Hipertansiyondan �l�mlerin ba��nda; inme, b�brek yetmezli�i, kalp krizleri ve yetmezlikleri geliyor.
�leri ya� hastal��� olarak bilinen hipertansiyonun g�r�lme ya�� d�nyada ve T�rkiye’de giderek d���yor. �zellikle a��r� kilolar�n kan bas�nc� �zerindeki olumsuz etkisi nedeniyle, 13-14’l� ya�larda hipertansiyon g�r�lme s�kl��� art�yor.
Gen�ler aras�nda yayg�nla�an bu hastal���n en �nemli nedenlerinden biri de, a��r� miktarda tuz kullan�m�.
Tuz, T�rkiye’de d�nyaya g�re �ok y�ksek miktarda t�ketiliyor, bu de�er ortalama ki�i ba�� 18 gramd�r. G�nl�k kullan�m 6 gram (1 tatl� ka����) ile s�n�rl�. Ancak; bir porsiyon iskenderde 8 gram, bir tabak etli kurufasulyede 8.6 gram, bir dilim pizzada 5.5 gram tuz bulunuyor.
Memorial �i�li Hastanesi Kardiyoloji B�l�m�’nden Uz. Dr. �zlem Batukan Esen, tuz t�ketiminin hipertansiyonu tetikleyici etkisi ve gen� ya�ta y�ksek tansiyon nedenleri hakk�nda �u bilgileri verdi:
D�nya Sa�l�k �rg�t�’n�n kay�tlar�na g�re d�nyada 1.5 milyardan fazla insanda hipertansiyon bulunmakta ve her y�l 7 milyon insan y�ksek kan bas�nc� ve bundan kaynaklanan hastal�klar nedeniyle hayat�n� kaybetmektedir. Y�ksek tansiyon kaynakl� �l�m nedenlerinin ba��nda; inme, kalp krizi, kalp yetmezli�i ve b�brek yetmezli�i gibi hastal�klar gelmektedir.
G�n�m�zde tuz t�ketimin artmas�, hareketsiz ya�am, a��r� kilo, stresli ya�am �artlar� y�ksek tansiyona zemin haz�rlayan en �nemli fakt�rler aras�nda yer almaktad�r. �zelikle 13-14’l� ya�lardan itibaren al�nan a��r� kilolar, hareketsizlik ve stres, gen� ya�larda tansiyon hastas� olma riskini art�rmaktad�r. Obezitenin, d�nyada en �nemli sa�l�k problemlerinden biri olmas�yla, y�ksek tansiyon daha k���k ya�larda g�r�lmeye ba�lam��t�r. D�nyada 1 milyardan fazla insan �i�manl�k sorunu ya�amaktad�r. Bunlar�n 300 milyonu da sa�l�ks�z obezite s�n�r�nda oldu�u i�in hipertansiyon ve diyabet hastas�d�r. �ocuklar da obeziteden en �ok etkilenen ya� grubudur. D�nyada 6 �ocuktan biri a��r� kilo sorunu ya�amaktad�r.
T�rkiye’de 20-40 ya� aras� yeti�kinlerin yakla��k % 30’u hipertansiyon hastas�. Hipertansiyonun �zellikle 30-35 ya�lar� aras�nda giderek artan bir sa�l�k sorunu haline gelmesindeki en �nemli nedenler ; hareketsiz ya�am, stres ve a��r� kilolara karaci�er ya�lanmas�n�n e�lik etti�i santral obezitedir. Bu sorun, do�rudan y�ksek tansiyonla ili�kilidir. Gen�ler aras�nda kafein ve sigara t�ketiminin a��r� derecede artmas� da, y�ksek tansiyon ya��n�n d��mesinde etkili olan bir ba�ka nedendir.
T�rkiye’de tansiyon sorununun giderek artmas� ve hipertansiyon ya��n�n d��mesinin en �nemli nedenlerinden biri de tuz t�ketimidir. Her alanda tuz t�ketiminin minimum seviyede olmas� gerekir. Tuzu azaltman�n yan�nda daha az kat� ya� ve hamur i�eren yiyecekler tercih edilmelidir. En do�ru ve sa�l�kl� beslenme tarz�, tuz t�ketim al��kanl���ndan yoksul olan�d�r.
G�nl�k minimum tuz gereksinimi 1 tatl� ka���� yani 6 gramd�r. Bu miktar, t�m g�n t�m besinlerden al�nmas� gereken tuz miktar�d�r. Bu miktar�n d���na ��kmak, y�ksek tansiyona zemin haz�rlamaktad�r.
�rne�in; Sabah kahvalt�da yenen bir porsiyon sucuklu yumurta, tek ba��na bir g�nl�k tuz ihtiyac�n� kar��lar. ��nk� sucuklu yumurtadaki tuz miktar�, 5.5 gramd�r. Fast food tarz� beslenmeyi al��kanl�k haline getirenler ve et a��rl�kl� beslenenler bu riskle kar�� kar��yad�r.
21.6.2011 - 8335
|