Hayat�n tad�n� 'tuz' ile ka��rmay�n"

Yeni Hayat Hastanesi Kardiyoloji Uzman� Uz. Dr. Mesut ��LEK, 11-17 Mart Tuza Dikkat Haftas�'nda, "Hayat�n tad�n� 'tuz' ile ka��rmay�n" mesaj�n� verdi.

Hayatýn tadýný 'tuz' ile kaçýrmayýn


Kardiyoloji Uzman Uz. Dr. Mesut ��lek, fazla tuz t�ketiminin insan sa�l��� �zerindeki olumsuz etkileri, tuz t�ketimini �zellikle s�n�rlamas� gereken ki�iler ve al�nmas� gereken g�nl�k tuz miktarlar� ile ilgili bilgiler verdi. ��lek, "Daha sa�l�kl� bir ya�am i�in daha az tuz t�ketin." dedi.

D�nyada oldu�u gibi, T�rkiye'de de kronik hastal�klar�n artmakta oldu�unu aktaran ��lek, bununla tuz t�ketiminin yak�ndan ba�lant�l� oldu�unu aktard�. D�nya Sa�l�k �rg�t�, hipertansiyon, kalp hastal�klar� ve b�brek hastal�klar� ba�ta olmak �zere obezite, diyabet ve baz� kanser t�rlerinden korunmak amac�yla g�nl�k olarak t�ketilmesi gereken tuz miktar�n� g�nde 5 gramdan az oldu�unu belirten ��lek, yap�lan �al��malar d�nya pop�lasyonunun, �nerilen fizyolojik ihtiyac�n �ok �zerinde tuz t�ketti�ini g�stermekte oldu�una dikkat �ekti.

Hipertansiyon, kalp damar hastal�klar�, �zellikle kalp krizi ve inme i�in �nemli bir risk fakt�r� oldu�unu vurgulayan ��lek, "�yi kontrol alt�na al�nmam�� y�ksek tansiyon, yakla��k y�zde 49 oran�nda kalp damar hastal�klar�na ve y�zde 62 oran�nda t�m inmelere e�lik etmektedir. Bu nedenle y�ksek tansiyona ba�l� hastal�k ve �l�m global olarak b�y�k bir halk sa�l��� sorunudur." dedi.

"Tuz t�ketimi ve kan bas�nc� (tansiyon) aras�nda direkt bir ili�ki vard�r" diyen Uzman Dr. ��lek, �unlar� s�yledi: "�o�u ki�ide tuz azalt�m� ile birka� hafta i�erisinde kan bas�nc�nda d���� g�zlenir. Tuz al�m� azalt�ld���nda uzun d�nemde inme riski ve kalp damar hastal�klar� azalmaktad�r. Tuz t�ketimi g�nde 10 gramdan 5 grama indirildi�inde, inme ge�irme riski y�zde 23, kalp damar hastal�klar� riski ise y�zde 17 oran�nda azalmakta oldu�una dikkat �ekti.
En y�ksek tuz i�eri�ine sahip g�dalar aras�nda normal ekmek ve sandvi� ekme�i oldu�u bilgisini veren Uzman Dr. ��lek,��yle devam etti: "Et �r�nleri, haz�r g�dalar, pizza, haz�r �orba, sosis ve salamura edilmi� et, hamburger, peynir, �erezler, cipsler, at��t�rmal�k �r�nler, tur�u, zeytin, lezzetlendiriciler (ket�ap, hardal, mayonez) ve restoranlardaki ���nler yer almaktad�r. Bu �r�nleri t�ketirken dikkat edilmelidir."

Uzman Dr. Mesut ��lek, tuz al�m�n� azaltmak i�in taze g�dalar, tuz eklenmemi� konserve g�dalar, d���k tuz/sodyum i�eri�ine sahip �r�nler tercih edilmesi gerekti�ini de ifade etti.

"Kimler Tuz Al�m�n� S�n�rlamal�?"

"50 ya� ve �zeri ki�iler, Y�ksek tansiyonu (hipertansiyon) olan ki�iler, diyabetik ki�iler kalp yetmezli�i, kronik b�brek hastal��� olan ki�iler."

17.3.2016 - 20391



Konuyla �lgili Sorular
�lgili Forum Konular�

SA�LIK HABERLER� T�m Haberler Saðlýk Haberleri Rss

FOTO GALER� T�m Foto Galeriler
Diþ Fýrçanýzý Karanlýk Yerde Tutuyorsanýz Dikkat! Tehlike Saçýyor
Di� F�r�an�z� Karanl�k Yerde Tutuyorsan�z Dikkat! Tehlike Sa��yor
Yumurtayý Piþirmeden Önce Yýkamak Ne Kadar Doðru?
Yumurtay� Pi�irmeden �nce Y�kamak Ne Kadar Do�ru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarýný Göðsünüze Sarýn, Faydasý Ýnanýlmaz
Lahana Yapraklar�n� G��s�n�ze Sar�n, Faydas� �nan�lmaz

SA�LIK V�DEOLARI T�m Videolar
Saðlýk Video Göziçi Ýðne Nedir? Neden Yapýlýr? Ýzmir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
G�zi�i ��ne Nedir? Neden Yap�l�r? �zmir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi
Saðlýk Video Yakýný Görememe ve Tedavisi Ýzmir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
Yak�n� G�rememe ve Tedavisi �zmir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi
Saðlýk Video Botoks Nedir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi
Saðlýk Video Katarakt Ameliyat Sonrasý Gözlük Ýzmir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonras� G�zl�k �zmir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi

 

[Hata Bildir]