Kardiyoloji Uzman Uz. Dr. Mesut ��lek, fazla tuz t�ketiminin insan sa�l��� �zerindeki olumsuz etkileri, tuz t�ketimini �zellikle s�n�rlamas� gereken ki�iler ve al�nmas� gereken g�nl�k tuz miktarlar� ile ilgili bilgiler verdi. ��lek, "Daha sa�l�kl� bir ya�am i�in daha az tuz t�ketin." dedi.
D�nyada oldu�u gibi, T�rkiye'de de kronik hastal�klar�n artmakta oldu�unu aktaran ��lek, bununla tuz t�ketiminin yak�ndan ba�lant�l� oldu�unu aktard�. D�nya Sa�l�k �rg�t�, hipertansiyon, kalp hastal�klar� ve b�brek hastal�klar� ba�ta olmak �zere obezite, diyabet ve baz� kanser t�rlerinden korunmak amac�yla g�nl�k olarak t�ketilmesi gereken tuz miktar�n� g�nde 5 gramdan az oldu�unu belirten ��lek, yap�lan �al��malar d�nya pop�lasyonunun, �nerilen fizyolojik ihtiyac�n �ok �zerinde tuz t�ketti�ini g�stermekte oldu�una dikkat �ekti. Hipertansiyon, kalp damar hastal�klar�, �zellikle kalp krizi ve inme i�in �nemli bir risk fakt�r� oldu�unu vurgulayan ��lek, "�yi kontrol alt�na al�nmam�� y�ksek tansiyon, yakla��k y�zde 49 oran�nda kalp damar hastal�klar�na ve y�zde 62 oran�nda t�m inmelere e�lik etmektedir. Bu nedenle y�ksek tansiyona ba�l� hastal�k ve �l�m global olarak b�y�k bir halk sa�l��� sorunudur." dedi. "Tuz t�ketimi ve kan bas�nc� (tansiyon) aras�nda direkt bir ili�ki vard�r" diyen Uzman Dr. ��lek, �unlar� s�yledi: "�o�u ki�ide tuz azalt�m� ile birka� hafta i�erisinde kan bas�nc�nda d���� g�zlenir. Tuz al�m� azalt�ld���nda uzun d�nemde inme riski ve kalp damar hastal�klar� azalmaktad�r. Tuz t�ketimi g�nde 10 gramdan 5 grama indirildi�inde, inme ge�irme riski y�zde 23, kalp damar hastal�klar� riski ise y�zde 17 oran�nda azalmakta oldu�una dikkat �ekti. En y�ksek tuz i�eri�ine sahip g�dalar aras�nda normal ekmek ve sandvi� ekme�i oldu�u bilgisini veren Uzman Dr. ��lek,��yle devam etti: "Et �r�nleri, haz�r g�dalar, pizza, haz�r �orba, sosis ve salamura edilmi� et, hamburger, peynir, �erezler, cipsler, at��t�rmal�k �r�nler, tur�u, zeytin, lezzetlendiriciler (ket�ap, hardal, mayonez) ve restoranlardaki ���nler yer almaktad�r. Bu �r�nleri t�ketirken dikkat edilmelidir." Uzman Dr. Mesut ��lek, tuz al�m�n� azaltmak i�in taze g�dalar, tuz eklenmemi� konserve g�dalar, d���k tuz/sodyum i�eri�ine sahip �r�nler tercih edilmesi gerekti�ini de ifade etti. "Kimler Tuz Al�m�n� S�n�rlamal�?" "50 ya� ve �zeri ki�iler, Y�ksek tansiyonu (hipertansiyon) olan ki�iler, diyabetik ki�iler kalp yetmezli�i, kronik b�brek hastal��� olan ki�iler."
17.3.2016 - 20391
|