Uzman Diyetisyen ve Bariatrik Beslenme Uzman� Nazl� Acar, obezite tedavisi g�renler ve Ramazan'da sa�l�kl� beslenmek isteyenler i�in �neriler verdi. Acar, orucu diyet olarak de�erlendirmemek gerekti�inin alt�n� �iziyor; iftar ve sahur ���nlerinde tek seferde �ok yemek yerine ara vererek iki�er ���n yemeyi tavsiye ediyor. Do�. Dr. Halil Co�kun, obezite tedavisini cerrahi, bariatrik diyet ve psikiyatrik boyutlar�yla ele alan uzman ve deneyimli bir ekip ile ger�ekle�tiriyor. Diyet ve egzersiz programlar�yla fazla kilolar�ndan kurtulamayan ki�ileri sa�l���na kavu�turmak konusunda �nemli bir alternatif olan cerrahi yakla��mda, ameliyat sonras�nda do�ru �ekilde beslenmek �ok �nemli� Obezite cerrahisi alan�nda 1500'� a�k�n ba�ar�l� operasyona imza atan Do�. Dr. Halil Co�kun'un ekibinden Uzman Diyetisyen ve Bariatrik Beslenme Uzman� Nazl� Acar'�n obezite tedavisi g�ren bireyler i�in verdi�i Ramazan d�nemine �zel beslenme �nerileri, kilosunu ve sa�l���n� korumak isteyen herkese faydal� olabilir. Obezite Tedavisi G�renler Doktor Kontrol�nde Oru� Tutmal� Bu y�l Ramazan, s�cak havalar, uzun yaz g�nleri ve i� hayat�n�n yo�un bir d�nemine rastlad�. B�t�n bunlarla birlikte bir de obezite cerrahisi ameliyat� ge�irdiyseniz oru� ibadeti konusunda soru i�aretleriniz olabilir. "Obezite ameliyat� olmu� ki�iler Ramazan d�neminde nas�l beslenmeli?"Ne kadar protein almal�?" gibi sorular ilk akla gelenler� T�rkiye'de Bariatrik Diyetisyen unvan�n� kullanmaya hak kazanan ilk ki�i olan Uzman Diyetisyen Nazl� Acar, "Ramazan ay�, kendinizi fiziksel ve ruhsal y�nden yenilemeniz i�in g�zel bir f�rsat sunar. Bu ay hem bedenen hem de ruhen ar�nma sa�lar. E�er ki�i �ok ya�l�ysa, kronik bir hastal��� varsa, gebeyse, emziren bir anneyse ya da doktoru sa�l�k sorunlar� nedeniyle hastas�n�n uzun s�reli a� kalmas�n� �nermiyorsa orucunu tutamayabilir. Obezite cerrahisi hastalar� da doktor kontrol�nde oru� tutmas� tavsiye edilen grupta yer almaktad�r." diyor. Ramazan'da Tek ���n Beslenmekten Ka��n�n Oru� tutarken nelere dikkat edilmesi gerekti�ini de a��klayan Acar, "Ramazan ay�, uzun s�reli a�l�k gerektiren bir s�re�tir. O nedenle g�n boyunca al�nmas� gereken besin ��elerinin �ok b�y�k bir k�sm� al�namamaktad�r. Hatta g�nlerin uzun olmas� nedeniyle ki�iler, tek ���n beslenerek bu ay� ge�irme e�ilimindedirler. Tek ���n beslenmek hi�bir sa�l�k sorunu olmayan ki�iler i�in bile �nerilmez. Bu durum �zellikle obezite cerrahisi hasta grubu i�in �ok daha fazla �nem ta��r. Yap�lan bir ara�t�rma, obezite cerrahisi hastalar�n�n, Ramazan ay� boyunca y�zde 40 daha az protein ald�klar�n� g�steriyor. Ameliyattan sonra ya�anacak protein yetersizli�i, ileri d�nemde istenmeyen sonu�lar do�mas�na sebep olabilir. Obezite ameliyat� olmu� ki�iler i�in al�nan protein miktar�, beslenmede kat� s�v� dengesi, sahur ve iftar ���nlerinin do�ru planlanmas� ciddi �zen isteyen bir konudur. Hastalar�n amac�, Ramazan d�neminde kilo vermek de�il, kilo korumay� sa�lamak olmal�d�r" diyor. Obezite cerrahisi sonras�nda hastalar�n az miktarlarla daha s�k ���nler almalar� gerekti�ine i�aret eden Uzman Bariatrik Diyetisyen Nazl� Acar, �zellikle hastalarda v�cudun s�v� kaybetmesi riskinin do�abilece�ini belirtiyor: "Uzun s�re a� kalmak, iftarda ki�inin fazla miktarda yeme iste�i duymas�na neden olabilir. Bu durum kusmaya, s�v� kayb�na, yetersiz protein al�m� ve karbonhidrat a��rl�kl� besin al�m�na yol a�acakt�r. Ameliyattan sonraki ilk y�l i�erisinde obezite cerrahisi ge�iren hasta grubunun oru� tutmas� sak�ncal� olabilece�inden, 18. ay�n� doldurmu� ki�ilerin hekimine dan��arak ve bariatrik beslenme uzman�ndan tavsiyeler alarak oru� tutmalar�n� tavsiye ediyoruz. Obezite cerrahisi ge�irmi� ki�ilerin dikkat etmesi gereken en �nemli konu; ana ���nlerde kompleks karbonhidratlar ve y�ksek kalitede protein i�erikli beslenilmesi ve ayn� zamanda besin takviyelerinin ihmal edilmemesidir." Sahurda ve �ftarda Sab�rl� Olun Sahur ve iftar ���nlerinde hangi yiyeceklerin yenebilece�ine de de�inen Nazl� Acar, sab�rl� olunmas�n�n �nemine dikkat �ekerek sahuru ve iftar� ikiye b�lmeyi �neriyor. "Ramazan ay�nda sahura kalkmak, g�nl�k gereksinimlerin yeterli �ekilde tamamlanmas�, kalori dengesi ve g�n boyu enerjik kalmak a��s�ndan son derece �nemlidir. Sahurda proteinden zengin besinler, y�ksek lifli yiyecekler ve tam tah�ll� �r�nler tercih edilmelidir. Yumurta ve peynir �e�itleri, kab�zl��a kar�� taze veya kuru meyveler, miktar kontrol� yap�larak ceviz, f�nd�k, badem sahurda t�ketilebilir. Obezite ameliyat� ge�irenler, kat� s�v� ayr�m�na dikkat etmeli ve protein a��rl�kl� beslenmeye �zen g�stermeliler. ���nlerimizi yaparken sab�rl� olup yeme�i gerekirse birka� seferde yemek yararl� olur. Sahur i�in uzunca bir s�re ay�rmak ihmal edilmemelidir. Ayn� �ekilde iftar yeme�ini ikiye b�lmek, uzun s�reli a�l�kla olu�abilecek kan �ekeri dengesizli�ini �nleyecektir. �ftar�n ilk ���n�nde su, �orba ve hurma tercih edilebilir. En az 15 dakika ara verdikten sonra ikinci iftara ge�ilebilir. Sa�l�kl� pi�irme teknikleriyle haz�rlanm�� tavuk, bal�k, k�rm�z� et veya etli sebzeli yemekler t�ketilebilir".
7.6.2016 1 - 21220
|