K�� aylar�nda yetersiz beslenme, vitamin ve mineral eksikli�i ba����kl�k sistemimizin zay�flamas�na ve hastal�klara kar�� v�cudumuzun zay�f d��mesine neden oluyor.
Diyetisyen Canan Aksoy, ba����kl�k sistemimizi g��lendirerek sa�l�kl� bir k�� ge�irmemiz i�in k�� sebzelerinin t�ketilmesini �neriyor. K�� hastal�klar�ndan korunmak ve savunmay� g��lendirmek i�in A ve C vitaminlerini yeterince t�ketmek gerekti�ini belirten Aksoy, "K�� sebzeleri ve meyveleri de bu vitaminler bak�m�ndan olduk�a zengindir.
Portakal, mandalina, greyfurt, havu�, kivi, karnabahar, lahana, brokoli, Br�ksel lahanas�, maydanoz, tere, �spanak gibi sebzeler ve bitkiler A ve C vitamini a��s�ndan zengin besinlerdir. Salata ve sebze yemeklerini ana ���nlerimizde mutlaka bulundurmal�, g�nde 2-3 porsiyon mevsim meyvelerinden t�ketmeye �zen g�stermeliyiz " dedi.
MEYVELER DE T�KET�LMEL�
Sebzelerin g�nl�k beslenmemizin vitamin ve mineral kayna��n� olu�turdu�unu anlatan Aksoy, "Sebzeleri sofram�zda yemek ve salata olarak kulland���m�zda g�nl�k posa ihtiyac�m�z�n da kar��lanmas�na yard�mc� oluruz. Posan�n g�nl�k olarak d�zenli t�ketimi ba��rsak aktivitesinin d�zenli olmas�n� sa�lad��� gibi, kan ya�lar�n�n d���r�lmesine de yard�mc� olur. Sebzeler h�crelerimizin hasara u�ramas�n� engelleyen ve b�ylece kronik hastal�klara kar�� bizi koruyan antioksidan ��elerden de zengindirler. �zellikle vitamin kayna�� meyveleri de d�zenli olarak t�ketmemiz gerekmektedir. Meyvelerin suyunu s�k�p i�mek yerine kat� olarak t�ketmek C vitamininden daha fazla yararlanmam�z� sa�lar " diye konu�tu.
Mevsimlerle beslenme �eklinin aras�nda ciddi bir ba�lant�n�n oldu�unu kaydeden Aksoy, "Do�a mevsimlere g�re ihtiyac�m�z olan besinleri bize sunuyor. Sebzeler yaz sezonuna g�re daha �ok �e�itlendi. P�rasa, karnabahar, �spanak, lahana, Br�ksel lahanas�, kereviz, brokoli sonbahar sebzeleridir " ifadelerini kulland�.
12.11.2014 - 15707
|