Zonguldak Halk Sa�l��� M�d�r� Dr. Yusuf Kaya, Ramazan ay�n�n s�cak yaz g�nlerine rastlamas� sebebiyle oru� tutanlar�n sa�l�klar�na daha fazla �nem vermeleri, iftar ve sahur men�leri konusunda daha dikkatli olmalar� gerekti�ini s�yledi. Tek seferde b�y�k porsiyonlar yerine, iftardan sonra birer saat ara ile her seferinde azar azar k���k porsiyonlar �eklinde beslenilmesi gerekti�ini ifade eden Dr. Yusuf Kaya, "Oru� tutarken yeterli ve dengeli beslenmeye �zen g�sterin. Tek seferde b�y�k porsiyonlar yerine, iftardan sonra birer saat ara ile her seferinde azar azar k���k porsiyonlar �eklinde beslenin. Yemeklerinizi h�zl� yemekten ka��n�n, yava� yava� ve iyice �i�neyerek t�ketin. Sahur ���n�n�z� atlamay�n, mutlaka yap�n. Sahurda s�t, yo�urt, peynir, yumurta, tam tah�ll� ekmekler gibi yiyeceklerden olu�an hafif bir kahvalt� yapabilir ya da �orba, zeytinya�l� yemekler, yo�urt ve salatadan olu�an bir ���n tercih edebilirsiniz. �ftara peynir, domates, zeytin gibi kahvalt�l�klar veya �orba gibi hafif yemeklerle ba�lay�p 10-15 dakika sonra az ya�l� et yeme�i, sebze yeme�i veya salatayla devam edebilirsiniz. Hem enerji veren hem de kan �ekerini dengeli bir �ekilde y�kselten besinler (beyaz ekmek, pirin� pilav� gibi glisemik indeksi y�ksek olan yiyecekler yerine bulgur pilav�, kepekli ekmek veya kepekli makarna vb.) tercih edin. �ftarda a��r� �erbetli, ya�l� tatl�lar yerine; s�tl� tatl�lar (s�tla�, g�lla�, muhallebi vb.) veya meyve tatl�lar� tercih edin. Susama hissi duymasan�z bile iftar ve sahur aras�nda s�k s�k su i�in. Suya ek olarak kafein i�eren i�ecekler yerine de s�t, ayran, sade soda, taze s�k�lm�� meyve-sebze sular�, �hlamur ve ku�burnu gibi bitki �aylar� tercih edebilirsiniz. Yemekleri pi�irme y�ntemlerinin de �nemli oldu�unu unutmay�n. �zellikle �zgara, ha�lama, f�r�nda, bu�ulama gibi sa�l�kl� y�ntemlerle haz�rlanan yemekleri tercih edin. Kavrulmu�, k�zart�lm�� ve t�ts�lenmi� yemeklerden uzak durun. �ftardan 1-2 saat sonra k�sa mesafeli y�r�y��ler yapmak sindirime yard�mc� olacakt�r. Beslenme d�zenindeki de�i�ikliklere ba�l� olarak olu�abilecek kab�zl��� �nlemek i�in s�v� t�ketiminize dikkat edin. Ek olarak, yemeklerde lif oran� y�ksek yiyecekler (kuru baklagiller, kepekli tah�llar, sebzeler) ve ara ���nlerde de taze ve kuru meyveler, ho�af ve kompostolar, ceviz, f�nd�k, badem gibi kuru yemi�ler tercih edebilirsiniz" dedi. - ZONGULDAK
16.6.2016 - 21353
|