Havalar �s�nmas�yla birlikte piknik ve mangal yapan vatanda�lar�m�z�n say�s� da artt�. Durum b�yle olunca tavuk etini saklama ko�ullar� ve etin bozulup bozulmad���n�n nas�l anla��ld��� sorular� merak edilmeye ba�land�. Donmu� tavuk etinin rengi, kokusu ve dokusunda de�i�iklik fark ederseniz bozulmaya i�aret edebilir, bu nedenle pi�irilecek etin iyice g�zden ge�irilmesi gerekiyor.
|
|
|
|
|
|
T�rkiye'de havalar�n �s�nmas�yla birlikte bir�ok vatanda� solu�u piknik ve mesire alanlar�nda ald�. Mangal yapmaya m�sait b�lgelerde mangallar�n� yakan vatanda�lar�n en s�k tercih etti�i etlerin ba��nda ise tavuk eti geliyor. Fakat tavuk eti, saklama ko�ullar�n�n iyi olmamas� durumunda ciddi s�k�nt�lara yol a�abiliyor. Y�KSEK ATE� DE �ARE OLMUYOR Bozulmu� tavuk, Campylobacter, Salmonella gibi patojenik bakteriler nedeniyle g�da zehirlenmelerine neden olabilir. G�da zehirlenmesi, y�ksek ate�, titreme, mide bulant�s�, kusma, ishal, kanl� d��k� ve dehidrasyon gibi semptomlara ve hatta �l�me neden olabilir. Bozulmu� tavu�u y�ksek ate�te pi�irmek y�zeydeki bakterileri �ld�rmesine ra�men, bakterilerin �retti�i toksinleri ortadan kald�ramaz ve dolay�s�yla g�da zehirlenmelerine engel olamaz. TAVUK, DONDURUCUDA NE KADAR SAKLANIR? Dondurucunuzu olabildi�ince -17,8�C de�erine yak�n ve buzdolab�n�z� yakla��k 1,1�C s�cakl�kta donma noktas�n�n hemen �zerinde tutarak g�venli depolama yapabilir, g�dalar�n raf �mr�n� etkili bir �ekilde uzatabilir ve taze kalmas�n� sa�layabilirsiniz. Bu ko�ullarda pi�mi� tavuklar�n�z� buzdolab�nda 3-4 g�n, dondurucunuzda 2-6 ay; pi�memi� tavu�unuzu buzdolab�nda 1-2 g�n, dondurucunuzda par�alanm�� haldeyse 9 ay, tam haldeyse 1 y�l saklayabilirsiniz. TAVU�UN BOZULDU�UNU NASIL ANLARSINIZ?- Renk:
- �i� veya pi�mi� tavuk gri-ye�il renge d�nmeye ba�lad�ysa ��r�m��t�r. Griden ye�ile k�f lekeleri ise bakteri �remesini g�sterir. Tavukta b�yle bir renk de�i�imi fark ederseniz bekletmeden atmal�s�n�z.
- Doku:
- Tavuk yap��kan ve s�m�ks� bir dokuya sahip ise bozulmu�tur. Tavu�u y�kamak bakterilere zarar vermez aksine di�er yiyeceklere, gere�lere ve y�zeylere yay�larak �apraz kontaminasyona neden olabilir.
- Koku:
- Hem �i�, hem de pi�mi� tavu�un amonya�a benzeyen asidik bir kokuya sahip olmas� bozuldu�unu g�sterir. Tavu�un soslarla ve baharatlarla marine edilmi� olmas� kokusunu perdeleyebilir, bu konuda dikkatli olunmal�d�r.
- Son Kullanma Tarihi:
- Son kullanma tarihi, tavu�un ne zaman bozulmaya ba�layaca��n� g�sterir ve dondurulmad�k�a son kullanma tarihi ge�en tavuklar t�ketilmemelidir.
27.5.2022 - 61338
|
|