Havalar �s�nd�, mangal sezonu a��ld�! Aman tavuk etine dikkat, �l�mc�l olabiliyor

Havalar �s�nmas�yla birlikte piknik ve mangal yapan vatanda�lar�m�z�n say�s� da artt�. Durum b�yle olunca tavuk etini saklama ko�ullar� ve etin bozulup bozulmad���n�n nas�l anla��ld��� sorular� merak edilmeye ba�land�. Donmu� tavuk etinin rengi, kokusu ve dokusunda de�i�iklik fark ederseniz bozulmaya i�aret edebilir, bu nedenle pi�irilecek etin iyice g�zden ge�irilmesi gerekiyor.

Havalar ýsýndý, mangal sezonu açýldý! Aman tavuk etine dikkat, ölümcül olabiliyor

T�rkiye'de havalar�n �s�nmas�yla birlikte bir�ok vatanda� solu�u piknik ve mesire alanlar�nda ald�. Mangal yapmaya m�sait b�lgelerde mangallar�n� yakan vatanda�lar�n en s�k tercih etti�i etlerin ba��nda ise tavuk eti geliyor. Fakat tavuk eti, saklama ko�ullar�n�n iyi olmamas� durumunda ciddi s�k�nt�lara yol a�abiliyor.

Y�KSEK ATE� DE �ARE OLMUYOR

Bozulmu� tavuk, Campylobacter, Salmonella gibi patojenik bakteriler nedeniyle g�da zehirlenmelerine neden olabilir. G�da zehirlenmesi, y�ksek ate�, titreme, mide bulant�s�, kusma, ishal, kanl� d��k� ve dehidrasyon gibi semptomlara ve hatta �l�me neden olabilir. Bozulmu� tavu�u y�ksek ate�te pi�irmek y�zeydeki bakterileri �ld�rmesine ra�men, bakterilerin �retti�i toksinleri ortadan kald�ramaz ve dolay�s�yla g�da zehirlenmelerine engel olamaz.

Havalar ýsýndý, mangal sezonu açýldý! Aman tavuk etine dikkat, ölümcül olabiliyor

TAVUK, DONDURUCUDA NE KADAR SAKLANIR?

Dondurucunuzu olabildi�ince -17,8�C de�erine yak�n ve buzdolab�n�z� yakla��k 1,1�C s�cakl�kta donma noktas�n�n hemen �zerinde tutarak g�venli depolama yapabilir, g�dalar�n raf �mr�n� etkili bir �ekilde uzatabilir ve taze kalmas�n� sa�layabilirsiniz. Bu ko�ullarda pi�mi� tavuklar�n�z� buzdolab�nda 3-4 g�n, dondurucunuzda 2-6 ay; pi�memi� tavu�unuzu buzdolab�nda 1-2 g�n, dondurucunuzda par�alanm�� haldeyse 9 ay, tam haldeyse 1 y�l saklayabilirsiniz.

TAVU�UN BOZULDU�UNU NASIL ANLARSINIZ?

  • Renk:
  • �i� veya pi�mi� tavuk gri-ye�il renge d�nmeye ba�lad�ysa ��r�m��t�r. Griden ye�ile k�f lekeleri ise bakteri �remesini g�sterir. Tavukta b�yle bir renk de�i�imi fark ederseniz bekletmeden atmal�s�n�z.
  • Doku:
  • Tavuk yap��kan ve s�m�ks� bir dokuya sahip ise bozulmu�tur. Tavu�u y�kamak bakterilere zarar vermez aksine di�er yiyeceklere, gere�lere ve y�zeylere yay�larak �apraz kontaminasyona neden olabilir.
  • Koku:
  • Hem �i�, hem de pi�mi� tavu�un amonya�a benzeyen asidik bir kokuya sahip olmas� bozuldu�unu g�sterir. Tavu�un soslarla ve baharatlarla marine edilmi� olmas� kokusunu perdeleyebilir, bu konuda dikkatli olunmal�d�r.
  • Son Kullanma Tarihi:
  • Son kullanma tarihi, tavu�un ne zaman bozulmaya ba�layaca��n� g�sterir ve dondurulmad�k�a son kullanma tarihi ge�en tavuklar t�ketilmemelidir.

27.5.2022 - 61338



Konuyla �lgili Sorular
�lgili Forum Konular�

SA�LIK HABERLER� T�m Haberler Saðlýk Haberleri Rss

FOTO GALER� T�m Foto Galeriler
Diþ Fýrçanýzý Karanlýk Yerde Tutuyorsanýz Dikkat! Tehlike Saçýyor
Di� F�r�an�z� Karanl�k Yerde Tutuyorsan�z Dikkat! Tehlike Sa��yor
Yumurtayý Piþirmeden Önce Yýkamak Ne Kadar Doðru?
Yumurtay� Pi�irmeden �nce Y�kamak Ne Kadar Do�ru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarýný Göðsünüze Sarýn, Faydasý Ýnanýlmaz
Lahana Yapraklar�n� G��s�n�ze Sar�n, Faydas� �nan�lmaz

SA�LIK V�DEOLARI T�m Videolar
Saðlýk Video Göziçi Ýðne Nedir? Neden Yapýlýr? Ýzmir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
G�zi�i ��ne Nedir? Neden Yap�l�r? �zmir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi
Saðlýk Video Yakýný Görememe ve Tedavisi Ýzmir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
Yak�n� G�rememe ve Tedavisi �zmir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi
Saðlýk Video Botoks Nedir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi
Saðlýk Video Katarakt Ameliyat Sonrasý Gözlük Ýzmir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonras� G�zl�k �zmir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi

 

[Hata Bildir]