelidir. Kilo problemi ya�ayan ki�ilerin karbonhidrat kaynaklar�ndan olan pideye dikkat etmeli, bir avu� b�y�kl���nden fazla olacak �ekilde t�ketmemelidir" �eklinde konu�tu. SAHURU ATLAMAYIN, K�LO ALMAYIN Ramazanda kilo alman�n bir ka� y�nl� sebebi vard�r. Bunlardan birincisinin sahur yapmadan ak�amdan yemek yenip yat�lmas� oldu�unu belirten Diyetisyen Derya Fidan, uzun s�ren a�l�klar�n metabolizma h�z�n� d���rd���n� ve v�cutta ya� yap�m�na neden oldu�unu, sahura kalkmadan oruca niyetlenmenin de bu durumu tetikledi�ini s�yledi. Metabolizma h�z�n� artt�ran ve v�cudu toksinlerden ar�nd�ran su ise bedenimiz i�in �ok �nemli bir yere sahiptir. G�nl�k v�cut su ihtiyac�n�n iftardan sahura kadar olan zaman zarf�nda kar��lanamamas� metabolizma h�z�n� d���rece�inden kilo al�m�na sebep olabilmektedir
4.6.2018 1 - 33456
|