Hem korona salg�n� hem de grip salg�n�n birle�erek sa�l���m�z� tehdit etmesinden endi�e edilen bu g�nlerde v�cut direncimizi g��lendirmenin, iki vir�sten de korunmada b�y�k rol�n�n oldu�unu belirten Beslenme ve Diyet Uzman� Dyt. Simay Duvan, g��l� bir ba����kl�k sistemi i�in beslenme �nerilerinde bulundu. Ba����kl�k sistemimizin v�cudumuzu hastal�klara kar�� koruyan, onlarla sava�mam�z� sa�layan bir savunma sistemi oldu�unu belirten Bah�e�ehir �niversite Hastanesi Medical Park G�ztepe'den Beslenme ve Diyet Uzman� Dyt. Simay Duvan, �zellikle mevsim ge�i�lerinde g�r�len grip, so�uk alg�nl���, bo�az enfeksiyonu gibi bir�ok hastal�kla ba�a ��kman�n yolunun g��l� bir ba����kl�k sisteminden ge�ti�ini s�yledi. HAFTADA 2-3 KEZ SOFRANIZDA BALI�A YER VER�N G��l� bir ba����kl�k sistemine sahip olman�n beslenme ile yak�ndan ili�kili oldu�unu ifade eden Diyetisyen Simay Duvan, bal�k t�ketiminin �zellikle de bu d�nemde ihmal edilmemesi gerekti�ini vurgulayarak, "Bal�k, Omega-3 ya� asitlerinden zengin i�eri�e sahiptir. �zellikle so�uk deniz bal�klar�nda y�ksek miktarda antioksidan etki g�steren Omega 3 ya� asitlerine rastlayabiliriz. Ara�t�rmalara g�re, Omega-3 ya� asitlerinin ba����kl�k �zerinde g��lendirici etkisi oldu�u ve �zellikle kolon ve prostat kanserleri i�in koruyucu etkiye sahip oldu�u ortaya konmu�tur. G��l� bir ba����kl�k sistemi i�in haftada 2-3 kez bal�k t�ketimi �nerilmektedir" ifadelerini kulland�. SEBZE VE MEYVELER� ���NLER�N�ZDEN EKS�K ETMEY�N Sebze ve meyvelerin olduk�a zengin antioksidan (A, C, E vitaminleri, folik asit gibi vitaminler, selenyum gibi mineraller, oligosakkaritler ve baz� fenolik bile�ikler) i�eri�ine sahip oldu�una dikkat �eken Dyt. Simay Duvan, ��yle devam etti: "Sebze ve meyveler, sahip olduklar� antioksidan i�eri�i sayesinde ba����kl�k sistemini g��lendirir ve hastal�klara kar�� v�cut direncini art�rmada �nemli rol oynarlar. �zellikle maydanoz, ku�burnu, ye�il biber, greyfurt, portakal, kivi, �ilek, enginar i�lerinde y�ksek miktarda C vitamini; zeytin ya��, ceviz, badem, f�nd�k ve t�revleri E vitamini ve havu�, �spanak, domates, brokoli, p�rasa, bal kaba�� gibi sebzeler ise bir A vitamini t�revi olan 'beta karoten' i�erir. V�cut direncinizi art�rmak ve savunma sisteminizi g��l� tutmak i�in meyve ve sebzeleri sofralar�n�zdan eksik etmeyin." YULAFIN ZENG�N ��ER���NDEN FAYDALANIN Besin bile�enleri a��s�ndan olduk�a zengin i�eri�e sahip olan yulaf�n da g��l� bir karbonhidrat ve lif kayna�� oldu�una dikkat �eken Dyt. Simay Duvan, "Yap�lan �al��malarda yulaf�n i�erdi�i beta-glukan sayesinde kanser, mikrobiyalenfeksiyonlar, diyabet ve y�ksek kolesterol tedavisinde de etkili olabilece�i ortaya konmu�tur. Bununla birlikte ba����kl�k sistemi �zerinde de uyar�c� etkiye sahip olan yulaf; s�k s�k grip olan, so�uk alg�nl���na yakalanan ve stresli bir hayata sahip bireylerin beslenmelerinde mutlaka yer almal�d�r" dedi. SARIMSAK DO�AL ANT�B�YOT�K Sar�msa��n da sofralar�m�z�n vazge�ilmezi olarak pek �ok hastal���n tedavisinde do�al antibiyotik olarak kullan�ld���n� aktaran Dyt. Simay Duvan, y�zy�llard�r de�i�meyen �ifa kayna�� olan sar�msa��n i�erdi�i 'allicin' sayesinde g��l� bir antioksidan etki yaratarak ba����kl�k sistemimizin g��lenmesinde ve v�cut direncimizi art�rarak pek �ok hastal���n �nlenmesinde �nemli rol oynad���n� kaydetti. HER G�N YO�URT VE KEF�R T�KET�N Ba��rsak floras�n�n d�zenlenmesinde rol oynayan probiyotiklerin ba��rsak floras�n� geli�tirerek ba����kl�k sisteminin g��lenmesine yard�mc� oldu�unun alt�n� �izen Dyt. Simay Duvan, "Ayn� zamanda antioksidan etki de g�steren probiyotikler, enflamatuar hastal�klar�n olu�umunda koruyucu etkiye sahiptir. Kefir ve yo�urt, probiyotik �zellikleri sayesinde v�cut direncini art�r�r ve ba����kl�k sistemini g��lendirerek hastal�klardan korunmam�za yard�mc� olurlar. �zellikle mevsim ge�i�lerinde beslenmemizde mutlaka yer almal�d�r" diye konu�tu. YE��L�AY KALB� G��LEND�R�R Ye�il �ay�n da i�eri�inde bulunan "kate�in" maddesi sayesinde antioksidan etki g�stererek ba����kl�k sistemini g��lendirdi�ini s�zlerine ekleyen Dyt. Simay Duvan, "Ye�il �ay kalbin �al��mas�n� da d�zenleyerek kalbi g��lendirir ve kan �ekerinin dengelenmesini sa�lar. Ye�il �ay�n di�retik (idrar s�kt�r�c�) etkisi oldu�u i�in tansiyon ve b�brek hastalar� doktor ve diyetisyene dan��arak t�ketmelidir" dedi. ZENCEF�L SADECE B�R BAHARAT DE��L Taze zencefil i�eri�iyle bir vitamin, mineral deposu oldu�unun da alt�n� �izen Dyt. Simay Duvan, ��yle devam etti: "B6 vitamini, C vitamini, kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum, manganez ve lif a��s�ndan zengin olan zencefil, �zellikle so�uk alg�nl���, grip, nezle gibi hastal�klara kar�� koruyucu etkiye sahiptir. Zencefil sadece so�uk bir g�nde �s�tmakla kalmaz, ba� d�nmesi, mide bulant�s�, kusma ve so�uk terleme gibi gribe ba�l� t�m semptomlar� azaltmaya yard�mc� olur. Bu y�zden koruyucu olarak hastal�k �ncesi d�nemde ve iyile�tirici etkisi ile de hastal�k d�neminde tercih edilebilir." SU T�KET�M�N�Z� ARTIRIN S�cakl���n azalmas�yla birlikte su t�ketiminde de azalmalar g�zlendi�ini vurgulayan Dyt. Simay Duvan, ancak v�cudumuzun su ihtiyac� her mevsimde devam etti�ini, bu nedenle �zellikle gripten korunmak i�in g�nde 2-2,5 litre su t�ketilmesi gerekti�ini belirtti. Diyetisyen Duvan, ba����kl�k g��lendirici ve aroma art�r�c� olarak birka� dilim limon ekleyerek su i�ilmesinin faydal� olabilece�ini s�zlerine ekledi. �EKERDEN UZAK DURUN Son y�llarda yap�lan �al��malar fazla �eker t�ketiminin ba��rsak floras�n� bozarak ba����kl�k sistemini bask�lad���n� g�sterdi�ine dikkat �eken Dyt. Simay Duvan, �u uyar�larda bulundu: "�eker, v�cudun karbonhidrat y�k�n� art�rmas� ile beraber solunum yolu hastal�klar�n�n seyrini de a��rla�t�rabilir. Bu nedenle beslenmenizde m�mk�n oldu�u kadar �eker ve �ekerli besinleri azaltarak paket g�dalardan uzak durmam�z gerekir."
- �stanbul
22.10.2020 - 48821
|